Liderul socialiștilor din Bundestag-ul german, Frank-Walter Steinmeier, consideră, într-o declarație referitoare la România, că „este inacceptabil să restrângi în doar câteva zile atribuțiile Curții Constituționale, să adaptezi procedurile parlamentare și să ocupi funcții importante peste noapte.”

„Este inacceptabil să restrângi în doar câteva zile atribuțiile Curții Constituționale, să adaptezi procedurile parlamentare și să ocupi functii importante peste noapte. Pe scurt, normele democratice și standardele parlamentare sunt suprasolicitate și încălcate”, scrie liderul socialiștilor germani, care face parte din aceeași familie politică cu PSD-ul premierului Victor Ponta.
Declarațiile dure ale lui Frank-Walter Steinmeier contrazic, astfel, argumentele formulate de reprezentanții USL ce au susținut în ultimele zile că toate criticile la adresa acțiunilor coaliției parlamentare din România vin din partea popularilor europeni, apropiați lui Traian Băsescu.
„Solicit tuturor partidelor să respecte instituțiile democratice, să respecte legea și separarea puterilor în stat. Abaterile politice și legale, precum cele de care este acuzat președintele Băsescu, nu trebuie plătite înapoi în același fel”, mai scrie Steinmeier.
„Prin urmare, salut faptul că Uniunea Europeană va examina cu atenție evenimentele. Ar fi de dorit să cerceteze nu doar ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, dar și criza constituțională din ultimii ani”.

Referindu-se la deciziile pe care Curtea Constituțională din România trebuie să le ia în aceste zile, Steinmeier speră „că deciziile Curții Constituționale să fie acceptate și să nu fie din nou folosite ca o oportunitate de a specula cu privire la înlocuirea judecătorilor Curții. O astfel de conduită ar fi inconsistentă cu principiile constituționale”.

Frank-Walter Steinmeier este liderul socialiștilor din parlamentul Germaniei. A fost șeful cancelariei lui Gerhard Schroeder și ministrul de externe al Germanie îintre 2005 – 2009, în guvernul Angelei Merkel.

EVZ