120.158.177.195
DOmnule Coja,

Apreciez reluarea articolului. E bine venită, pentru că așa cum am comentat la articolul precedent, iredentiștii maghiari vor și pămîntul, nu numai folclorul din Ardeal, pe care vor să și-l adjudece. Problema e veche, încă de pe cînd furau din ardeal obiecte și tezaure dacice (vezi brățările dacice). Acum susțin că sînt false. Inclusiv după ”90, plăteau indivizi să scormone pămîntul cu detectoare de metal, ca să sustragă din țară obiecte dacice, vestigii și obiecte din aur. Încă din secolul XIX au scormonit pămîntul după tezaurul lui Decebal, inclusiv la Sarmizecetusa Regia, pe care au secătuit-o de antichitățile dacice îngropate de timp. Acum bate vîntul pe-acolo. Nu prea mai avem ce să descoprim acolo.
Ungurii și-o adjudecă fals și pe Sofia Torma care a fost româncă. Cum putea o unguroaică să scrie Istoria Daciei, cînd ungurii se muncesc de mult timp să ne șteargă originea dacică? E ilogic ca o unguroaică să scrie despre istoria Daciei. E la mintea cocoșului că nu putea fi unguroaică. Mai mult, unde sînt obiectele arheologige descoperite de Sofia Torma, peste 10.000 de obiecte și peste 700 de tăblițe cu scriere Turdaș-Vinca? Ea a făcut cadou unele tăblițe la multe muzee și universități din Europa, Paris, Berlin, Cambridge, Copenhaga, Viena, etc. Unde sînt majoritatea pe care le-a păstrat și le-a donat muzeului de istorie din Cluj? Dar cele din occident? De ce tot occidentul tace chitic, ca și cînd n-ar fi auzit de tăblițele de la Turdaș? Mai mult, permite obrăznicia ungurească prin care ei își adjudecă identitatea Sofiei Torma, nu numai a antichităților dacice?
De ce scria în românește și nu scria în maghiară? E tot o treabă de logică elementară.
Nepoata ei, fiica fratelui ei, a fost căsătorită cu Victor Babeș. Probabil și el a fost tot ungur, în mintea lor răvășită?!
Iar dacă ne întoarcem și mai mult în timp, ajungem la Ștefan Zamosius, pe care ungurii și-l adjudecă, cu acceptul occidentului, cînd se știe foarte bine după nume și lucrările pe care le-a lăsat că era român din Transilvania, iar lucrările lui tot cu privire la originea românilor, nu a ungurilor: Analecta lapidum vetustorum et nonnullarum in Dacia antiquitatum. Lucrare de doctorat susținută la Padova. Că el știa și ungurește e adevărat, pentru că era obligat prin funcția pe care o deținea, de secretar al cancelariei principatului Transilvaniei, dar asta nu înseamnă că era obligatoriu ungur. Ungurii au sustras mult mai multe documente și lucrări ale lui Ștefan Zamosius, atăt din arhiva cancelariei, cît și din manuscrisele lui.
Istoria Ungariei scrisă de el n-a fost publicată nici în zilele noastre, pentru că el demonstra că hunii au migrat în zonă, nu dacii, așa cum susțin ungurii. Tocmai din acest motiv n-a fost și nu va fi publicată niciodată. Dacă era ungur normal trebuia să susțină invers, așa cum fac ungurii, adică ei trăiau în Panonia și Transilvania, și dacii au migrat peste ei. Originea lui Ștefan Zamosius e treabă de logică elementară de doi lei, că nu a fost ungur. Mai mult, de cînd ungurii își românizau numele în română? Niciodată. Ba din contră, ei tot timpul au maghiarizat forțat nume românești, pentru a ne șterge identitatea, așa cum au făcut și cu Ștefan Zamosius.

https://en.wikipedia.org/wiki/Istv%C3%A1n_Szamosk%C3%B6zy

https://en.wikipedia.org/wiki/Zs%C3%B3fia_Torma

Obrăznicia ungurilor în ceea ce privește originea noastră, merge în urmă cu 500 de ani. Și nu numai cu istoria, dar și cu pămîntul nostru. Din păcate acum chiar pesediștii vor să-i ajute în bătălia pentru ciolane!

***********

Nota redacției: Nu faceți greșeala prostească a Johanului: PSD nu are nicio înțelegere cu UDMR vecină cu trădarea. Procedure cu aprobarea tacită este frecventă și nu are nicio relevanță privind opțiunea politică, are drept scop simplificarea procedurii, pentru a nu pierde timp să dezbați de 2 ori un proiect care nicio șansă să treacă.