Sorin Turle

.

Totul a inceput cu Petre Roman in ’90. Industria rom^neasca sa fim insa sinceri cu noi insine, cu mici exceptii nu era functionala si competitiva pe plan (vest)european. Mamutii industriali planificati pe cincinale, productii pe stoc, fara pic de cunostinte viabile de management si economie de piata NU aveau cum fi competitivi. Astfel ca Rom^nia nu iesea in vest si chiar prea putin in centrul si estul Europei cu produse industriale, ci se axase pe export si prestari servicii (constructii) spre lumea a 3-a. Din pacate preturile produselor au fost sub limita rentabilitatii, iar prestarile de servicii (constructii de rafinarii samd in tari arabe sau africane) au fost facute de multe ori pe datorii, datorii care nici acum multe nu s-au achitat si nu cred ca Rom^nia le va recupera vreodata. Exporturile pe piata mai larga erau de produse agro-alimentare. Mai era CAER-ul, dar ma rog, putintel, insuficient. DAR….ca este un mare „dar”:

-necompetitivitatea nu are legatura cu competenta rom^nilor, deci nu a lipsit pentru ca nu aveam ingineri, tehnicieni si muncitori de valoare, ci pentru ca asta era sistemul. Fara know-how „imperialist” (pe conceptie, proiectare si productie, nu neaparat pe elemente de dotare a industriei) si bineinteles, unul in care „codoiul” era stiintifica suprema a tarii.

-Mamutii inuistriali in sine contineau valoare, erau buna parte foarte bine echipati. Ca exemple, uzina de anvelope din Zalau, complet echipata de japonezi in ’85, Uzina mecanica din Stei plina de cnc-uri, de strunguri revolver de ultima generatie de la italieni samd.

Aceste ansamble industriale privatizate corect si cu buna credinta dupa ’90 (impartite pe sectii si privatizate), ar fi facut minuni. Roman insa a adus politica aberanta a „industriei de fiare vechi” si a prapadit-o si vandut-o ca atare….ca fier vechi. Asa s-a vandut de pilda tot patrimoniul uzinei din Stei, utilaje foarte bune, patrimoniul de reductoare cu 3-4 trepte, cel de stante si matrite etc. Ca fier vechi in Ungaria. Taica-meu era inca activ la momentul respectiv, si s-a retras (pensionat) dupa acel eveniment. Isi pusese ani buni de munca si suflet in acea uzina si a fost ca si cand ai fi distrus ceva din el. Uzina facea motocare, electrostivuitoare si diferite utilaje pentru Algeria, chestie care a cazut cu ocazia acelui jaf. Si sansele pentru o reorientare serioasa, viabila a productiei. Ca fapt divers, mai departe, s-au distrus fabrica de binale din Stei si cam tot ce producea in diferite domenii in bazinul Bihor, astfel incat, catre finele anilor ’90, inceputul anilor 2000, European Drinks au obtinut monopol pe zona (productie, absorbire de forta de munca….neavand alta alternativa oamenii…,salarii etc.).

As avea niste obiectii la punctele de mai sus, ma rezum, din lipsa de timp la 11:

Rom^nia a avut posibilitatea de a absorbi zeci (multe zeci) de miliarde de euro fonduri nerambursabile din fondurile Europene, bani cu care isi putea face industrie, infrastructura complet, sistemul sanitar si multe altele. Banii au asteptat si nu au fost absorbiti, pentru ca….”nu se renta”. Nu puteau fi furati, redirectionati, delapidati. N-are rost sa negam, facem comparatie cu Cehia, Slovacia si (in special) Polonia si avem dovada. Dar daca clasa politica corupta nu se poate capatui din ele, atunci, nu-i asa, sunt nerentabie. Principiu a fost la modul:

UE:”uite aici zecile de miliarde, faceti infrestructura de nivel european, industrie, ce aveti nevoie”

Politicul rom^nesc „da’ vorba e, noua ce ne iese la asta boss?”

Nu faceti greseala sa cadeti in extrem. Da, UE nu vrea neaparat sa se debaraseze de cele 2 viteze, nu vrea neaparat sa putem concura vestul de la egal, nici ca productie, nici ca salarii (mai bine pleaca ceva (mai multa) mana de lucru la ei etc. Dar chiar asa saraci cum vor unii sa sugereze, nu ne vor, e aberant. Si pentru simplul fapt ca tarile estice sunt si piata de desfacere pentru cele din vest, lucru imposibil (complet nerentabil), daca e saracie.

Repet, Polonia sau Cehia sunt dovada ca se poate.

.

Nota redacției: Vă contraziceți. Dacă economia / industria  ar fi fost neperformantă, nu se apucau s-o demoleze! Și eu aveam o părere proastă despre industria noastră, până când un prieten din Franța a venit să cumpere fier beton de la Galați, despre care toți vorbeam că este un monstru nerentabil, și am aflat de la acest prieten că a trebuit să se înscrie pe o listă de așteptare: producția era vîndută pe următorii doi ani!

O întrebare: cu ce bani am plătit datoriile, ba am avut în 1989  și câteva miliarde în bancă, bașca datornicii! Că acești datornici nu au mai plătit mare lucru nu este vina „sistemului”. Fin acele datorii s-au înfruptat alde patriciu și Petre Roman! Hai să nu exagerăm numai de dragul de a fi impotriva curentului. Ce a făcut Petre Roman și gașca de nemernici nu este altceva decât crimă, trădare, politică anti-românească. Mai vorbiți cu tatăl dvs!