Liiceanu, în căutarea stăpânului pierdut

2018-09-27T12:34:04+03:0027 septembrie 2018|Textele altora|

Jurnalist TVR despre Liiceanu: Toată viața ați căutat un stăpân! Eu, spre deosebire de dvs, îi pot înjura liber și pe Dragnea și pe Tăriceanu, și pe Iohannis și pe Kovesi și, în principiu, pe cine vreau eu! În schimb, dvs nu puteți. Nu vă aparțineți!

FacebookTwitterg+Email

Jurnalistul Ionuț Cristache a fost victima unui atac virulent din partea filozofului Gabriel Liiceanu, care i-a dedicat un articol pe platforma contributors, chiar a doua zi de Crăciun. În textul intitulat „„Scuipați aici!” TVR în era infractorilor”, Liiceanu îl atacă pe Cristache pentru că i-a permis unui invitat să-l târască „într-o mocirlă amenajată pe ecran, cu securiști și infractori, sub numele „România 9”.

Dar Liiceanu afirmă că acest articol nu a fost scris cu gândul la onoarea sa, ci cu gândul la TVR. „Nu scriu aceste rânduri pentru că în urmă cu vreo două săptămâni o emisiune a TVR-ului m-a târât într-o mocirlă amenajată pe ecran, cu securiști și infractori, sub numele „România 9”. Emisiune făcută de un domn Ionuț Costache, care, mi s-a spus, joacă la TVR în deplasare. Privind-o, mi-am reamintit, înduioșat, de jocurile golănești ale copilăriei. Dar cum ziceam: nu scriu rândurile astea cu gândul la mine, ci la TVR”, scrie Gabriel Liiceanu.

În realitate, în cadrul unei emisiuni, unul dintre invitați a fost liberalul Dan Radu Rușanu, care a povestit, din nou,  cum dl Liiceanu a cerut autorităților ștergea datoriilor editurii Humanitas.

În aceste condiții, replica jurnalistului Ionuț Cristache nu s-a lăsat așteptată:

„Ies si eu la semnal dupa cateva zile de liniste, nauc bine sa mi deschid telefonul ca nu se mai opreste din sunat: „Ai vazut, te injura Liiceanu?” , „ce-ai facut,nene, l-ai suparat pe Liiceanu”! Si tot asa pana am apucat si eu sa deschid linkul pe care il gasiti atasat la finalul acestei postari. Asadar, domnul Liiceanu coace de doua saptamani o scriitura despre mine. Nu cred sa existe ceva mai onorant. Si o injuratura din partea domniei sale am considerat-o intotdeauna o binecuvantare si, desi s-a produs, tot nu-mi vine a crede!Carui fapt i se datoreaza onoarea? Unei banale emsiuni pe care subsemnatul o realizeaza! Mai axact, de cand liberalul Dan Rau Rusanu a venit la #Romania9 (Domnu’ Liiceanu, #insist ca stiu ca va place sloganul, domnul Rusanu este achitat, dupa ce a stat abuziv 6 luni in arest, ACHITAT DEFINITIV) si a relatat cum domnul Liiceanu a venit cu mana intinsa sa-i fie sterse niste datorii Humanitas, prin 2002, ca „era un act de cultura” ce facea domnia sa si ca nu mai avea de unde sa plateasca si darile catre stat, ca cultura costa, cum ar spune un alt filosof in viata, din zona Strehaia!

Asta a fost tot! 3 minute mari si late. Sau dusate si cremuite, ca-n scrisorile domnului Liiceanu! Lezat, nu de adevar, caci ar fi putut sa contracareze in instanta afirmatiile lui Dan Radu Rusanu, s-a gandit sa omoare mesagerul! Voi realizati ca domnul Liiceanu nu a mai avut sarbatori, nu a mai avut Craciun dupa acea emisie? I-a incoltit in minte ideea textului si doua saptamani nu a mai fost om. A stat la lumina lampii, a scris, a sters, a rescris, i-a dat, in cele din urma, o aura grava si abisala textului ca intr-un final tragic sa incropeasca o lumeasca si abrupta „flegma”. Un „scuipat”de toata frumusetea, in a doua zi de Craciun! Voi realizati ca exista oameni care nu au nimic sfant in fiinta lor?

Domnul Liiceanu mai insinueaza cateva lucruri prin povestioara domniei sale, cum ca as fi „detasat” la TVR! Domnule Liiceanu, asa sa fie, prin absurd, dar chiar si asa, eu, la 30 de ani, inca mai am timp sa ma impac cu mine insumi, dumneavoastra… Eu nu am plecat niciodata urechea la faptul ca ati fi fost „detasat” pe langa Noica, la faptul ca ati fi furat texte ca un pungas si ca ati fi plagiat sute de pagini, la faptul ca ati fi primit editura Humanitas(fosta Politica) de la stat, cu tot cu patrimoniu, la faptul ca i s-au sters datorii de milioane editurii Humanitas, indiferent de culoarea politica a guvernului in functie, rod al unor intense si sustinute campanii de trafic de influenta, la faptul ca ati fost intelectualul preferat al lui Basescu, intelectualul butoniera al acestuia, la faptul ca va plac luxul, opulenta, atentiile politicienilor(avionul trimis special de Basescu pentru a va aduce pe dvs. si pe altii la Vila de Protocol de la Neptun… si ca tot am ajuns la Basescu, va mai aduceti aminte de aceste cuvinte: „Timp de zece ani cât ați fost, sunteți președintele României, nu ați făcut decât să ne așezați pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele în chip matur al României, trebuia să ne așezăm. Și pentru asta vă mulțumim”). Ar fi trebuit sa o fac si recuperez acum! Asa arata opul celui mai guraliv intelectual din cati a dat tara asta! V-ati facut chip cioplit la batranete, domnule Liicheanu! De fapt asta ati cautat toata viata, un stapan! L-ati avut pe Ceausescu,pt. ca nu v-ati revoltat! L-ati avut pe Basescu si v-a placut! Acum suferiti ca nu mai aveti! Ca nu va mai „omagiaza” nimeni inteligenta! Simt ca nu va este usor. Presedintele Iohannis a recuperat tot ce a reprezentat sistemul Basescu, nu i-a recuperat, insa, si intelectualii. S-o spunem direct, nu v-a recuperat pe dumnevoastra si asta va doare! Dar vedeti domnule Liiceanu, nu toata lumea isi cauta stapan. Eu, spre deosebire de dvs, ii pot injura liber si pe Dragnea si pe Tariceanu, si pe Iohannis si pe Kovesi si, in principiu, pe cine vreau eu! In schimb, dumneavoastra nu puteti. Nu va apartineti! Ii puteti injura doar pe primii doi. La schimb, trebuie sa-i iubiti pe Kovesi, sau pe Iohannis sau pe cine va mai stapani pe aici ca asa va este obiceiul. Inchei prin a va spune domnule Liicheanu ca Televiziunea Romana, Televiziunea Publica este mai libera si mai deschisa ca oricand. Este si a mea, si a dvs., si a tuturor.

Nu a catorva, ca pe vremea „basismului”, cand rasfatatii regimului, ca dumneavoastra, faceau liste cu invitati permisi si invitati interzisi, in care se fabricau stiri(pentru a servi cauzei) si se omorau subiecte (pentru a nu deranja)! Drept dovada, sunteti invitatul meu oricand binevoiti a veni! Am o mica rugaminte, totusi, daca-mi este ingaduit! Sa trimiteti inainte un scuipat ca sa stiu ca sositi! Si nu pot sa inchei fara a cita din amicul Dinescu „penibil sa lupti impotriva comunismului la aproape 30 de ani de la caderea lui”!”

*

Nota redacției: Pe vremea lui Băsescu, îmi spune un editor care a scos până acum sute de titluri în condițiile economiei de piață, conform unei cutume postdecembriste, din fonduri bugetate s-au trimis cărți românești în Basarabia, majoritatea titlurilor fiind cărți editate de Humanitas și care aveau probleme în România: nu aveau cumpărători. Cărți bune pentru Basarabia!… Chiar așa ați făcut, domnule Liiceanu?… Până acolo ați împins grija pentru …confortul material? Mă bucur că încă din anii 70 v-am mirosit ce vă poate pielea…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top