SURPRIZĂ, HEZBOLLAH ANUNȚĂ CĂ FACE TUȘA ÎN RĂZBOI. O VESTE PROASTĂ PENTRU ISRAEL!

8 comentarii / 1552 vizualizări / 3 noiembrie 2023

La 17 ani de la ultimul mesaj transmis in persona, Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a ieșit azi cu un discurs extrem de așteptat în lumea islamică și nu numai, pentru că exista posibilitatea ca el să anunțe intrarea extrem de puternicei organizații teroriste în luptă, alături de Hamas și să facă, totodată, un mare apel către statele musulmane să-i urmeze exemplul. Numai că Nasrallah a surprins destul de mult prin discursul său, nedeclarînd război nimănui, ba chiar subliniind apăsat că în Israel e strict operațiune palestiniană, fără alte implicări, mai ales a Iranului. A arătat SUA cu degetul, dar nu și Occidentul în ansamblu, ori măcar vreun aliat american, iarăși interesant. Retorica lui Nasrallah poate fi etichetată, aparent, drept vorbăraie goală. Doar că, în egală măsură, liderul Hezbollah s-ar putea să fi dat cel mai teribil mesaj: nu e cazul să ne băgăm, că Israelul se descurcă minunat în a se spînzura singur. Iar cînd dușmanul greșește, nu e cazul să-l întrerupi.

Nasrallah a început prin a exprima binecuvântările și condoleanțele sincere ”familiilor martirilor care s-au ridicat cu curaj în Operațiunea Potopul din Al-Aqsa, care a cuprins acum mai multe fronturi și arene. Ne aflăm aici pentru a-i comemora pe toți martirii din diferite facțiuni și mișcări, libanezi și palestinieni”.

”Atunci când se caută o bătălie care să întruchipeze o legitimitate completă din punct de vedere umanitar, moral și religios, lupta împotriva ocupației sioniste în Palestina este de neegalat” a spus el. ”Cuvintele nu reușesc să surprindă măreția profundă, rezistența și spiritul de neclintit al poporului din Gaza și Cisiordania”.

”Operațiunea remarcabilă și de bun augur „Potopul din Al-Aqsa” a fost în întregime un produs al determinării palestiniene, atent ascunsă tuturor de către orchestratorii săi, chiar și facțiunilor de rezistență din Gaza. Succesul fără precedent al operațiunii a fost asigurat de secretul absolut care a înconjurat-o, care a valorificat în mod eficient elementul surpriză”.

”Secretul din jurul Operațiunii Al-Aqsa Flood subliniază caracterul pur palestinian al acesteia, dedicată cauzei poporului palestinian și preocupărilor sale, fără nicio legătură cu chestiuni regionale sau internaționale. Evenimentele din operațiunea Al-Aqsa Flood demonstrează fără echivoc că Iranul nu exercită niciun control asupra facțiunilor de rezistență, adevărații factori de decizie fiind liderii Hamas și luptătorii lor devotați. Acțiunile Hamas au demonstrat natura autentică a bătăliei și a obiectivelor sale, zădărnicind încercările dușmanilor de a denatura situația, în special în discuțiile privind relațiile dintre facțiunile regionale de rezistență” a repetat el.

Nasrallah a mers pînă la a ironiza Israelul – pe care l-a numit repetat ”entitatea” – și așa-zisa lui capacitate de luptă: ”Cînd generalii americani sosesc pentru a ajuta entitatea și își deschid depozitele pentru armata israeliană, iar Israelul cere de la început 10 miliarde de dolari, se ridică semne de întrebare cu privire la adevărata putere a entității”.

”Una dintre erorile esențiale pe care israelienii le-au făcut de-a lungul istoriei și continuă să le facă este stabilirea unor obiective ambițioase care se dovedesc de neatins”.

”Acțiunile israelienilor în Gaza implică pierderea de vieți nevinovate, o parte semnificativă a victimelor fiind copii și femei civile, se pare că nu există nicio considerație pentru sfințenia vieții umane, deoarece israelienii provoacă distrugeri extinse în cartiere întregi”.

Adresîndu-se direct celor care cheamă Hezbollah să intre în luptă, Nasrallah a răspuns diplomatic:

”Eforturile pentru a opri agresiunea împotriva Gaza ar trebui să meargă dincolo de simpla condamnare; este imperativ să se ia măsuri decisive, cum ar fi întreruperea relațiilor diplomatice și rechemarea ambasadorilor” a mai spus el.

Măsuri soft, am spune.

Cum spuneam, Nasrallah a fixat foarte apăsat principalul responsabil: SUA.

”Americanii sunt percepuți ca fiind orchestratorii conflictului din Gaza; în consecință, decizia Rezistenței Islamice din Irak de a viza bazele de ocupație americane din Irak și Siria este considerată o mișcare înțeleaptă și îndrăzneață. Statele Unite sunt văzute ca obstrucționând eforturile de stopare a agresiunii împotriva Gaza și respingând orice propunere de încetare a focului.

Conflictul actual din Gaza plasează responsabilitatea principală asupra Statelor Unite, Israelul fiind perceput doar ca un instrument în această situație.

Evenimentele care se desfășoară în Gaza subliniază responsabilitatea directă a Statelor Unite pentru pierderea de vieți omenești și ipocrizia acțiunilor lor.”

Liderul Hezbollah nu a pomenit cuvîntul Occident și nici numele vreunui alt stat occidental, limitîndu-se la americani. Explicația e simplă: în statele europene ori la nivelul unor organisme precum ONU, CE, PE sau OMS se vede cu ochiul liber atitudinea dezaprobatoare față de brutalitatea Israelului.

Pentru un pic de efect teatral, el și-a umflat mușchii spre aceiași americani spunînd: ”Flotele voastre din Mediterana nu ne inspiră și nu ne vor inspira niciodată teamă. Vreau să precizez, legat de flotele cu care ne amenințați: am făcut și noi pregătiri pentru a le contracara”.

Liderul arab a apăsat la fel de mult pe avertizarea Israelului să nu atace Libanul:
”Toate opțiunile de pe frontul nostru libanez rămân deschise; este imperativ pentru noi să rămânem pregătiți pentru toate scenariile potențiale viitoare. Îl avertizez pe inamicul sionist să nu persiste în acțiunile care au impact asupra unor civili din Liban, deoarece acest lucru ar putea duce la sittuația în care civilii sunt asmuțiți unii împotriva altora. Am inițiat pregătiri pe acest front, iar escaladarea și evoluția conflictului depind de doi factori fundamentali: evenimentele din Gaza și comportamentul inamicului sionist față de Liban”.

Un mesaj destul de clar către Tel Aviv că, dacă nu atacă Libanul, nici Hezbollah nu va reacționa.

”Este imperativ să ne străduim cu toții să înceteze agresiunea împotriva Gaza, asigurând triumful rezistenței. Pe baza experienței mele personale și a interacțiunilor cu Imamul Khamenei, pot atesta convingerea și credința sa de neclintit că Gaza va ieși în cele din urmă victorioasă și că Palestina va obține triumful; ne-a transmis acest lucru în primele zile ale agresiunii din iulie.

Gaza va învinge, Palestina va triumfa, iar noi ne vom reuni în curând pentru a sărbători această victorie” a încheiat Nasrallah discursul urmărit mai mult ca sigur de sute de milioane de oameni, unii, adunați cu zecile de mii în piețele din lumea islamică.

Un discurs aproape pacifist, am spune, cu amenințări subțiri și teatrale, în orice caz mult sub ceea ce se aștepta.
Iar explicația, în opinia noastră, e una simplă: nici Hezbollah, ca organizație, nici alte mișcări teroriste ori state musulmane nu par să considere necesară intervenția în luptă alături de Hamas, pentru motivul că Israelul se scufundă pe propria mînă, lent, dar sigur. Simpatia și compasiunea de care poporul evreu s-a bucurat după Holocaust s-au topit în mare măsură în doar cîteva zile de masacrare în văzul mapamondului a unor civili nevinovați din Gaza, femei, copii, bătrîni, oameni săraci și necăjiți de dinainte de război.

Nasrallah & comp pare că s-au așezat pe malul rîului și așteaptă, răbdători, urmînd vorbele lui Confucius (ori Lao Dzî), să vadă plutind la vale cadavrul marelui lor dușman. (Bogdan Tiberiu Iacob)