Istoria Metroului Bucurestean

Mesaje primite

Stelian Canjea

joi, 29 oct., 21:18 (acum 15 ore)

către mihaita.enache
Domnule Enache,

 
Am aflat dela o cunostinta ca aveti intentia sa  scriti o istorie a metroului .
 
Presupun ca sunteti in cautare de date relevante, credibile. 
 
Consider, si din motive personale,  perioada 1975 -1979 ca fiind relevanta pentru o asemenea istorie..
 
La data de 15 Martie 1975  s-a infiintat Intreprinderea Metroul Bucuresti. 
M-am prezentat la Gral Constantinscu, ca si ceilalti sefi de sectie de arhitectura, rezistenta, plan general, instalatti etc.  cu toti cei 15 proiectanti ai alelierului de material rulant.
 
In Septembrie 1979, dupa ce am plimbat cu metroul tot comitetul politic executiv fara exceptie, s-a dat oficial in folosinta Tronsonul 1, Semanatoarea-Piata Unirii 
 
Iata ca In patru ani s-au proiectat si construit 24 de vagoane, tunelul delungul Dambovitei cu 7 statii de métrou in subteran si Depoul Ciurel complect echipat.
 
Performanta asta reprezinta un absolut record mondial. Remarcabil, absolut tot proiectul din faza de conceptie si punerea in functiune a fost realizat de tehnicieni romani. 
Foarte interesant este si faptul ca suportul moral si material pentru proiect, de sus si la toate nivelele ecomiei, a fost extraordinar.   
 
Evident ca (inca) sunt in masura sa va dau detalii legate de perioada de mai sus. Consider perioada asta ca cea mai importanta realizare profesionala a vietii mele.
 
Dupa expatrierea mea si a familiei in SUA in 1981, am avut sansa sa continuat sa lucrez in acelasi domeniu, in calitate de Engineering Consultant (over 10 ani) si in ultimii 15 ani Director Of LRT Systems Engineering with New Jersey Transit. Pot sa va  trimit un CV complect daca e nevoie.
 
Stelian Canjea
204 Claudia Rd, Brick NJ 08723
Tel. Fix 732-262-8281
Mobil    848-238-6763