Cum a devenit Prof. Peter Hurley, din Irlanda  un cunoscut sustinator si promotor 

al Limbii Romane si al satului românesc

Prof. Peter Hurley, a susținut in Romania o conferință intitulată „Tradiție și modernitate, istorie și prezent pentru tânărul contemporan”. În cadrul evenimentului,organizat  de  Episcopia Hușilor. Prof. Hurley le-a vorbit tinerilor studiosi ai ortodoxiei despre ceea ce înseamnă să fii român și despre admirația pe care o poartă satului românesc și culturii țărănești tradiționale. 

El i-a îndemnat pe tinerii romani să nu se lepede de propria identitate,  așa cum din pacate,a făcut-o poporul irlandez    care și-a părăsit limba.  Peter Hurley AFIRMĂ CĂ ROMÂNISMUL ESTE DEFINIT DE CINCI PILONI: LIMBA ROMÂNĂ, CREDINȚA, PĂMÂNTUL, CULTURA TRADIȚIONALĂ ȘI JERTFA.  Rețeta d.voastră, ceea ce vă face pe voi să fiți diferiți, unici și prețioși, este foarte simplă, sunt cinci cuvinte: Primul cuvânt este limba română. Fiecare neam, fiecare popor poate să spună: noi avem limba cutare, în afară de Irlanda… În Irlanda doar 0.3% din populație mai vorbește limba nationala-irlandeză. 

Daca nu vrei , nimeni nu poate să îți fure identitatea, doar tu singur poți să o arunci la coșul de gunoi. Acest lucru e foarte important! Vă spun din experiența irlandezilor. Noi am aruncat, acum 150 de ani, limba noastră străveche, la coșul de gunoi, pentru că am fost „educați” să înțelegem că in comparatie cu engleza, ar fi  fost ceva nefolositor. Am fost învățați ,dar nu de catre Biserica noastra, că nu poți să te duci în lume să prosperi doar cu… limba irlandeză, Că astfel,fara engleza ,desigur necesara,dar nu obligatorie, ramai chiar si in America un țăranoi  irlandez nefolositor, un lucru de sfidat. Noi am fost, primii sclavi ai Europei”, a spus el. Un mare om de cultura a zis la un moment dat: „În fiecare limbă pe care o cunoști ești un alt om” ! Dar limba materna ramane unica. Eu cred că așa este! Construiești gândurile tale în funcție de vibrația sunetelor… inainte de a le putea vorbi !

Limba poporului vostru, cea in care a scris si a gandit genialul poet european EMINESCU este o limbă de origine latină, dar nu numai o limbă latină. De când am început să studiez despre România, în 1994, am citit că ea este cea mai aproape de limba latină ,candva prima limba  în Europa. Pot să îmi imaginez un munte al limbilor, și pe acest munte , un râu care se numește „râul limbilor latine”. Româna este acolo de unde izvorăște limba latină . Este o limbă atât de frumoasă  pe care nu numai marele Eminescu sau Lucian Blaga au folosit-o atat de stralucitor!
Când citesc cuvintele unei rugăciuni în limba română , eu cred că au tainica putere și rezonanță. În cuvintele din limba română, sunetul și sensul profund sunt foarte, foarte aproape”.
Peter Harley crede că România are si vocația de a fi fost legătura dintre Răsărit și Apus:„Al doilea cuvânt este credința. Credința în Dumnezeu este la voi foarte puternică. Sunteți singurul popor ortodox latin din lume. Asta vă pune într-o poziție de „balama” istorica între tot ce este mai bun, mai deosebit, în Est și tot ce este la fel de unic în Vest”. Pentru romani ,si  pământul se identifică cu tradiția:
Al treilea este pământul. Limba, credința și pământul, mai ales Carpații. Carpații sunt coloana vertebrală a poporului român   unde au rezistat in perioada marilor navaliri ale hoardelor  asiate ! Este de admirat cum v-ati pastrat  unitatea la fel de  ‘confortabil’ pe partea estică , sudică precum si pe partea vestică.
 Carpații nu au fost niciodată doar un zid de apărare, ci si un urias arbore al vietzuirii în care ați „urcat” în orice moment de primejdie. Pământ cum găsești în România, nu există în Europa.
 Din acest pământ atât de fertil și de roditor a izvorât o cultură tradițională, autentică . A izvorât și a crescut o cultură tradițională atât de complexă și de frumoasă, atât de plină de valori! Prof. dr. Ion Bucur, fostul director al Muzeului Astra din Sibiu, vorbește despre țăranii din România ca despre o aristocrație a țăranilor Europei. Și cred că așa si este!
Eu  cred că putea sa fi fost si cultura tradițională irlandeză la fel de frumoasă cum este si cultura tradițională românească,Dar n-am stiut s-o pastram s-o cultivam .  Chiar și astăzi, când este foarte încercată această cultură.