The Telegraph: O armada internationala fara precedent se grupeaza in Golful Persic, asteptandu-se la un atac al Israelului asupra Iranului
O flota impresionanta de nave de razboi se grupeaza in Golful Persic, in asteptarea unui posibil atac al Israelului la adresa programului nuclear al Iranului, scrie Daily Telegraph in editia online. Armada formata din nave de lupta, portavioane, dragoare de mine si submarine din 25 de tari se indreapta spre stramtoarea Ormuz intr-o demonstratie de forte fara precedent, in timp ce Israelul si Iranul par a fi pe punctul de a incepe razboiul.
Liderii occidentali sunt convinsi ca Iranul va raspunde oricarui atac printr-o tentativa de a mina sau a forma o blocada pe canalul naval prin care trec zilinc circa 18 milioane de barili de petrol, circa 35% din petrolul tranzactionat pe mare din intreaga lume.
O blocada ar avea efecte catastrofale asupra economiilor fragile ale Marii Britanii, Europei, SUA sau Japoniei, care se bazeaza pe titeiul din golf, noteaza cotidianul britanic.
Pregatitndu-se de un atac preventiv din partea Israelului si de un raspuns al Teheranului, navele de razboi au inceput sambata un antrenament de 12 zile. Manevrele militare sunt cele mai ample desfasurate vreodata in regiune.
Acestea vor consta in exercitii de distrugere a unei eventuale blocade a stramtorii care are, in cel mai ingust punct, 34 km, si manevere de contra-minare.
Surse din zona apararii sustin ca, desi capacitatile iraniene nu sunt sofisticate din punct de vedere tehnologic, Iranul poate da lovituri letale impotriva navelor britanice si americane, folosind mini-sbmarine, barci rapide de atac, mine sau instalatii anti-racheta aflate pe mal.
In cazul unui razboi, principala amenintare ar veni de la corpul marinei Garzilor Revolutiei Islamice, care sunt asteptate sa adopte o strategie de „interzicere a accesului” inaintea unui atac, vizand in mod direct navele americane, atacand transportatoarele comerciale si minand puncte de frontiera maritime vitale din Golful Persic.
Manevrele militare navale au loc in contextul in care Barack Obama se intalneste cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a discuta criza iraniana. Mai multe persoane din administratia Obama cred ca Israelul vrea sa lanseze un atac care vizeaza instalatiile nucleare din Iran inainte de alegerile din SUA.
„Daca se ajunge la razboi, va fi macel. Victimele iraniene vor fi in numere uriase, insa vor putea sa loveasca grav si SUA si Marea Britanie. Garda Republicana Iraniana este versata in dotari de razboi inegale, si va folosi asalturi pentru a scufunda sau a distruge nave. Este un conflict pe care nimeni nu il vrea, insa retorica din partea Israelului este de neinduplecat”, a decarat o sursa pentru Telegraph.
Luna viitoare, Iranul va efectua la randul sau ample manevre militare, pentru a arata ca este pregatit sa se apare de bombordamente aeriene.

Seful Gardienilor Revolutiei din Iran: In cazul unui atac, nu va mai ramane nimic din Israel
Iranul este pregatit sa distruga Israelul in cazul unui atac israelian impotriva siturilor sale nucleare, dar si sa atace bazele americane din regiune, a afirmat comandantul sef al Gardienilor Revolutiei, intr-un nou avertisment lansat duminica, scrie AFP.
In cazul unui atac impotriva Iranului, „nimic nu va mai ramane din Israel, tinand cont de talia mica a acestei tari si de capacitatile noastre balistice”, a declarat generalul Mohammad Ali Jafari, seful acesti arme de elita a regimului islamic iranian, intr-una dintre rarele sale conferinte de presa.
„Nicio regiune a Israelului nu va fi scutita, si acest lucru ar trebui sa fie un motiv descurajare” pentru statul evreu, a spus seful Pasdaran, care controleaza in special rachetele iraniene capabile sa loveasca Israelul in cazul unui conflict.
Liderii israelieni au amenintat in mai multe randuri ca vor ataca siturile nucleare ale Teheranului daca sanctiunile si eforturile comunitatii internationale nu reusesc sa convinga Iranul sa stopeze activitatile nucleare sensibile.
Pentru generalul Jafari, „Statele Unite au multe vulnerabilitati in jurul Iranului si bazele lor sunt la indemana rachetelor noastre”.
Avand in vedere aceste motive, el considera ca un atac al Israelului este improbabil. Israelul „nu va reusi sa convinga Statele Unite sa se asocieze intr-un atac impotriva Iranului” iar statul evreu „nu va ataca fara unda verde de la americani”.
„Daca un conflict care implica Republica islamica izbucneste in regiune, aceasta va avea evident consecinte asupra stramtorii Ormuz”, pe unde tranziteaza o treime din traficul maritim petrolier mondial, „si asupra pietei energiei”, a continuat comandantul iranian.
El a reamintit ca Iranul „are si alte mijloace de actiune, in special prin sustinerea musulmanilor”, o aluzie voalata la Hezbollahul libanez care s-a declarat pregatit sa atace Israelul pentru a ajuta Teheranul intr-un eventual conflict.