400 de milioane și-au tăiat legăturile cu PCC, sfidând controlul comunist

De Eva Fu
3 august 2022 Actualizat: 3 august 2022

 

NEW YORK — Antreprenorul chinez Chen Quanhong a avut un mesaj pe care dorea să-l transmită lumii: „Tuidang”.

Este o expresie chineză – și înseamnă „renunțați la Partid”.

Cuvintele au fost etichetate pe un steag galben pe care Chen îl poartă la o paradă la Washington, pe 21 iulie, pentru a evidenția nenumăratele abuzuri ale drepturilor omului de către regimul comunist chinez.

Chen este acum unul dintre cei 400 de milioane de chinezi care au renunțat la legăturile lor cu Partidul Comunist Chinez ( PCC ) și organizațiile afiliate acestuia.

În iunie, proprietarul afacerii din provincia Shandong din estul Chinei a făcut o declarație în care rupea oficial legăturile sale cu partidul, participând la o mișcare populară de aproape două decenii care a încercat să dezvăluie istoria de înșelăciune și ucidere a regimului comunist și să ofere oamenilor o oportunitate de a se disocia de entitate.

„În China, nu eram diferit de un vierme călcat în picioare de puterea autoritară, fără să îndrăznesc să mă amestec puțin”, a spus Chen pentru The Epoch Times. „Abia când am venit în America am început să mă simt o persoană, pentru că în sfârșit nu mai este teamă din partea partidului comunist.”

Parada de la Washington a fost prima de acest fel la care Chen s-a alăturat în cei peste 50 de ani de viață. A venit înaintea unei etape majore pentru mișcarea Tuidang: 400 de milioane de oameni au renunțat la afilierea lor la Partid. Numărul s-a răsturnat peste acest semn pe 3 august.

„400 de milioane — acest număr este mai mare decât întreaga populație a unor țări”, a declarat Yi Rong, președintele Centrului Global Tuidang din Flushing, New York, pentru The Epoch Times. „Cu un grup atât de mare care abandonează PCC și se va îndepărta de crimele sale, va stimula o schimbare pozitivă în societatea chineză”.

Pe măsură ce mai mulți oameni se alătură căutării libertății, o „nouă China” liberă de controlul comunist pare din ce în ce mai aproape de realitate, a adăugat ea.

Amintiri întunecate

Istoria uciderilor a Partidului în timpul guvernării Chinei a lăsat generații de familii distruse și marcate, inclusiv pe cea a lui Chen.

Mama lui Chen avea aproximativ 21 sau 22 de ani când și-a pierdut mama în timpul Marii Foamete, un dezastru provocat de om din 1959 până în 1961, rezultat din politicile industriale ale liderului PCC de atunci, Mao Zedong, care au murit zeci de milioane de foame.

Mânați de foame, bunica lui Chen și sora în vârstă de 17 ani a mamei sale au luat aproximativ jumătate de sac de păstăi de fasole mungo din pământul pe care regimul îl colectivizase. După ce fapta a fost descoperită, autoritățile i-au denunțat public pe cei doi și i-au bătut. Bunica lui Chen, legată la ochi și înconjurată de un grup de bandiți care au lovit-o cu pumni și palme, a murit aproximativ 10 zile mai târziu.

Amintiri întunecate ca acestea, fie repetate de mama lui Chen în bucăți de-a lungul anilor, fie culese prin citirea istoriei, l-au ajutat pe omul de afaceri să vadă natura Partidului, în ciuda pretenției sale repetate de a fi „salvatorul poporului”, a spus el.

Fotografie Epoch Times
Practicanții Falun Gong participă la o paradă pentru a comemora cea de-a 23-a aniversare a persecuției disciplinei spirituale din China, în Chinatown din New York, pe 10 iulie 2022. (Larry Dye/The Epoch Times)

Mișcarea Tuidang

Mișcarea Tuidang a început în 2004, impulsionată de publicarea „Nouă comentarii ale Partidului Comunist”, o carte publicată pentru prima dată de ediția în limba chineză a The Epoch Times, care detaliază brutalitatea și înșelăciunea comise sub regimul totalitar.

 

 

De atunci, milioane de exemplare ale cărții și-au făcut drum în China. Mulți dintre cei care au ajutat la distribuirea acestor copii au fost adepți ai Falun Gong, o disciplină spirituală pe care regimul a căutat să o elimine printr-o campanie la nivelul întregii societăți de arestare, tortură și defăimare în ultimii 23 de ani și mai mult.

Falun Gong este o practică de meditație care constă dintr-un set de credințe morale centrate în jurul principiilor veridicității, compasiunii și toleranței. Popularitatea sa uriașă în China în timpul anilor 1990 – cu până la 100 de milioane practicanți până în 1999 – a fost considerată o amenințare la adresa stăpânirii autoritare a PCC asupra puterii.

În calitate de proprietar de restaurant în Shandong, Chen a primit odată materiale informaționale despre Falun Gong de la doi adepți care au luat masa la unitatea sa, care, își amintea el, erau „incredibil de pașnici și amabili”.

Persistența lor, în ciuda suprimării necruțătoare ale statului, l-a uimit atunci și din nou în Flushing, New York City, în iulie, când a dat peste un stand de informații Falun Gong încurajând oamenii să se retragă din Partid și afiliații acestuia.

„M-am gândit doar: „ce fel de oameni i-ar aresta pe cei care urmăresc adevărul, compasiunea și toleranța? Cu siguranță nu sunt oameni buni”, a spus el, citând cele trei valori fundamentale ale Falun Gong. La Centrul Global Tuidang din Flushing, un voluntar i-a făcut cadou o copie a celor Nouă Comentarii. A citit-o de trei ori și a știut că nu mai vrea să fie afiliat Partidului.

Fotografie Epoch Times
O femeie se alătură practicanților Falun Gong țin o priveghere la lumina lumânărilor la Lincoln Memorial din Washington pe 20 iulie 2017, pentru a-i onora pe cei care au murit în timpul persecuției din China pe care regimul chinez a început la 20 iulie 1999. (The Epoch Times)

Rupând de sub controlul partidului

PCC menține trei organizații pentru diferite grupe de vârstă: Tinerii Pionieri, pentru copiii cu vârsta de 14 ani și mai mici; Liga Tineretului Comunist, pentru cei între 14 și 28 de ani, și apartenența la Partid.

În timp ce ultimele două nu sunt obligatorii, calitatea de membru al Partidului este încă considerată o acreditare necesară pentru oricine aspiră la o carieră în guvern sau întreprinderi de stat. În 2021, China avea aproximativ 110,4 milioane de Tineri Pionieri, 73,7 milioane de membri ai Ligii Tineretului și 96,7 milioane de membri ai Partidului, potrivit datelor de stat. Aceasta se adaugă la un total de 280,8 milioane – o cincime din populația chineză.

Dar Yi, președintele Centrului Tuidang, consideră că domeniul de aplicare al controlului PCC asupra societății este mult mai larg. În aderarea la fiecare dintre afiliații Partidului, individul trebuie să facă un jurământ de a-și dedica viața Partidului. O astfel de promisiune leagă, în esență, persoana de regim, chiar dacă vârsta o anulează automat din grupurile de tineri, a spus ea.

„Pentru că ți-ai dat viața Partidului, nu mai ești o persoană liberă. Nu îți poți controla propria viață”, a spus Yi. „Din acest motiv, Partidul Comunist are frâu liber să măceleze chinezi, să-i spele creierul, să-i înșele și să-i persecute după bunul plac”.

Pentru a anula jurământul necesită o declarație oficială – chiar dacă aleg să folosească un pseudonim de teamă de represaliile regimului, a spus ea.

În acest moment, centrul Tuidang primește aproximativ 50.000 de solicitări în fiecare zi, conform estimărilor centrului.

Schimbarea de atitudine

În Taiwan, există aproximativ 3.000 de voluntari care sprijină mișcarea Tuidang. În fiecare lună, aproximativ 20.000 de chinezi continentali ar fi de acord să renunțe la afilierea lor la Partid după ce vorbesc cu ei la telefon sau în persoană, potrivit unui coordonator, Bai Dexiong.

Bai a povestit un caz recent al unui bărbat din Shandong din China, care a căutat asistență în unul dintre centrele Tuidang. Bărbatul părea undeva între 20 și 30 de ani. El s-a descris ca un fost naționalist care ar fi agitat la cea mai mică critică la adresa PCC.

Atitudinea sa s-a schimbat, totuși, când a fost testat pozitiv pentru COVID-19, iar autoritățile i-au sigilat ușa apartamentului și l-au închis înăuntru, interzicându-l de la activități de bază, cum ar fi cumpărarea de alimente. Și-a pierdut locul de muncă în perioada de carantină. Și-a petrecut noul său timp liber pe internet și, folosind rețeaua privată virtuală pentru a ocoli cenzura digitală a PCC, a citit cu voracitate despre trecutul regimului și s-a făcut rușine de fosta sa ignoranță, i-a spus el voluntarului, potrivit Bai.

Regimul are doar vina pe sine pentru apelul tot mai mare al mișcării Tuidang, a spus Yi, care a citat politicile draconice de blocare ale Beijingului drept cea mai recentă demonstrație a nesocotirii sale față de viața umană.

„Jos Partidul Comunist”

Mișcarea își face amprenta și în China continentală.

Zeng Hanxiao, un tânăr de 26 de ani din provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, a suferit patru luni de detenție după ce și-a exprimat sprijinul pentru un dizident de pe lista de urmăriți a partidului.

El a cerut să renunțe la Tinerii Pionieri în aprilie, după ce a aflat despre Tuidang. „Tuidang este un fel de renaștere și mântuire”, a spus Zeng la acea vreme pentru The Epoch Times despre decizia sa, adăugând că sufletul său este acum „curat”.

La scurt timp după aceea, Zeng a fost reținut din nou pentru că a strigat sloganuri precum „jos partidul comunist” în fața Consulatului General al SUA din Guangzhou. El a fost eliberat pe cauțiune pe 28 iulie, după ce a fost bătut de poliție pe cap și a suferit izolare prelungită.

După eliberare, Zeng a spus că a fost încurajat să afle despre impulsul lui Tuidang.

„Arată câți oameni sunt alături de mine împotriva PCC”, a spus el.

Zhong Yuan și Gu Xiaohua au contribuit la acest raport.