În numele mișcării antirasiale, se cere dărâmarea Piramidelor din Egipt

Articol scris de Sophie Greceanu Publicat pe data de 18-06-2020

COMENTARII
După ce protestatarii mișcării Black Lives Matter au demolat mai multe statui în SUA și în Marea Britanie, mai mulți activiști din social media au cerut demolarea Piramidelor, argumentând că au fost construite de sclavi.

În numele mișcării antirasiale, se cere dărâmarea Piramidelor din Egipt

„DĂ JOS #PIRAMIDELE. SCLAVII LE-AU CONSTRUIT!”
Hașhtagul #pyramids a circulat intens pe Twitter în ultimele zile, dar nu pentru a fi promovate ca destinație turistică, așa cum am putea crede, ci în diverse dezbateri. Mulți s-au întrebat dacă aceste structuri masive construite sau nu ca morminte pentru faraonii Vechiului regat al Egiptului, în urmă cu peste 4000 de ani, ar trebui distruse pentru că au fost construite de „sclavi”

„Dă jos #Piramidele. Sclavii le-au construit!” a fost un tweet care pleda distrugerea monumentelor.

Nigel Hetherington, arheolog și fondator al Past Preservers, consultant în patrimoniu, a respins apelurile spunând: „Nu cred că acelea au fost vreodată apeluri reale pentru a da jos piramidele”. „Imaginea a mii de sclavi care trudesc sub un soare arzător și un faraon vicios este greu de zguduit, se pare. În ciuda anilor de studii și cercetări și descoperiri arheologice, versiunea hollywoodiană a Egiptului pare să captiveze oamenii”, a spus el pentru Al- Monitor.

Nume
Prenume
Adresa dvs. Email

Comentariile au fost diverse de la încurajarea răspândirii acestei idei pentru ca oamenii să citească istoria adevărată, până la ideea că prin acest tip de mesaj se discreditează mișcarea de protest Black Lives Matter.

„Piramidele egiptene sunt acum folosite pentru a discredita protestele împotriva rasismului, colonialismului și a sclaviei, cu argumentul că au fost construite exploatând forța de muncă a sclavilor. Nu au fost”, a declarat Jens Notroff, un arheolog german, pe contul său de Twitter.

Dezbaterea online a fost declanșată de răsturnarea statuilor din Statele Unite și din Regatul Unit percepute de protestatarii anti-rasism ca simboluri ale rasismului și ale colonialismului. Protestele care au început în Statele Unite la sfârșitul lunii mai, au reverberat în Europa și în alte părți ale lumii.

Pe 7 iunie, o statuie a lui Edward Colston, un comerciant de sclavi din secolul al XVII-lea, a fost doborâtă de protestatari în Bristol, Anglia, înainte de a fi aruncată în port. Mișcarea a urmat acte similare de vandalism în Statele Unite.

Pe 6 iunie, protestatarii Black Lives Matter au folosit funii pentru a trage în jos o statuie a lui Williams Carter Wickham, un general confederat, într-un parc universitar din campusul Richmond, Virginia. O serie de alte monumente au fost, de asemenea, vandalizate sau pictate prin pulverizare după uciderea din 25 mai a lui George Floyd în timpul arestării sale de patru ofițeri de poliție în Minneapolis, Minnesota.

Katie A. Paul, antropolog american și co-director al Proiectului de cercetare antropologie privind traficul de antichități și patrimoniu, trasează o linie distinctă între demolarea statuilor emblematice ale rasismului și opresiunii și apelurile online pentru distrugerea Piramidelor, despre care spune că „sunt evocate într-o înțelegerea falsă a istoriei și construcției lor”. Paul avertizează că astfel de apeluri „stabilesc un precedent periculos în care dezinformarea ar putea conduce la distrugerea istoriei”. „Statuile răsturnate în Statele Unite și Europa sunt reprezentări simbolice care glorifică proprietarii de sclavi și conducătorii genocidelor. Sunt dărâmate sau vandalizate astăzi pentru că idolizează figuri care au comis cel mai rău tip de opresiune”, a explicat ea într-un mesaj către Al-Monitor.

„Piramidele nu au fost construite pentru a idolatriza sclavia sau genocidul și nu servesc ca monumente pentru a revela o epocă a opresiunii.”

Katie Paul a mai spus că „Marea Piramidă din Giza reprezintă același lucru acum, ca și atunci când a fost construită: o fază de neegalat a ingeniozității umane”.

DE LA DEMOLARE LA PROMOVARE
Apelurile la demolarea Piramidelor au provocat, de asemenea, îngrijoare în rândul unor arheologi egipteni, precum Monica Hanna, care le-a numit „periculoase” și „iresponsabile”. „Astfel de apeluri amintesc de cele lansate de unii extremiști în 2012 pentru a distruge monumentele faraonice sau pentru a le acoperi cu ceară, în convingerea că civilizația faraonică era coruptă și că merită să fie distrusă”, a spus Hanna, care este actualul decan al Colegiului din Arheologie și patrimoniu cultural la Academia Arabă pentru Știință, Tehnologie și Transporturi maritime.

Șeicul radical Morgan Al Gohary, într-un interviu difuzat pe canalul egiptean privat Dream TV în noiembrie 2012, s-a lăudat că a participat împreună cu talibanii la demolarea Buddhalor Bamiyan din Afganistan în martie 2001. El a sugerat și altora să acopere monumentele faraonice în ceară, argumentând că Sharia pledează pentru distrugerea fiecărui păgân și idol. Comentariile sale controversate i-au șocat pe egipteni la acea vreme, alimentând temerile că moștenirea culturală a țării era amenințată sub puterea Frăției musulmane.

Hanna a respins, de asemenea, afirmația falsă potrivit căreia Piramidele au fost construite de sclavi, despre care a spus că sunt înrădăcinate în tradiția biblică:„Piramidele au fost construite de muncitori egipteni recrutați din toată țara în timpul sezonului de inundații, când țăranii încetau temporar munca pe terenurile agricole”. „Avem jurnalele de papirus ale lucrătorilor și am găsit mormintele muncitorilor din care știm că erau hrăniți cu carne, aveau acces la îngrijiri medicale și erau plătiți în rații de pâine și bere”, a spus ea. Ea s-a referit la Jurnalul lui Merer descoperit în 2013 de o misiune franceză care lucrează sub conducerea Universității Sorbonne din Paris. Jurnalul unui oficial necunoscut anterior, cu același nume, descrie activitățile zilnice de transport de piatră de la cariera de calcar Tura până la loculPiramidei din Giza.

„Construirea piramidelor a fost, de asemenea, un proiect de credință, deoarece egiptenii credeau că faraonii sunt intermediarii divini dintre zei și oameni, construind astfel o casă pentru viața eternă a acestor lideri religioși și șefi de stat”, a adăugat Hanna.

Ca răspuns la apelurile pentru demolarea Piramidelor, unii utilizatori de Twitter au publicat fotografii personale cu Piramidele în fundal, începând o campanie improvizată care să genereze mai mulți vizitatori în Egipt, odată ce această țară va relua zborurile internaționale, după pandmeia de Covis-19.

Turismul este una dintre cele mai importante surse de venit ale Egiptului, reprezentând aproximativ 12% din produsul intern brut al țării.

*
Nota redacției – Ideea demolării piramidelor mi s-a părut hazlie, atunci când am citit prima oară. O glumă bună, mi-am zis! Dar iată că nu e glumă, sunt o mulțime de imbecili care o discută cu seriozitate! Internetul, încăput pe mâna dobitocilor, face ravagii!