CD
26 aprobate
cdimulescu@att.net
75.57.36.95

Daca vizita tarului Petru I la Iasi in 1711, cand el a vizitat Biserica Golia, a admirat hora din curtea bisericii si a admirat frumusetea tinerelor moldovence, cand a cinstit cu Donmitorul Cantemir un vin pelin de mai, care era o noutate pentru tar, daca aceasta vizita este vazuta ca o invazie ruseasca atunci am tot dreptul sa incetez a mai citi articolul cam chiparat la adresa rusilor.

Multi publica astfel de articole pentru ca se platesc bine, ca orice propaganda anti Rusia si anti China, pentru ca populatia nu poate distinge intre poporul rus si dictatura bolsevica care ne-a invadat, dar daca te uiti la pozele vremii ai sa vezi o multime de romani a iesit cu flori sa-i primeasca pe eliberatori. Acei oameni au scuza ca nu stiau ca pe tancuri erau adusi politrucii bolsevici care vor mutila tara.

Despre tradarile interne, coloana a V-a, nu se scrie, nu se vorbeste pentru ca se intampla si azi sub ochii nostri, dar asta nu se plateste la fel de bine ca propaganda.

Nu se vorbeste de faptul ca armata tarului nici nu era cazata macar in Iasi, iar boierii, parte din ei tradatori pereni in loc sa-si aduca cotributia lor la razboiul anti turc au trecut de partea turcilor. Batalia de la Stanilesti a fost pierduta de rusi si o parte de moldoveni dar necastigata de turci, deoarece marel vizir, asa cum ne spune Ion Neculce, a fost mituit de solul rus care a adus toate bijuteriile tarinei si ce bani mai avea ea cu sine. Astfel rusii au putut sa se retraga si cu ei a mers si domnul Cantemir ce a fost trata cu onoruri nobiliare in Rusia, atat el cat si familia sa.

Dar despre tradari nu e bine sa vorbim chiar daca sunt mentionate in Cronici. Situatia este inca cronica.
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_de_la_St%C4%83nile%C5%9Fti_(7/18_%E2%80%93_11/22_iulie_1711)

*
Nota redacției – Observație pertinentă legată de vizita țarului Petru cel Mare la Iași. Ca și în rest!