Patru ministri de Interne o sa cada in Dosarul EADS: Rus, Saniuta, Blaga si David, iar Tutilescu e cheia
Postat la: 29.10.2014 – 11:29 | Scris de: ZIUA NEWS
1
Este vorba, asadar, despre reluarea anchetei pentru securizarea frontierelor Romaniei, in vederea intrarii tarii noastre in Spatiul Schengen. Proiectul demarat in 2004, pe cand Adrian Nastase era inca premier, se anunta a fi cel mai mare esec din politica guvernamentala. Patru fosti ministri de Interne asteapta deja cu sufletul la gura declaratiile generalului Marian Tutilescu, cel care s-a refugiat de curand la Chisinau, ca angajat al ONU. Considerand proiectul de securizare a frontierelor drept o prioritate nationala de grad zero in vederea intrarii noastre in Spatiul Schengen, autoritatile de la Bucuresti au demarat, la inceputul anului 2004, o campanie pentru relizarea acestui deziderat asumat in fata UE. S-a declansat o procedura pentru acordarea cat mai rapida, fara licitatie, a contractului pentru realizarea Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierelor. Iar castigatoarea contractului, a carui valoare a fost ridicata in cele din urma la 734 milioane de EURO, a fost aleasa firma germana EADS Deutschland GmbH Germania.
Dupa cum reiese din declaratiile si probele stranse de catre oamenii Laurei Codruta Kovesi, „managementul FSC, la randul sau, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost conditionat de catre Claudiu Florica sa semneze in acelasi timp contracte de comision pentru reusita cu firma Gessa (comision 10%) si cu firma Profinet (comision de 5%)”. Iar despre acesti bani, incasati de patronul firmei Fujitsu Siemens, implicat si in scandalul MICROSOFT, procurorii DNA nu se sfiesc sa acuze ca „reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI si cabinetului prim-ministrului”. Iar tot in anul 2004, nemtii de la EADS au platit deja prima transa de patru milioane de euro. Banii au fost dati imediat dupa semnarea contractului si au fost folositi, dupa cum sustine DNA, pentru PLATA primelor spagi. De remarcat ca si subcontractantul FSC a platit, la randul sau, un avans de doua milioane de euro catre Profinet si un avans de 280.000 de euro catre Gessa.
In timp ce Adrian Nastase gira semnarea contractului si se plateau deja primele spagi, titularul portofoliului de la Interne era pesedistul Marian Saniuta. Cel care nu doar ca a semnat contractul, dar se afla la comanda in vremea in care, dupa cum sustine DNA, s-a incasat un comision general de 5%, adica nu mai putin de 33 milioane de euro, de catre persoane din conducerea MAI si din Secretariatul General al Guvernului. Saniuta a fost acuzat fatis chiar de catre urmasul sau la conducerea MAI, Vasile Blaga, cel care a si facut o plangere penala impotriva mai multor chestori implicati in negocieri, in frunte cu celebrul Toma Zaharia. Iar in denuntul sau, Blaga se mira de acest „contract de 650 milioane de euro, cu extindere la un miliard, si care nu avea decat o definitie generala: securizarea frontierelor”.