Anul acesta s-au implinit 10 ani de la moartea lui ION PUIU, inginer, cadru didactic la Scoala Politehnica din Bucuresti, in perioada celui de-al doilea razboi mondial, patriot si nationalist un, un mare luptator contra stapanirii iudeo-bolsevice a Romaniei dupa 23 august 1944.

Nascut la 24 februarie 1918, in comuna Pomarla langa Dorohoi, descendentul unei familii bucoviene, care detinea o suprafata intinsa de teren. De profesie inginer chimist, asistent, si prof. conferentiar la Politehnica din Bucuresti.

Ion Puiu a fost asistentul marelui savant chimist prof. dr. EUGEN CHIRNOAGA, rectorul Scolii Politehnice din Bucuresti in perioada 1940-1941. Dupa inlaturarea de la catedra a prof. Eugen Chirnoaga, pentru faptul ca era unul dintre fruntasii legionari si un inversunat adversar al politicii maresalului ION ANTONESCU, cursul de chimie analitica al profesorului a fost predat in continuare de ION PUIU (vedeti cartea “Pagini din trecutul invatamantului tehnic superior din Bucuresti 1818-1981” de acad. prof. dr. RADU P. VOINEA si Prof. Dr. Ing. Dumitru Voiculescu , Editura Institutul Politehnic Bucuresti). Cand a fost arestat prof. Eugen Chirnoaga i-a incredintat lui PUIU ION intreaga sa arhiva personala. Pe mainile cui o fi ajuns aceasta arhiva ? Am incercat sa dau de urmele ei, insa am constatat un lucru dureros. De PUIU ION si STERNTA DUMITRU se apropriase o alogena baptista pe nume MANDREA ANICA, pe al carei act de identitate este scris “fara domiciliu stabil”. Incredibil Statul Roman elibereaza documente de identitate la persoane probabil, din strainatate, fara sa mentioneze domiciliul !!! Asa s-a ajuns ca 4 milioane de cetateni straini alogeni sa aibe drept de vot, dar care nu au domiciliul in Romania, obtinand prin frauda, cetatenia romana !!! De ce nu se publica lista celor care au obtinut cetatenia romana dupa 1989? Aceasta MANDREA ANICA, alogena care a furat intreaga arhiva a lui ION PUIU si DUMITRU STEANTA, nu poate fi gasita. In timpul studentiei , ION PUIU a fost seful organizatiei Fratiile de Fruce (FDC) din Politehnica. A locuit in Bucuresti, Str. Barbu Delavrancea, nr. 15, in casa lui Mihail Moruzov, al carui ginere a fost (prima sotie). Dupa 1944 se inscrie in Partidul National Taranesc (PNT), iar din 1945 devine presedinte al tineretului taranist , T.U.N.T. impreuna cu Mihai Tartia si Augustin Visa. A fost arestat pe 2 decembrie 1947, fiind acuzat de activitate politica ilegala. In 1947 a incercat sa ii organizeze pe membrii partidului si a coordonat redactarea si imprastierea de manifeste de protest.

Ion Puiu, a fost condamnat prin sentinta 242 din februarie 1948, la 22 ani de munca silnica. Trecut prin inchisori precum Jilava, Oradea, Cavnic, Gherla, Aiud, a ajuns la Rimnicul Sarat la 10 August 1957 in urma participarii la greva desfasurata la Aiud in privara aceluiasi an. La Rimnicu Sarat a fost unul dintre cei care i-a sprijinit moral pe ceilalti detinuti prin intermediul convorbirilor in limba Morse.

Dupa desfiintarea inchisorii Rimnicu Sarat, la 13 aprilie 1963 a fost dus la Jilava si Aiud, unde a trecut prin reeducarea organizata de Gheorghe Craciun. Puiu a fost eliberat prin gratiere in anul 1964.

Dupa eliberarea din detentie a lucrat ca inginer chimist la Intreprinderea Danubiana din Bucuresti, unde a fost un bun specialist si un conducator destoinic. A scris multe carti de specialitate, dintre care doua sunt chiar in biblioteca Academiei Romane:

–       Organizarea intreprinderilor. Ghid de proiectare. Editura Stiintifica 1970 (cota din biblioteca Academiei Romane – II 554.114).

–       Organizarea intreprinderilor. Baze si aplicatii. Editura Stiintifica si Enciclopedica 1976 (cota din biblioteca Academiei Romane  – II 598.912).

Puiu a facut o mare greseala, la indemnul celei de-a doua sotii, CECILIA (CICI) VALERIU, care avea originea etnica iudaica, si-a depus candidatura pentru Marea Adunare Nationala in 1987, drept contracandidat al Presedintelui Romaniei Nicolae Ceausescu. Un gest al unui om aproape nebun. Gestul lui a produs o mare consternare in randul romanilor si a determinat represalii din partea Securitatii. Cecilia Valeriu, mai fusese casatorita cu realizatorul TV, EMANOIL VALERIU si scria chiar poezii sub pseudonimul Dudu Georgescu. Nu stiu, daca vreo editura le-a publicat, pentru ca poeziile erau scrise de o amatoare, de o persoana lipsita de calitati intelectuale deosebite. Cecilia (CICI) Valeriu a decedat intr-un azil, cu cativa ani inainte de decesul lui PUIU ION. Ei au locuit in Bucuresti, Calea Victoriei, nr. 101, sc. B, et. 6, ap. 35, Sector 1. Puiu a decedat in vara anului 2002, intr-un total anonimat si a fost inmormantat in cimitirul Berceni II, Sos. Berceni nr. 507, Sector 4, Bucuresti fig. 35 , loc 123 (langa gard, in coltul din partea stanga a cimitirului) .

La ceremonia de inhumare au participat numai 7 persoane: Steanta Emil, dr. Serban Milcoveanu, Lazarescu Paul, Bedruli Mircea , o nepoata a sa si 2 persoane necunoscute. Ceea ce este mai mult decat revoltator este faptul ca nici o publicatie, nici o televiziune nu a scris nimic si nu au anuntat decesul  unui mare patriot roman si ortodox. Pentru ca in traducea cea mai exacta, legionar inseamna roman si ortodox. De aceea, in perioada interbelica, majoritatea intelectualilor si tineretul universitar au aderat miscarea legionara.

Dupa complotul international antiromanesc din decembrie 1989, PUIU ION a fost ales vicepresedinte al PNTCD si a fost exponentul liniei nationaliste a partidului. Alaturi de organizatiaa de tineret a partidului a avut o pozitie intrasigenta fata de puterea neocomunista , fapt ce i-a atras din partea acesteia acuzatia de legionarism. In urma  neintelegerilor din PNTCD, Ion Puiu a fost exclus din partid. A creat un nou partid PNDC dar a fost exclus si din acest partid.

O perioada s-a apropriat de Partidul Romania Mare, de unde a plecat dezamagit. A revenit la vechea lui dragoste din tinerete, Miscarea Nationalista, Vatra Romaneasca. Chiar a regretat ca s-a apropiat asa de tarziu. La Vatra Romaneasca si-a gasit vechii prieteni: Dr. Serban Milcoveanu, Steanta Dumitru, Darasteanu Constantin, Simion Ghinea, Ernest Maftei, Gheorghe Jijie, Seitan etc. In ultimul an de viata, cand era grav bolnav, Dumitru Steanta a avut grija de el si ii aducea zilnic o mancare calda. Cand a decedat Ion Puiu, cel care s-a preocupat cu inmormantarea lui a fost tot prietenul cel mai apropriat Dumitru Steanta.

Ion Puiu, legionar cu o educatie profund crestina, a luptat toata viata pentru adevar si dreptate. In ultimile zile de viata, vazand ca autoritatile post decembriste doresc o Romanie fara romani se intreba: Incotro se indreapta Romania ? Ultimile cuvinte ale lui  au fost: Que Vadis, Doamne ?

            DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE.

15.09.2012                                                                  TUDOR VOICU