Lista domnului Șerban Alexianu

EXCELENTE PRECIZARI

Listă cu 25 de lucruri pe care ar trebui să le știe toată lumea.

1. Apa superalcalină (PH de 8.3, 8.5 sau chiar mai mare) este o păcăleală. N-are niciun efect pozitiv dovedit.
2. Detoxifierea este făcută tot timpul în corp de către rinichi, ficat, plămâni, piele, organe ce scot toxinele (a se citi cu precădere produși de etabolism) într-un mecanism controlat cu precizie. Nu există suculețe sau alimente pentru detoxifiere. Detoxul promovat peste tot n-are niciun sens.
3. Dieta fără gluten impusă celor care nu au boală celiacă este o manipulare grosolană, fără efecte benefice dovedite.Din contră.
4. Vaccinurile nu provoacă autism.Nu există nicio relație de cauzalitate dovedită între vaccin, vaccinare și apariția autismului.
5. Antibioticul n-are nicio valoare în viroză,pt că acolo e vorba de infecție virală. Antibioticele nu pot acționa asupra virusurilor.
6. Șocul electric extern nu se dă în asistolie, adică atunci când inima nu mai bate.Este indicat în tulburări maligne de ritm,de tip tahicardii ventriculare instabile, tahicardii atriale instabile, fibrilație ventriculară (mai ales).
7. Inima, plămânii și creierul nu dor, pentru că nu au nociceptori (receptori de durere) propriu-ziși.
8. Nu se poate umbla oricum la imunitate și ar fi dezastruos să fie mai intensă decât e normal.Imunitatea e un complex de procese fine prin care organismul rezistă în lumea asta plină de bacterii și virusuri nu toate prietenoase. Totul se menține în echilibru prin acțiuni de tipul identifică, izolează, elimină, omoară, la care concură poate mii de molecule.
9. Dexametazona fiole n-are indicație de administrare în nebulizator. E recomandată des, dar este o improvizație fără fundament.
10. Pulsul nu înseamnă frecvență cardiacă. Pulsul este percepția curgerii pulsatile a sângelui prin presiunea exercitată la nivelul unei artere, comprimate între degetele examinatoare și un plan relativ dur, propriu al organismului, fie el osos sau muscular. Frecvența cardiacă înseamnă numărul de bătăi pe minut.
11. Sportul nu-i neapărat necesar pentru slăbire. Crucial este aportul de calorii, din păcate mult subestimat în zilele noastre. Slăbim prin alimentație, sportul ne ajută să ne menținem sănătoși.
12. HOMEOPATIA n-are nicio dovadă științifică de eficacitate și, prin urmare, poate fi considerată o păcăleală.
13. Venele nu-s albastre și nici nu conțin sânge albastru. E doar un fenomen optic, lumina roșie fiind absorbită în vas, iar cea albastră respinsă.
14. Înlocuitorii de zahăr nu sunt alternative perfecte. Ei cresc riscul de diabet, boli cardiovasculare sau neurologice.
15. Nu sunt anulate riscurile dacă cineva fumează doar câteva țigarete pe zi. Trebuie renunțat la fumat.
16. Sunt oameni care ne spun că toate afecțiunile din lume sunt practic date de statul în curent (de aer), dar nu există niciun fundament științific care să susțină acest lucru.
17. Sucurile de fructe nu-s neapărat sănătoase. Cantitatea mare de fructoză/ zaharoză poate conduce la steatoză hepatică, obezitate, boli metabolice.
18. Carnea roșie nu-i cancerigenă. Totul depinde de doză. Atenționările actuale ale OMS sunt exagerate și ar trebui revizuite.
19. Vaccinul antigripal nu se face doar categoriilor speciale (copii, vârstnici, pacienți cu afecțiuni cardiace sau pulmonare), el fiind recomandat și persoanelor sănătoase.
20. Evitarea proteinelor în cancer, susținând că ele hrănesc celulele canceroase, este o enormitate. Proteinele sunt deosebit de importante pentru funcționarea normală a corpului și nu trebuie evitate.
21. Alcoolul nu-i neapărat toxic. Doza e regină și aici. Aproximativ 20 grame (alcoolul se exprimă în grame)/zi sunt cardioprotectoare.
22. Folosim, simultan sau alternativ toată masa creierului. Afirmația cum că ne folosim doar 10% din creier este o utopie.
23. Apar neuroni noi în mai multe zone din creier. Cine spune că ne naștem cu un număr de neuroni și nu mai apare niciunul pe parcursul vieții, greșește cumplit.
24. Suplimentele alimentare n-au nicio valoare în prezența unei diete sănătoase și în lipsa unor carențe identificate de medic. Ele nu cresc imunitatea, nu ne apară de boli, nu ne fac mai puternici, ci doar ne subțiază buzunarele.
25. Medicii nu pot trata orice. Depinde mai ales de tine să previi niște afecțiuni, să mănânci sănătos, să faci mișcare, să rămâi în echilibru, să stai în normo-ponderalitate.