De fiecare data cand trec prin Piata Palatului si vad cele 2 statul ale lui IULIU MANIU si CORNELIU COPOSU, simt un gust amar si ma gandesc, cata nedreptate este pe lumea asta. Daca statuia lui IULIU MANIU amplasata in fata bisericii KRETZULESCU ar avea o mica justificare, statuia lui CORNELIU COPOSU amplasata langa biserica KRETZULESCU este total neavenita. In sustinerea parerilor mele prezint mai jos cateva date despre cele 2 persoane mentionate mai sus. Iuliu Maniu, presedintele P.N.T., a avut o contributie importanta la realizarea Statului National Unitar Roman . Analizand insa activitatea politica de dupa Marea Unire, se constata ca ea a avut un caracter duplicitar.
La 1 decembrie 1918, are loc la Alba Iulia marea Adunare Nationala cu participarea a peste 100.000 de romani, veniti din toate tinuturile Transilvaniei si Banatului. Vasile Goldis din insarcinarea si in numele Consiliului National Roman, citeste textul rezolutiei de unire a Transilvaniei cu Romania (aprobata in unanimitate). Iuliu Maniu vroia unire, dar cu conditii!!!. Nu trebuie uitat ca la 28 august 1916 cand Armata Romana a trecut Carpatii in Transilvania, Iuliu Maniu era ofiter in armata austro-ungara cu arma in mana indreptata impotriva statului Roman. De aceea nu a fost lasat sa citeasca textul rezolutiei de unire a Transilvaniei cu Romania. Textul a fost citit de Vasile Goldis vicepresedintele al CONSILIULUI NATIONAL ROMAN CENTRAL. Adunarea Nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara ungureasca adunati prin reprezentantii lor la Alba Iulia in ziua de 1 decembrie 1918 decreteaza Unirea neconditionata acestor romani si a teritoriilor locuite de dansii cu Romania”.
Dupa desavarsirea Statului National Unitar Roman “Unirea” cu Roma a unei parti a preotilor si a unei minoritati a populatiei romanesti din Transilvania nu mai avea justificare. Cei care s-au unit n-au facut-o din considerente religioase, ci din considerente economice, sociale si politice si nu pentru ca n-ar fi fost multumiti de Biserica Ortodoxa, ci pentru ca voiau sa iasa din situatia de inferioritate fata de unguri, secui si sasi. Unitatea Statala odata desavarsita reclama si o unificare religioasa. Printre cei care s-au opus la aceasta unificare a fost si Iuliu Maniu, deoarece acesta tinea de Biserica Unita. In primavara anului 1923, Parlamentul Romaniei a votat Constitutia Statului Unitar Roman, inlocuind-o pe cea din 1866. Iuliu Maniu a fost impotriva acestei decizii si, in consecinta, nu a votat-o. Liderul taranist a refuzat sa participe la incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia. Tot el l-a introdus clandestin in Tara pe Carol Caraiman , dupa ce Parlamentul il eliminase de la succesiunea tronului, in 1926, proclamandu-l pe Rege al Romaniei, inaugurand astfel un regim corupt si uzurpator, care a dus la sfartecarea granitelor Tarii. La sfarsitul celui de-al II-lea razboi mondial, in timpul tratativelor pentru incheierea unui armistitiu, Iuliu Maniu a fost de acord cu actiunea regelui de capitulare fara conditii, pe care o sustinea Churchill. El dispunea de o statie de radio emisie-receptie si avea legaturi directe cu serviciile secrete britanice de la Istanbul, transmitand chiar date de ordin militar. Jocul dublu pe care l-a facut pe de o parte cu Maresalul Antonescu, si pe de alta parte, cu trupa de conspiratori in frunte cu regele, a dus la evenimentele tragice de la 23 august, care ne-au costat doua treimi din armata de front, facuta prizoniera din cauza unui comunicat timp si iresponsabil.
La inceputul lunii august, in urma negocierilor de la Stockholm cu d-na Kolontay, rusii acceptasera o parte a conditiilor puse de Maresal. Initierea negocierilor a venit de la Stalin. Rusia Sovietica ne cerea sa negociem un armistitiu, iar Anglia ne cerea capitularea fara conditii. La 7 august, redutabilul gazetar care a fondat si a condus ziarul “Curentul”, Pamfil Seicaru, a fost chemat de Maresal la Olanesti si instiintat ca trebuie sa plece la Madrid, in cateva zile, pentru a organiza, in afara Romaniei, o campanie de presa cu scopul de a denunta opiniei publice internationale orice incalcare a celor prevazute in acordul de armistitiu, care urma sa fie incheiat. La 10 august, Pamfil Seicaru a plecat in Spania si a continuat cariera de comentator politic pana in anul 1980, cand s-a stins din viata, la 86 de ani, din care ultimii 36 , petrecuti in pribegie.
Raspunsul la Conventia de Armistitiu, favorabil Romaniei, asa cum solicitase Antonescu, trimis de Stalin pe numele Maresalului, prin cifrul secret al Ministerului de Externe, a fost inmanat lui Iuliu Maniu de catre cei doi functionari care coordonau activitatea cifrului si care erau membri ai Partidului National Taranesc (Radulescu – Pogoneanu si Niculescu Buzesti). Iuliu Maniu nu a putut accepta ca Maresalul sa fie autorul si parghia executorie a planului de desprindere a Romaniei de Germania. Raspunsul primit de la sovietici l-a predat regelui si a consimtit la arestarea Maresalului. La aflarea vestii arestarii Maresalului, Stalin a fost surprins si, profitand de ocazie, a ocupat Tara si a amanat semnarea armistitiului pana la 12 septembrie.
STALIN trata un armistitiu cu seful statului roman, maresalul ION ANTONESCU si nu discuta cu niste complotisti, in marea lor majoritate evrei si romani iudaizati. Nu trebuie uitat ca IULIU MANIU, era de religie greco-catolica, iar in perioada cat a fost inchis in penitenciarul de la SIGHET a declarat ca ii pare rau, ca n-a trecut la religia catolica. Este regretabil ca la varsta de 80 de ani, cand a decedat (5 februarie 1953) a facut o asemenea declaratie (Rog vedeti cartea “Cinci ani si doua luni in Penitenciarul din Sighet”, de Constantin C. Giurescu, Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 1994). Omul nu a inteles nici la varsta de 80 de ani ca etapa premergatoare iudaizarii omenirii este catolicismul.
La procesul maresalului, Iuliu Maniu, in speranta ca isi va salva pielea, a fost un martor in doi peri. Fara sa vrea, marele om politic Iuliu Maniu a facut jocul dusmanilor Poporului Roman, abatandu-se de la juramantul pe care-l facuse cand era reprezentant al studentimii: “Jur in fata lui Dumnezeu, pe constiinta si onoare, ca imi voi jertfi viata pentru triumful cauzei romanesti”.
La procesul lui EMIL DUMITRU STEANTA, Secretarul general al batalionului de voluntari “Iuliu Maniu”, alaturi de NICOLAE PALIACU si de GAVRILA OLTEANU, care au fost initiatorii si organizatori ai organizatiei SUMANELOR NEGRE, IULIU MANIU a fost de o lasitate dezgustatare. Iuliu Maniu a declarat la proces ca nu l-a vazut niciodata si ca nu l-a cunoscut pe Dumitru Steanta desi avusese multe discutii si intalniri cu dansul, iar batalionul de voluntari ii purta numele ! Rog vedeti cartea “Am luptat in Sumanele Negre” de Emil Dumitru Steanta Bucuresti 2007. Dumitru Steanta a fost condamnat la munca zilnica pe viata la 18 noiembrie 1946 si eliberat prin Decretul de gratiere nr. 5 din 1964. Sumanele negre a fost o miscare nationala cu raspandire si sustinere in toate regiunile tarii. Chiar si maresalul sovietic RADION MALINOVSKI a incurajat aceasta actiune si a lansat in presa si la postul de radio BOD apelul:”inrolati-va pentru eliberarea Ardealului”.
Dupa eliberarea din detentie, Dumitru Steanta a fost in permanenta urmarit, persecutat si nu I s-a permis sa ocupe nici o functie. A lucrat ca ospatar, sef de sala, voiajor comercial, munca la domiciliu. Aceasta si datorita declaratiei lui Iuliu Maniu, la procesul batalionului de voluntari “Iuliu Maniu”.
Dumitru Steanta a decedat intr-un total anonimat la 21 decembrie 2007 fiind inmormantat in Cimitirul Straulesti II, fig. 48, loc 447, Bucuresti. Cata nedreptate !!!
In privinta lui CORNELIU COPOSU pot spune urmatoarele: Cu cativa ani inainte de baia de sange din decembrie 1989, la plecarea din sediul guvernului, unde sustinusem un proiect, fiind insotit de colonelul ANGHEL GHEORGHE, fost instructor la SECTIA MILITARA SI PROBLEME DE JUSTITIE, dansul mi-a aratat un individ care iesea din biroul lui STEFAN ANDREI si mi-a spus ca este CORNELIU COPOSU. SIncer sa fiu nu auzisem niciodata de el. L-am intrebat pe colonelul ANGHEL GHEORGHE cine este individul. Mi-a spus ca este unul din fostii secretari ai lui IULIU MANIU, pe care l-a vazut de multe ori intrand si iesind din biroul lui STEFAN ANDREI si ca era seful SERVICIULUI ALA, la o intreprindere de constructii montaj din Bucuresti. Uitasem de aceasta intalnire cu CORNELIU COPOSU, cand in 1999 am gasit o carte “COMPLOTUL SECURITATII – Revolutia tradata din Romania” de Antonia Rados, Editura Saeculum, Bucuresti, 1999, unde la pagina 22 scrie ca Stefan Andrei era pregatit sa participe la cursa pentru succesiunea conducatorului, iar la pagina 139 scrie, ca Stefan Andrei, loctiitor al primului ministru si membru al Comitetului Politic Executiv trimisese cateva semnale in vest ca pregatea o rasturnare a dictaturii. Probabil prin CORNELIU COPOSU transmitea semnalele. Omul se si vedea seful statului. El nu stia ca jocurile erau facute pentru altii. Este adevarat ca “emanatii” l-au recompensat cu doua imobile din fondul proprietatii de stat: un apartament in Bd. Unirii, nr. 68, scara 2, Bucuresti si o vila in Str. Frunzei, nr. 34A, Bucuresti (In aproprierea liceului Mihai Viteazu). Va rog vedeti cartea “Dezvaluiri uluitoare despre modul in care este afectata Romania de gigantica conspiratie mondiala a NOII ORDINE, de Valentin Manoliu, Editura Sapientia Bucuresti, 2006.
Acum Stefan Andrei a intors-o ca la Ploiesti: Scrie si carti. Recent a aparut o lucrare a lui “Mi se spunea MACHIAVELI”. Nimeni n-a auzit ca I se spunea Machiaveli. Lumea stia de “Ion te leaga” (Dinca); Talpa (Angelo Miculescu – avea talpa de 50 cm); “Amorezu” (Gogu Radulescu), Traistaru (Colombeanu – umbla tot timpul cu traista si cersea), “Tuica” (Gheorghe Maurer), Cap – de – lemn (Petrescu), “Hoata” (Alexandrina Gainuse).
Unui singur om I s-a spus MACHIAVELI, lui GHEORGHE GHEORGHIU DEJ.
Cartea scrisa de Stefan Andrei este plina de date imaginare, inexactitati, falsuri si isi prezinta incomplet biografia, chiar o falsifica. De ce nu spune despre fapta murdara pe care a facut-o in anul 1951 cand mama lui l-a dus la caminul de studenti din Tei, printre altele si niste oua rosii. I-a aruncat ouale rosii pe geam si a apostrofat-o sa nu mai faca asa ceva. Era cu cateva zile inainte de Sarbatoarea Pastelui. Este adevarat tovarasul Andrei ? Daca mai ai o urma de umanitate vei recunostea. Mama dumitale era o taranca simpla, imbracata frumos. Era o icoana. Sa nu uiti si sa nu-ti ierti niciodata aceasta fapta murdara pe care ai facut-o. Il intreb pe Stefan Andrei, daca mai pastreaza agenda unde nota greselile de exprimare ale Presedintelui Nicolae Ceausescu. In agenda figura de zeci de ori cuvantul “preten”. De unde sa stie omul ca acesta este cuvantul corect in limba romana, vechi de 7000 de ani si nu “prieten” care provine din limba slava, de la cuvantul “priateli”. De acea aproape jumatate din locuitorii Romaniei spun cuvantul preten, in special locuitorii din mediul rural. Nu trebuie uitat ca in intreprinderi, serviciile ALA si Documente Secrete, erau subordonate securitatii ! (va rog vedeti cartea “KGB-ul si revolutia romana” de Alexandru Sauca, Editura Miracol, Bucuresti, 1994, pag. 24).
A doua oara l-am intalnit pe CORNELIU COPOSU, in ziua de 2 iunie 1992 la o intalnire cu tineretul Universitatii Bucuresti, prezentata de prof. acad. Dinu Giurescu. Tema a fost pentru ce tineretul universitar interbelic a optat pentru Miscarea Legionara. A fost invitat sa vorbeasca dr. SERBAN MILCOVEANU, care in 1935-1936 fusese presedintele “Societatii Studentilor din Medicina” si in 1936-1940 a fost presedintele “Uniunii Nationale a Studentilor Crestini Romani”.
Dr. Serban Milcoveanu a explicat ca Miscarea Legionara a fost segmentul din epoca interbelica a vechiului si nemuritorului nationalism romanesc care pe planul actiunii a inceput cu TUDOR VLADIMIRESCU si pe planul gandirii a inceput cu NICOLAE BALCESCU. N-a fost cu nimic sponsorizata din tara si strainatate. Miscarea Legionara este absolut autohtona, determinata de cauze si scopuri pur romanesti. Miscarea Legionara a fost reactia de aparare a poporului roman impotriva invaziei iudaice. Legionarii au demonstrat ca perspectiva iudaismului, in tara noastra e dezradacinarea neamului nostru din patria lui si antisemitismul este strigatul deposedatilor de bunurile stramosesti; bunuri smulse din mainile romanilor de catre evrei. Pe parcurs a fost intrerupt de provocatori dar a putut evita caderea in cursele si capcanele intinse.
A luat apoi cuvantul CORNEL COPOSU care a prezentat Miscarea Legionara ca ceva aproape inexistent si drept dovada de neinsemnatate a pronuntat “Liga Arhanghelului Gabriel” in loc de “Legiunea Arhanghelului Mihail”.
La auzul cuvintelor lui Corneliu Coposu, jumatate din persoanele care erau in amfiteatru (plin pana la refuz) a parasit sala. A fost o mare palma data lui COPOSU (Va rog vedeti cartea, Teroarea de Stat pana la 22 decembrie 1989” de Dr. Serban Milcoveanu, Editura Liga pentru apararea Adevarului Istoric”, Bucuresti 2004, pag. 114-122).
Coposu a pastrat resentimente anti-legionare din anii 1935-1937 in viata studenteasca de la Cluj-Napoca, cand studentele legionare l-au refuzat, preferand pe legionarii care erau premianti si eroi (vezi cartea “Razboiul dintre Stat si Natiune” de Dr. Serban Milcoveanu, Vol II, pag. 327 – Bucuresti, 1993).
Corneliu Coposu era de religie greco-catolica si nu a inteles ca romanii sunt crestini-ortodoxi si ca biserica greco-catolica trebuie sa revina la matca ortodoxa.
Profesorul NAE IONESCU a demonstrat impecabil, nu poti fi roman si catolic. El spunea “suntem ca atare ortodoxi pentru ca suntem romani, si suntem romani, pentru ca suntem ortodoxi”
Stau de multe ori si ma gandesc cine a dat aprobarea ca cele 2 statui ale lui IULIU MANIU SI CORNELIU COPOSU sa fie amplasate in Piata Palatului ???
Probabil Emil Constantinescu, pentru ca i-a fost frica de COPOSU. Ii era teama sa nu-i “infiga sula in coaste !” Cum i-o infipsese predecesorului lui !!! Cum poti sa simti, sa gandesti, sa actionezi romeste, cand esti subordonat VATICANULUI ???. Daca majoritatea romanilor sunt crestini-ortodoxi , Corneliu Coposu trebuia sa inteleaga ca propaganda lui catolica (iudaica) este sortita esecului.
IULIU MANIU merita o statuie care sa fie amplasata in centrul orasului Cluj – Napoca !, Corneliu Coposu merita si el o statuie dar sa fie amplasata in comuna natala.
In locul statuluii lui Iuliu Maniu, din piata Palatului, trebuie realizat un monument care sa-l reprezinte pe voievodul Tarii Romesti, MATEI BASARAB, domn si Stapan peste romani, cel care a ridicat primul steagul luptei impotriva strainilor, pe atunci – grecii, care pusesera stapanire pe tara lui !
In locul statuii lui Corneliu Coposu trebuie amplasata statuia marelui om politic si de stat Ion I.C. BRATIANU – ctitorul cel mai de seama al Romaniei Mari.

07.08.2012
TUDOR VOICU