În atenția Codruței Koveși: Modelul saudit

2018-02-17T13:19:10+02:0017 februarie 2018|Textele altora|

Ţara care şi-a finanţat bugetul din averile corupţilor! Zeci de înalţi oficiali sunt arestaţi

Peste 100 de miliarde de dolari confiscate din averile celor acuzaţi de corupţie au finanţat deficitul bugetar al Arabiei Saudite. Autoritățile au arestat cei mai bogați oameni ai țării.

Arabia Saudită a anunţat marţi că a recuperat deja peste 400 de miliarde de riali (107 miliarde de dolari) de la persoanele arestate pentru corupţie, transmite BBC, preluat de Agerpres.

În 4 noiembrie, prinţul moştenitor Mohammad bin Salman a luat măsuri pentru a-şi consolida puterea prin înfiinţarea unui comitet anticorupţie, care a decis arestarea unor înalţi oficiali şi oameni de afaceri din Arabia Saudită.

Printre cei arestaţi s-au aflat şi trei dintre cei mai bogaţi saudiţi, inclusiv prinţul Alwaleed Bin Talal şi afaceristul Fawaz Alhokair.

Mai mulţi suspecţi au fost eliberaţi din detenţie după ce au încheiat acorduri în urma cărora au efectuat plăţi „cu diverse tipuri de active, inclusiv imobiliare, entităţi comerciale, titluri de valoare, numerar şi alte active”, a anunţat procurorul general Sheikh Saud Al Mojeb. O mare parte dintre cei arestaţi şi-au petrecut perioada de detenţie la hotelul de lux Ritz-Carlton din Riad.

Sheikh Saud a precizat că 381 de persoane au primit citaţii. Unii au fost eliberaţi pentru că nu s-au găsit suficiente dovezi, alţii după ce au recunoscut acuzaţiile de corupţie şi au încheiat înţelegeri cu Guvernul. Încă sunt încarcerate 56 de persoane.

Unul dintre cei mai celebri suspecţi, prinţul Alwaleed Bin Talal, a fost eliberat sâmbătă, dar nu se cunosc condiţiile eliberării sale, iar oficialităţile nu au comentat situaţia sa.

Săptămâna trecută, ministrul de Finanţe din Arabia Saudită a anunţat că o parte din banii recuperaţi vor fi folosiţi pentru a atenua efectele reducerii subvenţiilor şi a majorărilor de taxe.

Duminică, acţiunile Kingdom Holding înregistrau la Bursa din Arabia Saudită un avans de 10% – maximul zilnic admis – după ce proprietarul fondului de investiţii, prinţul saudit Alwaleed Bin Talal, a fost eliberat.

Un comentariu

  1. Toader 18 februarie 2018 la 6:40 pm - Raspunde

    MESAJ DIN SUA: Kovesi este capul unei rețele teroriste care a dorit să ia ostatic statul român

    http://www.flux24.ro/mesaj-din-sua-kovesi-este-capul-unei-retele-teroriste-care-a-dorit-sa-ia-ostatic-statul-roman/

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top