Notă: Pun pe prima pagină comentariul cu care dl Surena onorează ipotezele mele „copilărești” cu privire la rolul jucat de Hitler în istoria lumii. Dl Surena a citit zeci și sute de cărți pe acest subiect, cu mult mai multe decât mine. Declară că nu este specialist! Fals! Se vede de la o poștă că este un specialist, cu vaste lecturi, bine informat, „le știe pe toate”! Dar cred că se pripește când mă judecă așa de aspru: ipoteze copilărești! Bunăoară dacă Stalin însuși s-a îndoit de „sinceritatea” sinuciderii lui Hitler, este o copilărie să mă îndoiesc și eu?! Eu intru la grămadă, cu încă alți sute de autori care s-au îndoit și ei…

Eu aflu acum, de la dl Surena, detaliul privitor la Stalin, iar acest detaliu consider că mă susține în ipoteza că Hitler și-a înscenat sinuciderea moartea. Iar ipoteza aceasta, har Domnului, nu-mi aparține nicicum! Este o ipoteză extrem de vehiculată… O ipoteză copilărească luată în serios și de Stalin, deci!

Mai mult, am precizat că pentru miza textului meu nu este necesar ca Hitler să-și fi înscenat moartea!… Iar miza textului meu nu este pusă în discuție de dl Surena! N-a priceput care este?

Nu sunt mulțumit nici de celelalte răspunsuri date de dl Surena la întrebările formulate de mine pe adresa specialiștilor… Nu le-a înțeles, din păcate!

Am convingerea că dl Surena, ca și alții care au comentat textul meu, nu a înțeles de fel unde bat. Cum textul despre Hitler și colapsul demografic al Europei este textul abia nr. B dintr-o serie care va mai avea două sau trei episoade, nu mai insist, poate că este vina mea că nu am publicat deodată întregul text. Dar am băgat de seamă că textele prea lungi obosesc… Atunci când le citești!

Așa că reluăm toate obiecțiile după publicarea întregului „serial”.

i.c.

 

Nu sunt un specialist in Al Doilea Razboi Mondial si comentariul meu este din prisma pasionatului care a citit atat carti cat si reviste de istorie cu articole legate de aceasta mare confragratie mondiala.
Pentru mine ipotezele formulate de d-ul Coja in acest articol sunt copilaresti, d-ul profesor vine cu o serie de ipoteze care au mai fost formulate de-a lungul timpului si au fost combatute. Dar, inainte de a incepe discutia propriu-zisa, am sa-i raspunde d-lui profesor la intrebari:
1. a) Razboiul Paraguayului contra aliantei Argentinei,Braziliei si Uruguayului din 1864-1870 cand sub conducerea dictatorului (tot dictator sic!) Francisco Solano Lopez, adept al razboiului „pana la ultimul om”.Nu se stie cati paraguayeni au murit (60-70-80% din populatie),cert este ca Paraguayului i-au trebuit cateva generatii sa-si revina. Este cu siguranta unul dintre cele mai devastatoare razboaie care a avut loc.
b) Razboiul de 7 ani din 1756-1763 din prisma Frantei lui Ludovic al XV in care Franta a pierdut peste 1 milion de soldati,coloniile din India si America de Nord si statutul de superputere
c) Razboiul civil din Cambodia urmat de Regimul Khmerilor rosii din Cambodia si Razboiul Cambodian-Vietnamez 1970-1991 din timpul dictatorului (sic! alt dictator) Pol Pot
2. Explicatia este aceeasi cu a fortificarii oraselor romane in timpul Razboaielor marcomanice, doctrina militara romana prevedea respingerea barbarilor la granita, asediul Aquilei in Italia va schimba modul de gandire iar romanii vor fortifica orasele.Aurelian construieste celebrul zid care ii poarta numele in jurul Romei.In timpul lui Diocletianus doctrina militara se schimba si armata romana reformata se va apara in interior.
Reteaua de tuneluri din Germania si nu numai, a se vedea tunelurile din Romania, se va construi dupa „evenimentele de pe Frontul din Rasarit”
3 Ce putea sa-l impiedice pe Hitler sa recurca la acea retea de tuneluri
Raspuns : Mein Kampf si Jurnalul lui Ciano, ginerele lui Musolini -cititi-le cu atentie pentru ca nu poti sa vorbesti despre Hitler daca nu iti faci o parere despre el din lucrarea lui ori din memoriile celor care l-au cunoscut si au lucrat cu el
4.Au fost analize si anchete superpertinente,inclusiv Stalin a fost foarte sceptic iar anchetatorii sovietici au depus toate eforturile pentru aflarea adevarului.Americanii si ei au fost sceptici cu privire la anchetele sovietice si rapoartele acestora incat au desfasurat propria lor ancheta.La fel a procedat si Marea Britanie si Franta.Dupa crearea statului Israel a inceput vanatoarea de nazisti,una din anchete intinsa pe durata a 25 de ani a vizat tocmai posibilitatea ca Hitler sa fi scapat.
5. Societicii au adus special medici legisti si specialisti pentru a se identifica cadavrele, s-au interogat toti supravietuitorii care au asistat la ancheta, s-au anchetat medicii germani care l-au tratat pe Hitler, s-au analizat radiografiile si fotografiile lui Hitler pentru ca asa cum am spus tov.Stalin era circumspect in privinta mortii lui Hitler.
6.Sovieticii au explicat foarte clar gestul, respectiv motivele distrugerii buncarului si a ramasitelor lui Hitler.Am citit si un punct de vedere american, deocamdata singular, conform caruia sovieticii s-ar fi consultat cu americanii care si-ar fi dat acordul.
Revenind la comentariul d-lui Coja trebuie spus ca originea celui de-Al Doilea Razboil Mondial trebuie cautata in Tratatul de Pace de la Versailles in care punctul de vedere moderat englez sustinut de viitorul mare economist Keynes a fost respins de catre conservatori si inspecial de Franta, respectiv impovararea si ingenuncherea economica a Germaniei.
Imediat dupa Tratatul de Pace, Keynes avea sa publice in 1919 cartea Consecintele economice ale Pacii de la Versailles, publicata si in romana in perioada interbelica, in care se explica cum aceasta pace s-a transformat intr-o pace cartagineza care va duce la un nou razboi. Cartea analizeaza din punct de vedere economic conditiile impuse Germaniei iar concluzia este sumbra se va ajunge la un nou razboi, Hitler abia era lasat la vatra.
Hitler a ajuns la putere si cu ajutorul lui Stalin, desecretizarea arhivelor sovietice au oferit posibilitatea de a avea informatii inedite despre viziunea sovieticilor asupra Noii Revolutii Mondiale, Prima Revolutie din timpul lui Lenin fiind oprita in Polonia.Insa daca nu ar fi avut sprijinul germanilor Hitler nu putea castiga si nu se putea mentine la putere, asta e o realitate ignorata de multi. Asa cum se ignora faptul ca Hitler nu credea ca atacand Polonia va intra in conflict cu Marea Britanie si cu Franta, razboiul ciudat din vest in timpul ofensivei germane in Polonia colaborata cu invazia sovietica
i-au determinat pe nemti sa creada ca Razboiul se poate incheia repede.
Despre campania fulger a Germaniei din Vest si miturile ei a se vedea cartea istoricului Karl Heinz Frieser Mitul Blitzkriegului iar despre Miracolul de la Dunkerque, nu prea e miracol in conditiile in care memoriile ofiterilor germani spun clar ca Hitler a permis evacuarea englezilor pentru ca dorea pacea cu Anglia, ca Churchill nu a vrut…. se va vedea cand va respinge toate incercarile germanilor. Churchill a fost adeptul capitularii neconditionate a Germaniei.
Despre ,”capacitatea strategica a lui Hitler” un raspuns la decizia Fuhrerul de a se implica personal il ofera atat Suvorov in cartea s-a ”Epurarea” care corespunde cu punctul de vedere al Maresalului Antonescu.El spunea ca Fuhrerul a decis sa se implice personal dezamagit de dezinformarea generalilor lui si a erorilor Statului sau Major. Tot Antonescu spune ca atunci cand la contrazis pe Fuhrer si i-a explicat decizia sa acesta i-a multumit si
i-a spus ca regreta ca nu are asemenea generali in preajma sa.Deci, Hitler nu era un dobitoc! Suvurov care citeaza memoriile lui Goebbels spune ca Hitler avea dosare ale maresalilor sovietici, Hitler stia mai multe despre maresalii sovietici decat Statul Major German, lucru confirmat si de Antonescu.
D-ul Coja ignora din start capacitatea intelectuala in materie militara a lui Hitler si rau face. Hitler avea o parere buna doar de Antonescu, despre corpul nostru de ofiteri parerea lui, care era identica cu a generalilor germani, respectiv acestia erau ”dincolo de orice descriere”.
Faptul ca Hitler a fost onest in felul lui o dovedeste salvarea lui Mussolini sprijinirea statelor care au colaborat neconditionat de la inceput cu Germania, respectiv Italia, Ungaria apoi Croatia, Slovacia si Principatul Pindului. Ce stiti d-ul Coja de Principatul Pindului – primul stat al aromanilor din Balcani?
Ce mai neglijeaza d-ul Coja in articolul sau este ca ignora cu desavarsire in procesul demografic educatia si istoria la care se adauga si alti factori cum ar fi economia, pandemiile, religia si evolutia acesteia, care toate influenteaza procesul demografic.
Scaderea demografica a populatiei o intalnim inclusiv in perioada tarzie a Imperiului roman cand sub influenta crestinismului si a cresterii gradului de prosperitate in randul populatiei se inregistreaza scaderi demografice care alterneaza cu perioade de crestere demografica.
(O intrebare:De ce credeti d-le Coja ca Legea pensiilor nr.3 din 1977 prevedea contributii pentru fondul privat de pensii al statului? Din 1977 comunistii in urma unor studii demografice au ajuns la concluzia ca populatia Romaniei va scadea, numarul de pensionari va creste si statul va avea nevoie de un fond privat de pensii care sa sustina sistemul public de pensii.Si cu aceasta ocazie aveti si o tema adevarata de discutie- Unde a disparut fondul privat de pensii al RSR , respectiv banii colectati intre 1977-1989?)
A veni si a spune ca Hitler este vinovat de scaderea demografica din Europa este o afirmatie bazata pe o simpla ipoteza. Este evident ca o consecinta a razboaielor o reprezinta pierderile de vieti omenesti si scaderea demografica . Dar, s-a demonstrat stiintific ca dupa asemenea calamitati natalitatea creste,in ciuda unei perioade de refacere economica, demografia are proprile ei mecanisme prin care se echilibreaza.
Evenimentele istorice se analizeaza astazi din mai multe perspective pentru a putea avea o imagine clara asupra evenimentului. Bineinteles, ca si acestea nu poate fi cunoscute in totalitate.
Departe de mine gandul de a face apologia lui Adolf Hitler si a regimului lui de trista amintire,dar al prezenta pe Hitler ca pe o simpla marioneta este o grava eroare de judecata. Daca aceasta nu rezista la analiza simpla a unei persoane pasionate, asa cum sunt, ma indoiesc ca ea poate rezista la analiza unui specialist adevarat .
Inchei cu cuvintele memorabile ale lui Tacitus sin Annale :SA PROFITE FIECARE DE AVANTAJELE EPOCII SALE, FARA A MAI PONEGRI PE CEALALTA”