CD
489 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

ISRAELUL SE ADRESEAZĂ CHINEI DIN NOU
De M.K.Bhadrakumar

Portul Bay de la Haifa, pe Marea Mediterană, va fi operat de Shanghai International Port Group pentru o perioadă de 25 de ani

Convorbirea telefonică recenta a premierului supleant al Israelului și ministrul de externe Yair Lapid cu consilierului de stat chinez și ministrului de externe Wang Yi releva inca odata mai mult schimbările tectonice din geopolitica Orientului Mijlociu din ultima perioadă. Lapid s-a adresat Chinei la numai zece zile de la vizita secretarului de stat american în Israel.

Lapid a făcut un pas imens pentru ca cele două țări care „se înțeleg și se apreciază reciproc” sa-și valorifice „capacitatea puternică de inovare” si pentru „accelerarea procesului de modernizare”. Lapid a declarat interesul Israelului de a menține schimburi strânse la nivel înalt și de a aprofunda cooperarea în diverse domenii cu China.

Wang Yi a răspuns prin semnalarea interesului Chinei „de a impulsiona relațiile bilaterale pentru a obține în permanență noi realizări, cooperarea inovatoare fiind o forță motrice esențială”. Cei doi lideri au convenit să accelereze negocierea și semnarea unui acord de liber schimb.
Această interacțiune indică în continuare schimbarea vânturilor de politici externe israeliene, pe fondul dezangajării SUA din regiune și ridicarea sancțiunilor SUA împotriva Iranului, care ar putea răsturna ordinea regională stabilită.

Recenta masă rotundă a diplomaților de top din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Egipt în deșertul Negev din sudul Israelului, pe 28 martie, a arătat un nou nivel de confort între Israel și vecinii săi arabi. Interesant este că Wang a luat act și de stabilirea de către Israel a unor „relații normale de prietenie cu țările din regiune, care ar trebui să facă parte din reconcilierea generală din Orientul Mijlociu”.

Consolidarea rapidă a legăturilor economice dintre Israel și China în ultimul deceniu a fost un punct de vedere pentru Washington. Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu a știut cu siguranță să scape si sa-si faca lucrurile așa cum și-a dorit. 2014 a fost un moment de cotitură când Netanyahu a decis să accelereze acordurile de cooperare tehnologică cu China. Vizita sa importantă în China în 2017 și întâlnirea sa cu președintele Xi Jinping și găzduirea vicepreședintelui chinez Wang Qishan în Israel în 2018 au creat o nouă dinamică a relației.

Punctul culminant a fost atins în septembrie anul trecut, când primul port privat al Israelului a fost deschis la Haifa, construit și operat de compania chineză condusă de govern, Shanghai International Port Group [SPIG]. Există așteptări mari ca portul Bay de 1,7 miliarde de dolari de la Haifa de-a lungul coastei mediteraneene a Israelului să permită clase mai mari de nave de marfă, care transportă 18.000 de containere sau mai mult, să acosteze și să stimuleze poziția țării ca centru comercial regional.

Israelul și-a vândut porturile deținute de stat și a construit noi docuri private într-un efort de a reduce costurile și de a reduce timpii de așteptare pentru descărcarea navelor. Acest lucru este important, deoarece 99 % din toate bunurile circulă în și din Israel pe mare, iar o modernizare este esențială pentru menținerea creșterii economice.

Dar pentru administrația Biden, a fost puțin prea mult faptul că o companie de stat chineză își stabilea o prezență de 25 de ani într-un astfel de port strategic, urmărind tranzitarea navelor de război ale Flotei a șasea. Deci, pentru a scurta o poveste lungă, când președintele Joe Biden a preluat cu Bennett problema creșterii investițiilor chineze în Israel, inclusiv în high tech, la prima lor întâlnire în Biroul Oval din august anul trecut, acesta din urmă a promis că va examina îndeaproape investițiile chineze în Israel.

Bennett a trecut prin moțiunile sale stipulând că toate propunerile de investiții chineze necesită autorizare din partea biroului său și a promis că va ține Washingtonul în buclă cu privire la orice acorduri semnificative încheiate cu firme chineze. Potrivit unui raport al Axios, cu scopul de a evita și mai mult inflamarea tensiunilor, Israelul a notificat de atunci SUA cu privire la discuțiile la nivel înalt pe care le poartă cu China – așa cum a făcut-o înainte de o întâlnire virtuală din ianuarie, în cadrul căreia ministrul de externe Lapid și vicepreședintele chinez Wang Qishan au convenit asupra unui plan pe trei ani de cooperare în domeniul economiei, știință, cercetare și tehnologie.

La rândul său, China a ales să ia lucrurilelan pas, simțind că, în analiza finală, administrația Biden ar fi detestată să înfrunte Israelul a cărui stabilitate este de o importanță crucială – în special, într-un moment de fricțiune în relație din cauza posibilei ridicări a sancțiunilor americane împotriva Iranului.

Agenția de știri Xinhua a raportat în noiembrie anul trecut că președintele Xi, într-o conversație telefonică cu omologul său israelian Isaac Herzog pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice, a subliniat o oportunitate de a promova dezvoltarea susținută, sănătoasă și stabilă a „parteneriatului cuprinzător inovator” China-Israel.

Companiile chineze s-au ocupat de proiecte majore de infrastructură și transport în Israel în ultimii ani, inclusiv câștigarea licitațiilor pentru construirea de noi porturi în Haifa și orașul Ashdod din sudul Israelului, precum și construirea unei secțiuni cheie a sistemului feroviar ușor Tel Aviv.
Cu toate acestea, tehnologia inovatoare a devenit acum buzzword (care este, de asemenea, ceea ce îngrijorează Washington.) China este atrasă de reputația Israelului ca centru de inovare al lumii. Ceea ce China poate aduce în ecuație este economia sa uriașă și puterea de producție extraordinară, ceea ce face ca cele două părți să fie extrem de complementare. În transformarea Chinei ca economie axată pe dezvoltarea orientată spre calitate, Israelul simte oportunități de afaceri aproape fără sincope în domenii precum agricultura modernă, dispozitivele medicale, securitatea cibernetică și orașele inteligente.

Potrivit rapoartelor chineze, parcurile de inovare China-Israel oferă proximitate fizică pentru firmele israeliene pentru a obține fonduri și a colabora cu companii chineze în cercetarea și dezvoltarea industrială. Xi îi spusese lui Herzog în noiembrie: „Inovația a devenit un punct culminant și un stimulent al relațiilor bilaterale”.

China are încredere în capacitatea Israelului de a urma politici externe independente. În mod ideal, ar dori ca țările din Orientul Mijlociu, inclusiv Israelul, să urmeze, de asemenea, calea ASEAN în refuzul lor de a lua parte la rivalitatea SUA-China. Poziția Israelului cu privire la conflictul din Ucraina întărește cu siguranță această credință.

PRIVITĂ PRIN PRISMA TEORIEI TRANZIȚIEI DE PUTERE, se pare că există o inevitabilitate ca China să se implice din ce în ce mai mult în Orientul Mijlociu pentru a-și proteja interesele economice și pentru a-și stabili propria sferă de influență pentru a submina SUA. Dar relațiile diverse ale Chinei în regiune oferă o imagine diferită.

În loc să-și militarizeze abordarea regională pentru a-și proteja interesele în creștere în regiune, China se bazează pe realitatea tot mai mare că comportamentul și strategiile actorilor regionali înșiși sunt departe de a fi pasive, iar un angajament minim în rivalitățile regionale ar putea aduce profituri mult mai productive în cazul în care China este văzută ca o „resursă neexploatată” de către țările din regiune.

Relația China-Israel avertizează împotriva viziunii compulsive asupra tuturor lucrurilor în ceea ce privește rivalitatea SUA-China.

Sursa: https://www.indianpunchline.com/israel-reaches-out-to-china-again

Traducerea: CD