CD
1.393 aprobate

denitsoc@gmail.com
149.102.242.180

 

INCĂ MAI CREZI IN PIETELE DE DESFACERE?
Autor: Tom Luongo

Tweet
Liderii Uniunii Europene s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a discuta despre cum să rearanjeze șezlongurile pe Titanic-ul lor politic. În timp ce deciziile de a continua să sprijine monetar Ucraina și acum Israelul au dominat titlurile, adevărata poveste este că ceea ce trebuie să se înțeleagă corect sunt noile reguli bugetare.

Și această discuție este importantă în contextul politicii monetare stricte a Fed și acum potențialul de sănătate fiscală care vine de la Capitol Hill cu noul Președinte [Speaker] al Camerei Mike Johnson decât era acum un an.
În ianuarie ‘ 24, suspendarea regulilor bugetare din Tratatul de la Maastricht se încheie, ceea ce înseamnă că „austeritatea” dură revine în joc pentru cei 28 de membri ai UE.

Pe scurt, înseamnă că ținte pentru deficite bugetare de cel mult 3% din PIB și un raport datorie/PIB de 60% sunt legea pământului… Dacă nu ești Franța.
Acesta este lucrul aprig dezbătut în timpul summitului Comisiei Europene de săptămâna trecută de la Bruxelles.

Cum realizăm noi, că UE are o aterizare ușoară a regulilor bugetare, fără a înstrăina ceea ce a mai rămas din baza noastră de investitori?
Regulile au fost suspendate inițial din cauza COVID-19, ca parte, în opinia mea, a distrugerii planificate a clasei de mijloc europene. Scopul COVID-19 din perspectiva politicii UE a fost crearea unei crize care a cerut o soluție prestabilită: integrarea finanțelor Europei sub controlul Comisiei Europene (CE) și al Băncii Centrale Europene (BCE).

Sigur că da …
Acest lucru a fost realizat parțial prin acordarea autorității fiscale limitate a CE să emită împrumuturi pandemice în cadrul fondului de recuperare COVID de 800 de miliarde EUR, a căror primă tranșă a fost numită obligațiuni SURE. Nasul cămilei este acum sub peretele cortului fiscal. E cam nasol.

Există, de asemenea, un impuls major în afara ecranului pentru ca aceste obligațiuni să devină indexate lângă cele ale tuturor celorlalți, adică să le vândă mai ușor investitorilor Muppet, prin caracterul oficial al acestora și susținut de toată credința și creditul CE.

Desigur, investitorii inițiali în ele și-au pierdut fundul, deoarece cea mai mare parte dintre ele au fost emise când BCE era la -0,6%.
BCE tocmai a menținut ratele la 4,5%. Matematica legăturilor nu funcționează. Așadar, UE a primit ultimul cant mare de distrugere după operațiunea COVID de la clasa sa de investitori, care acum suferă pierderi masive. Unii dintre acești investitori au fost, desigur, băncile centrale membre.

Nu ma crezi? O obligațiune SURE cu cupon de 0,1% de 7 miliarde EUR care are scadenta în octombrie 2040 se tranzacționează acum la un randament de 3,867%. Acum, asta nu arată atât de rău până când nu înțelegeți prețul acelei obligațiuni, care se tranzacționează cu o oferta de 0,54/0,55… sau o pierdere de 45%.

Ei bine, când spun tranzacționare, mă refer într-adevăr in ghilimele, pentru că nimeni nu schimbă de fapt acest gunoi fierbinte, cu siguranță nu cu randamentele în creștere la nivel global, inflația ne îmblânzită nicăieri pentru nimic care contează cu adevărat și euro agățat de faleza unei căderi abrupte împotriva a tot ceea ce nu este yenul japonez.
Și Banca Japoniei intervine zilnic pentru a-și schimba politica monetară pentru a apăra yenul. Și o vor face.

Dar nu vă simțiți prea rău, oameni buni, pentru că UE este atât de solvabilă încât vă veți primi banii înapoi în 17 ani, plătiți integral, plus 0,1% capital anual.
Și vor ca aceste lucruri să fie listate ca index lângă, știți, bondurile germane, gilts din Marea Britanie sau bonurile de stat din SUA… Chiar asa?

Dacă acești oameni chiar ar avea sânge în vene, ar simți cel puțin o mică presiune din partea investitorilor pe care i-au escrocat de miliarde. Dar ei nu.
Ceea ce își doresc acum este să obțină mai multă integrare fiscală pentru a-i asigura pe investitori că uniunea lor mai perfectă va fi acel pariu grozav pentru 2040.

Acesta este motivul pentru care președintele BCE, Christine Lagarde, a făcut lobby din greu pentru o mai mare unitate fiscală.
Asigurarea unui acord privind implementarea Pactului de Stabilitate și Creștere ar fi un semnal important de unitate, a spus Lagarde – potrivit unui oficial familiarizat cu conversația – observând că cadrul blocului trebuie să promoveze atât sustenabilitatea datoriei, cât și investițiile.

Țările UE se află în conflict cu privire la modul în care flexibilitatea aplicării regimului fiscal, care limitează, în mod normal, deficitele la 3% din produsul intern brut. Astfel de reguli au fost suspendate de la debutul pandemiei, dar urmează să fie reintroduse la începutul anului 2024.

Dacă vrei să înțelegi de ce lumea nu a renunțat complet la piețele euroobligațiunilor este tocmai din cauza acestor reguli bugetare, menite să liniștească investitorii că ei sunt partea responsabilă la masa geopolitică, cel puțin în comparație cu Lumea Clovnilor care este Capitol Hill.

Există o singură problemă cu asta, președintele FOMC, Jerome Powell.
Puteți să mă certați despre motivul pentru care Powell a crescut ratele așa cum a făcut el. Poți să iei „pilula neagră” și să spui sincer că a făcut asta pentru a efectua o demolare controlată a clasei de mijloc și pentru a aduce Marea Resetare a WEF.

Sau, ai putea de fapt să fii adult și să realizezi că lumea este mai complicată decât să o reducă la niveluri de desene animate ale unității malefice din întreaga lume. Faptul că UE poate folosi politica agresivă a dolarului american a lui Powell pentru propriile scopuri nu este același lucru cu a spune că Powell a fost implicat în asta.
A argumenta că totul face parte din plan tot timpul înseamnă a face față faptului că nu poți vedea complexitatea comportamentului uman.

Ceea ce nu poți nega este următorul lucru:
Multe dintre aceste obligațiuni SURE și NGEU (Next Generation EU) au fost emise într-un moment în care se părea că Davos și UE nu numai că vor câștiga controlul politic asupra politicii SUA scăpând de Trump, ci și controlul monetar prin sabotarea căutării lui Powell pentru un al doilea mandat ca președinte FOMC.

Sunt sigur că puțini credeau că vom fi acolo unde suntem astăzi, chiar și la Evil Oligarch Central la sfârșitul anului 2021. Mai mult, dacă cumpărătorii primari ai acestor obligațiuni SURE erau alte bănci centrale, creșterea randamentelor asigură doar că devin insolvabili și lipsiți de capital cu atât mai repede, conform Bundesbank care are nevoie de o injecție de capital, potrivit unei firme de audit, raport recent.

Obligațiunile scad puternic la preț, bilanțurile băncilor centrale se degradează rapid… și voilà, este creată nevoia unei mai mari integrări fiscale, deoarece italienii nu se pot opri să cheltuiască OPM – Banii altora.
Cel puțin așa o vor învârti nemții.

Veți ști dacă aceste obligațiuni au scăzut suficient de mult ca preț pentru a atrage vulturi, atunci când îi veți vedea tranzacționând real pe bursele europene. Și va fi abia în acel moment când veți ști că UE îi are pe toată lumea gâfâind și șuierând după aer suficient pentru a apăsa în sfârșit trăgaciul integrării fiscale reale.
Dacă/când se va întâmpla în sfârșit, prețul acelor obligațiuni va crește vertiginos.

Pentru că nu numai că trebuie să falimentezi pe toți pentru a-i determina să meargă cu planul pe care l-ai pus în mișcare, ci trebuie să te asiguri că singurii oameni care au rămas cu bani pot profita frumos ridicând piesele cu un mare profit.
Și aici constă adevărata problemă. Aceste obligațiuni SURE și NGEU, spre consternarea Comisiei UE, continuă să se tranzacționeze la randamente mult mai mari la scadențe similare cu cele ale bundurilor germane, de exemplu.

Tonul este orice altceva decât euforic.
Lipsa unității fiscale este ceea ce menține UE într-un dezavantaj față de SUA, în cele din urmă. Lipsa acestuia îi ține pe investitori anxioși. Ei vor securitate. Lagarde și CE vor să le-o dea.

Problema este că nu au sprijinul cetățenilor europeni care nu s-au înscris niciodată pentru a fi conduși de comisii eurocratice nealese la Bruxelles. Aceste obligațiuni SURE și NGEU sunt menite să fie începutul unui adevărat împrumutat central al UE. Dar fără autoritatea de impozitare directă, acordarea unui rating AA+ unei obligațiuni nu o face solvabilă.

Și acum ar trebui să puteți înțelege de ce acesta este adevăratul război de care au nevoie, războiul kinetic, nu doar pentru a acoperi controalele implicite și/sau mai stricte ale capitalului, ci și pentru ca SUA să lupte singure.
De ce altfel credeți că Franța trimite sprijin umanitar in Gaza?

Euro-Masochism
Problema, desigur, cu regulile de la Maastricht este euro în sine. Fără capacitatea Comisiei Europene de a avea autoritate transfrontalieră în materie de taxe și cheltuieli, politica BCE a ratei dobânzii pune o povară nejustificată asupra acelor țări cu eficiență mai scăzută a muncii.

Ea creează însăși dinamica pe care se presupune că regulile au fost concepute pentru a preveni, dezintegrarea fiscală. Pentru țări precum Grecia sau Italia, unde o liră sau o drahmă locală ar fi mai ieftină decât o marcă germană, normalizând astfel diferențele dintre ele atunci când fac comerț, euro este prea puternic pentru comercianții italieni sau greci și prea ieftin pentru germani.

Primele au deficite comerciale perpetue, structurale, comparativ cu celelalte. Bogăția este apoi transferată germanilor în detrimentul grecilor și italienilor, în acest exemplu.
Am mai spus acest punct. Moneda unică cu sistemul monolitic al ratei dobânzii pe care o avem aici în SUA a beneficiat California în detrimentul Mississippi. Când auziți rahaturi de care se plâng că statele albastre sunt producători de taxe și statele roșii taxează consumatorii, ei nu mint, dar ignoră și înclinarea terenului de joc în direcția/favoarea Californiei.

Germania a fost principalul beneficiar al monedei euro până când Powell a început să majoreze ratele și să se comporte ca și cum ar conduce Fed în beneficiul Americii, nu al Germaniei sau Chinei.
La fel de previzibile precum mișcările soarelui pe cer, cancelarul german Olaf Scholz a cerut reguli fiscale mai stricte, în timp ce Franța și Germania negociază cu ele însele pentru a da peste cap restul continentului.

Cu creșterea ratelor Powell a forțat pe toți ceilalți care fac afaceri în dolari americani, ceea ce este aproape toti. Înseamnă că costul obținerii de dolari sau al acoperirii altor riscuri valutare în dolari este mai scump decât era înainte.
Acesta este motivul pentru care Lagarde a fost atât de supărată pe Powell, deoarece, în timp ce era acolo, încerca să ajute să vândă lumii obligațiuni de ajutor COVID în valoare de aproape un trilion de dolari la 0%,

Powell spunea:
“Acesta este motivul pentru care nici planurile lor de a vinde lumii cheltuieli nelimitate pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice nu funcționează. Fara ca Fed sa le ofere cumpararea, investitorii globali nu vor castiga banii.
Întregul aer al inevitabilității din UE începe să miroasă ca peștele de trei zile sau ca un oaspete, tot de trei zile.

Pentru că, în acest model de lume, Banca Italiei poate fi subordonată BCE, dar BCE este subordonată Fed.
Acesta este motivul pentru care cred că Powell este aici pe scaunul șoferului. Acesta este motivul pentru care Mike Johnson să fie speaker ar putea fi un lucru foarte bun.

Cel puțin, dacă pune capăt Proiectului Ucraina si încetinește coborârea în nebunia fiscală. Dacă Johnson este serios în privința facturilor de cheltuială cu o singură problemă și a Congresului să se întoarcă să facă o adevărată tranzacție cu cai, am putea vedea un 2024 și mai departe în SUA decât unul la care ar fi putut visa oricine, inclusiv eu.

Pe de altă parte, acesta fiind un alt front în războiul dintre băncile centrale, există pericole reale care mă lasă foarte îngrijorat unde vom fi până la sfârșitul anului.
De aici amenințarea reală pe care o reprezintă orice escaladare ulterioară a Israelului în Gaza. SUA încearcă să dea vina pe schimbare, așa cum au făcut-o după 11 septembrie, pentru a declanșa războiul pe care și l-au dorit întotdeauna, de data aceasta cu Iranul jucând rolul Irakului.

CE încearcă să înlocuiască obligațiunile suverane individuale cu propriile obligațiuni. Ei trebuie să înceapă următoarea rundă de integrare fiscală în această iarnă sau să piardă cursa pentru capital global în fața SUA și/sau China. Dacă reușesc – ceea ce bănuiesc că nu au de ales decât să o facă – este un semnal că încearcă să supraviețuiască lui Powell în speranța că vor putea prezenta un front unificat investitorilor europeni suficient de mult pentru ca economia SUA să implode, sperând totodată că Primii israelieni în Congres se asigură că SUA începe războiul cu cineva… oricine… undeva! La naiba!

Acest lucru va menține diferențele de obligațiuni în mod pozitiv părtinitoare față de ei față de SUA, pe măsură ce SUA intră în chinurile Sezonului prost și a emisiunii de televiziune reality TV shitshow ca Davos et.al.
Nu este un pariu rău, din păcate.

Sursa: https://tomluongo.me/2023/10/30/powell-exposes-europe-hidden-war-bonds

Traducerea: CD