Calin Kasper
111 aprobate
calin.kasper@gmail.com
84.59.76.109
La 27 martie a apărut pe ioncoja.ro un articol despre Albert Einstein şi Elon Musk. Articolul a fost scris de Larary Romanoff şi îi considera pe amândoi nişte potlogari. (https://ioncoja.ro/albert-einstein-si-elon-musk-cei-adevarati/)În intervenţia mea mă voi referi doar la Elon Musk.
Eu nu cred că omul nostru este un prost, umflat de propaganda jidănească la statutul de mare inteligenţă universală. Nu-i cred pe jidani aşa de lipsiţi de simţul realităţii ca să investească într-o nulitate, dacă întradevăr ar fi fost prostul satului. Haideţi să analizăm puţin unele afirmaţii din articol.
Elon Musk, zice autorul, nu a terminat nici o universitate, deşi a început mai multe şi deci, nu are nici doctorat. Oricum ar fi, faptul că nu ar avea studii superioare, pe mine nu mă determină să-l consider un neisprăvit. Eminescu a rămas repetent în clasa I-a iar Gingis Han, care era analfabet, a cucerit China cu tot zidul ei grozav şi cu toţi înţelepţii şi savanţii ei. Iar ca să conducă cele 50 de popoare de sub dominaţia lui, când cucerise o jumătate din lume, a scos la iveală un cod de legi, numit Iassa (cu i mare), cu care a reuşit să-şi menţină puterea şi influenţa şi după moarte, fiindcă nepotul lui mai stăpânea jumătate din teritoriul imperiului creat de el. Deci, deşi geniile sunt foarte rare, nu e de loc exclus ca un om fără studii superioare, să nu fie un om deosbit de inteligent.
Articolul pretinde că un CO al unei companii, adică un director executiv, cum ar fi la Ford sau McDonald, nu are timp nici sa facă pipi, de ocupat ce este, fiindcă o asemenea misiune ar fi grea a naibii. Numai Musk este CO la o gramada de firme şi are tot timpul din lume. Deci, n-ar fi nimic de capul lui. Eu l-aş întreba pe autor: Dacă directorii executivi, directorii de bănci, antreprenorii de mari companii, investitorii de la bursă sunt ocupaţi până peste cap, cine naiba mai joacă golf în SUA? Probabil că doar pârliţii şi asistaţii sociali. Şi de ce-şi mai cumpără Yahturi de sute de milioane, dacă alea stau degeaba la mal?
Eu am găsit un articol de pe site-ul german Zeit Online, din care spicuiesc câteva fragmente, care mie mi se par mai interesante.
Musk şi-a petrecut copilăria în Africa de Sud, unde şi-a petrecut timpul citind. La 12 ani a scris cu fratele lui Kimbal codul pentru un joc pe computer iar cu un văr de-al lui, a amestecat salpetru, sulf, cărbune, clor şi lichid de frână, ca să obţină combustibilul pentru modelele lui de rachetă. (Aceste realizări puse în cârca lui Musk pot fi adevărate, sau inventate. Eu nu le iau în serios.) Dar, zice articolul mai departe, la 17 ani pleacă în Canada, unde începe un studiu oarecare. Nu contează, pentru că nu se ţine de şcoală, fiindcă, zice autorul articolului, el privea mereu spre SUA, Silicon Valley şi California, căutând cu fratele Kimbal idei de afaceri.
În anul 1995 a înfiinţat în Palo Alto prima lor firmă, intitulată Zip2, creind un fel de Pagini Aurii computerizată, cu motor de căutare. Peste 4 ani de zile, Compaq a cumpărat firma cu 307 milioane de dolari. De aici încep să mă îndoiesc că au dat jidanii 307 milioane de dolari doar ca să-i facă imagine unui nătărău. Apoi, un expert economic poate să urmărească de ce a cumpărat Compaq firma Zip2 şi la ce i-a trebuit. Deci, poţi inventa că Musk, de copil, a făcut rachete şi jocuri pe computer, dar începând cu cele 307 milioane de dolari, nu mai e de joacă. Oricând Compaq poate spune că nu e adevărat şi cu asta s-ar dezumfla Musk ca şi mascota Michelin din cauciuc, după ce o înţepi cu un ac.
Zice articolul mai departe că din cei 307 milioane de dolari, 22 au fost partea lui Musk. Deci nu el singur, ci o grămadă de alţi angajaţi ai firmei, au primit partea lor din cei 307 milioane, după contribuţia adusă la dezvoltarea firmei. Deci, de aici sunt deja urme palpabile, fiindcă sigur fiscul american nu l-a iertat pe Musk ca să nu-i impoziteze cele 22 de milioane de dolari, primul lui câştig substanţial. Probabil că Musk a mers pe ideea că decât păduche, dar cu doctoratul în buzunar, mai bine miliardar şi fără studii superioare. Ştie şi el că nu le poţi avea pe toate.
Ce-a făcut cu cele 22 de milioane? Le-a investit în următoarea lui firmă X.com, care mai târziu va fi absorbită de Pay.Pal, Musk devenind cel mai mare actionar al Pay.Pal. Când Ebay a cumpărat Pay.Pal în anul 2002 cu 1,5 miliarde Euro, partea lui Elon n-a fost mică. Nu ni se spune exact cât i-au revenit lui din cele 1,5 miliarde, dar el a investit în câteva firme cam aşa: 100 milioane dollari în SpaceX, 70 în Tesla şi 30 în SolarCity. Articolul nu spune că el a înfiinat cele trei firme dar, cu siguranţă dacă nu le-a înfiinţat el, erau micuţe şi sărăcuţe. Să te apuci să le dai uneia 100 de milioane şi alteia 70, e o dovadă că avea un simţ de investitor uluitor. Iar fiindcă s-a dus şi el odată într-un concediu şi s-a lipit o drăguţă de malarie de el, de atunci nu mai face concedii şi spune peste tot că „Concediile te omoară.”
Drumul lui Musk n-a fost uşor, cum pare. În 2008, Tesla era cu un picior în faliment datorită costurilor de producţie prea mari şi a întârzierilor în producţie. Ce fac de obicei cei în situaţia asta? Concedieri! Musk a ordonat un program de economii, în care fiecare angajat era informat care era preţul piesei pe care o producea, aceştia fiind solicitaţi ca să facă propuneri de reducere a preţului. Aşa a salvat Tesla de la dispariţie.
Hai să spunem că tot ce am scris până acum este neadevărat: nenorociţii de la Zeit Online au primit bani de la jidani ca să-l umfle pe Musk ca mare antreprenor.
Dar, Trump l-a pus mare şef peste o instituţie nou înfiinţată, Doge, care se ocupă cu eficientizarea activităţii guvernului american. Deci un prost, pune într-o funcţie cheie alt prost, ca să se ducă ambii de râpă? Dar nu e aşa, pentru că această instituţie sub conducerea lui Musk, face descoperiri epocale. A dat de un ONG fantomă, care nu avea nici un program şi nici o realizare, care a primit de la guvernul SUA 2 miliarde de dolari. De ce? Încă se cercetează. Instituţia a mai descoperit că guvernul a dat ministerului apărării bani pentru construirea a 5 submarine. Submarinele nu au fost construite iar ministerul apărării nu ştie unde sunt banii. Deci Musk, când a spus că va economisi nu stiu câte sute de miliarde de dolari, ştia ce spune. Şi, eu sunt convins că se va ţine de cuvânt.
Să aşteptăm ce ne va mai aduce viitorul, dar eu l-am văzut pe Musk într-un film în mijlocul unor oameni grei, toţi mari CO şi plini de doctorate şi de diplome de la universităţi celebre, care stăteau şi ascultau cu urechile ciulite, ce spune Musk. Şi vă spun, cu toate că din 10 cuvinte, înţelegeam doar unul, dar, ce spunea o făcea cu atâta convingere şi cu atâtea argumente, încât cei din spatele lui dădeau numai aprobator din cap. Aşa că, Musk este un fenomen şi o figură, pe care nu-l poate desfiinţa nici Larry, nici Romanoff şi cu atât mai puţin, amândoi împreună.