Cadran international

Un nou scandal al impostorilor holocaustului în presa internațională

  „Marie Sophie Hingst răspândește o poveste fictivă despre familia sa evreiască pe internet și la «Yad Vashem», unde a […] 

Marie Sophie Hingst răspândește o poveste fictivă despre familia sa evreiască pe internet și la «Yad Vashem», unde a depus documente false de victimă. Bunicul ei nu era un prizonier din Auschwitz, ci un pastor protestant.”, scrie editorialistul Martin Doerry în articolul său intitulat  „Bloggerul Marie Sophie Hingst, istoricul care a inventat 22 de victime ale Holocaustului” publicat de cunoscutul săptămânal german „Der Spiegel” în urmă cu șase zile.

Autoarei Marie Sophie Hingst, posesoarea premiului „Bloggerul anului 2017”, i-a fost retras titlul, deoarece anchetele au arătat că povestirile despre familia ei care ar fi murit din cauza holocaustului au fost inventate, tot conform revistei „Der Spiegel”.

Aceeași publicație a continuat investigațiile sale și a scris în urmă cu două zile (în 4.06.2019) în ediția sa online: „Marie Sophie Hingst a înșelat și companiile de radio și televiziune ARD, SWR și BR cu povestirile ei inventate. Bloggerița a susținut că a înființat o clinică într-o mahala din India și a înființat acolo un serviciu de consiliere sexuală pentru tineri, o activitate similară pe care ar fi repetat-o ulterior pentru refugiații din Germania. Ambele afirmații sunt fictive.” 

În capcana povestirilor Mariei Hingst a căzut presa germană, dar și alte publicații occidentale, cum ar fi celebrul „Daily Mail”. De doar câteva zile, a fost dezvăluit faptul că Hingst nu s-a multumit doar să fabrice o istorie pentru familia sa inventată, ci a mers mai departe pe „bulevardul imposturii” prin crearea altor povestiri fictive despre viața ei de bună samariteană.

De-a lungul anilor, mass-media din Germania a fost mai mult decât dornică să publice povestirile false despre femeia care, după propriile cuvinte, a înființat o clinică în cartierele mărginașe din New Delhi (India) și a ajutat migranții să se integreze în Germania prin lansarea unor cursuri de educație sexuală. Acum, întrucât aceste fapte s-au dovedit a fi neadevărate, mass-media s-a grăbit să-și ceară scuze publicului și a explicat că „nu aveau nici un motiv să se îndoiască” de poveștile lui Hingst. Bineînțeles că nu, tot așa cum niciodată nu vor pune la îndoială poveștile siropoase de acest fel.

Nu este pentru prima dată în ultimele șase luni că mass-media germană s-a fript prin povestiri false. La sfârșitul anului 2018, publicația „Der Spiegel”, cea care a publicat povestea despre farsa lui Hingst, s-a aflat în centrul unui scandal major după ce s-a aflat că multipremiatul lor jurnalist, Claas Relotius, era un escroc care a prezentat o mulțime de știrei false. Nu mai trebuie să spunem că celor 500 de investigatori ai Holohoax-ului, care astăzi lâncezesc în închisorile din Germania nu le vor fi revizuite cazurile.”(Michael Walsh, jurnalist britanic)

Povestirile inventate de Marie Sophie Hingst despre familia sa, care ar fi fost victimă a holocaustului, nu au trecut neobservate pe internet. La un moment dat, blogul acesteia ajunse la 240.000 de cititori, iar ea a fost numită „blogger al anului” în anul 2017, un titlu acordat de asociația „Die Goldenen Blogger” (Bloggerii de aur), sinistrul grup din spatele principalilor agenți de influență germani.

Marie Sophie Hingst fost premiaiă ca „Blooggerul anului 2017” de asociația „Die Goldenen Blogger” din Germania. (Click pe fotografie pentru mărire!

Hingst a fost, de asemenea, invitată să modereze discuțiile în grup de cei care patroneaza Memorialul Holocaustului din Berlin și a vorbit frecvent în numele rudelor victimelor holocaustului, potrivit presei germane.

Poveștile ei, care au provocat emoții în inimile cititorilor, s-au dovedit a fi  fantezii mai bizare decât cele întâlnite în basmul „Scufița roșie”, după cum a demonstrat un grup de arhivari din orașul german Stralsund, urbea natală al familiei sale.

Blogul Mariei Hingst conținea în special relatări despre bunicul ei, mințind că ar fi fost ucis în „tabăra de exterminare nazistă Auschwitz”. Arhivarii din Stralsund, care au fost avertizați de un alt istoric german despre nepotrivirile din materialele postate pe blogul ei, au aflat că bunicul ei nu fusese trimis niciodată la Auschwitz și nici măcar nu era evreu.

Bunicul mincinoasei fusese un german autentic, pastor protestant, iar soția sa a profesat ca stomatolog, fiind protestantă luterană și ea. Săptămânalul Der Spiegel a fost primul care a demascat povestea rușinoasă. De fapt, nici una dintre rudele ei nu a fost victima Holocaustului, potrivit presei germane.

Această situație pare a fi și mai ciudată, având în vedere faptul că Hingst nu a reușit doar să-și convingă audiența considerabilă despre existența a 22 rude evreiești fictive și false victime ale nazismului, ci chiar a înșelat Memorialul Victimelor Holocaustului „Yad Vashem” cu sediul in Ierusalim, Israel, deoarece impostoarea  a ajuns să-și înscrie „rudele” în listele oficiale de amintire ale Memorialului, trimițându-le date false. Acum, Ministerul german de Externe a trebuit să alerteze autoritățile israeliene despre falsurile bloggeriței.

Premiata bloggeriță germană Marie Sophie Hingst a fost acuzată că a inventat istoria familiei sale evreiești

Colectarea mărturiilor supraviețuitorilor Holocaustului este una dintre cele mai importante componente ale păstrării memoriei Holocaustului și transmiterea acesteia către generațiile viitoare.”, scrie pe site-ul Yad Vashem, memorialul oficial al statului Israel dedicat victimelor Holocaustului.

Oricine poate descărca formularul de înscriere Yad Vashem’s Shoah Survivors and Refugees Registration form  („Shoah – Supraviețuitorii și Refugiații”) al Memorialului „Yad Vashem”. Se completează și se trimite înapoi digital sau prin poștă. Trebuie să fie furnizate detaliile biografice actuale ale persoanei, împreună cu detaliile experienței persoanei înaintea sau în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Scopul este de a comemora o parte din victimele Holocaustului prin identificarea lor.

În data de 8 septembrie 2013, Marie Sophie Hingst a completat formularul respectiv. Hingst, care are un doctorat în istorie și trăiește în Irlanda, a furnizat detalii pentru 22 de rude, susținând că majoritatea au fost uciși în timpul Holocaustului. Un raport recent al revistei de știri săptămânale „Der Spiegel” însă susține că familia ei evreiască nu a existat niciodată.

                         Nepoata unui pastor protestant 

Cercetând arhivele municipale din orașul Stralsund, săptămânalul a descoperit că Hingst este, de fapt, o familie de protestanți. Deși a susținut că bunicul ei a fost deținut în lagărul de concentrare de la Auschwitz, acesta fusese un pastor protestant care nu părăsise orașul său.

Arhivele legate de celelalte 21 de presupuse victime ale Holocaustului nu au putut fi găsite în colecțiile disponibile, cum ar fi Colecțiile digitale ale Serviciului Internațional de UrmărireArhiva memoriei din Auschwitz sau Cartea memorială a arhivelor federale pentru victimele persecuției evreilor în Germania, a scris Der Spiegel.

Cu toate acestea, dincolo de adăugarea numelor în arhivele memoriale ale lui Yad VashemMarie Sophie Hingst a răspândit istoria fictivă a familiei în diferite moduri: prin prelegeri organizate de comunitatea evreiască, în conversații cu colegii și, mai presus de toate pe blogul ei „Citește, draga mea, citește mai departe” (acum offline – deconectat), pe care l-a început în 2013, la Dublin și  care a avut aproape 240.000 de cititori, devenit indisponibil (Click pe imaginea de mai jos!) după scandalul  declanșat de revista „Der Spiegel”.

                                  Obținerea recunoașterii

Primii câțiva ani de la Dublin, mărturisea Marie Sophie Hingst, au fost grei. Nu cunoștea pe nimeni și se simțea izolată. Hingst a început apoi să fie activă pe blogul său și a creat astfel un fel de „casă adoptivă”.Potrivit interpretării publicației „Der Spiegel”, probabil că Hingst a simțit că, portretizându-se ca descendentă a victimelor holocaustului, ar fi „mai interesantă decât alți germani fără origini evreiești”.

Hingst primind premiul „Bloogerul anbului 2017”. (Click pe fotografie pentru mărire!)

Ea a câștigat o mare credibilitate în mediul online scriind despre suferințele presupușilor săi strămoși evrei. Ea a fost numită „Blogger al Anului 2017” de către juriul „Die Goldenen Blogger” (imaginea de mai sus). În anul următor, Financial Times i-a acordat premiul „Viitorul Europei” într-un concurs de eseuri. Și aici Hingst a vorbit despre presupusa ei familie evreiască și a comparat soarta lor cu cea a refugiaților care sunt acum blocați pe țărmurile Europei.

Echipa de „Die Goldenen Blogger” a reacționat la dezvăluirile privind născocirile falsei evreice, publicând o declarație pe site-ul lor în care afirmau că-i retrag premiul acordat acesteia în anul 2017.

Yad Vashem a declarat agenției germane de presă Deutsche Presse-Agentur (DPA) că au transmis așa-zisele mărturii ale Mariei Hingst unui expert care va investiga cazul, dar „listele memoriale sunt dovezi ale existenței unor victime ale holocaustului”, a spus purtătorul de cuvânt al arhivei. Mărturiile sunt examinate, de obicei, iar informațiile biografice de bază sunt verificate, dar se presupune că paginile memoriale sunt completate cu sinceritate, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Yad Vashem. În cele din urmă, persoana care trimite formularul este responsabilă de conținutul acestuia, dar „procedura nu este sigură 100%”,  a recunoscut el.

                          Dintr-o dată, numai „literatură”

Reacția lui Maria Sophie Hingst la revelații a fost surprinzătoare. Prin intermediul unui avocat, ea a transmis revistei „Der Spiegel”,  că textele din blogul ei „au un grad semnificativ de libertate artistică”. „Aceasta este literatură, nu e jurnalism sau istorie”, a comunicat falsificatoarea. Ea a susținut, de asemenea, că nu a răspândit niciodată neadevăruri pe baza unor detalii biografice reale. Ea a recunoscut totuși că a înregistrat o listă de 22 de persoane, primită de la bunica sa, la „Yad Vashem”, dar a adăugat că ea personal nu a revizuit istoria.

Marie Sophie Hingst nu este prima persoană care exploatează istoria dureroasă a evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fie pentru câștiguri financiare, fie pentru atenție.

De exemplu, memoriile „Fragments: Memories of a Wartime Childhood” din timpul războiului, publicate în anul 1995, au inclus fabricarea presupusului supraviețuitor al holocaustului din Letonia, Binjamin Wilkomirski, care s-a dovedit în cele din urmă a fi un non-evreu elvețian, pe numele său real Bruno Dössekker.

Anul trecut, fostul președinte al comunității evreiești din Pinneberg, în statul german Schleswig-Holstein, Wolfgang Seibert, a recunoscut că a mințit despre trecutul său: părinții lui adoptivi erau evrei, dar părinții lui biologici nu erau.

Scriitoarea belgiancă  Monique Ernestine Josephine de Wael a scris sub pseudonimul  Misha Defonseca cartea de mare succes publicată în anul 1997 și tradusă în 20 de limbi „Misha: A Memoire of the Holocaust YearsAcest bestseller a fost adaptat cinematografic în anul 2007 prin filmul francez „Survivre avec les loups” sau „Surviving with the Wolves” în varianta sa engleză. În carte, „Misha” descrie evadarea ei ca  fată evreică de 8 ani prin Belgia, Germania și Polonia, susținând că fusese adoptată de o haită de lupi care a protejat-o  în timpul călătoriei ei. În luna februarie 2008, Defonseca, al cărei nume real este Monique de Wael, a recunoscut că majoritatea evenimentelor erau false, inclusiv că nu era evreică, ci catolică și că nu a fost nevoită niciodată să-și părăsească locuința sa din Belgia în timpul războiului. După ce a recunoscut că această carte a fost o mare minciună, Curtea de Apel din Massachusetts a decis prin sentință judecătorească ca autoarea cărții să-i returneze editorului său american suma de 22,5  milioane de dolari .

Afișul filmului „Surviving with the Wolves”. (Click pe imagine pentru mărire!)

Spre deosebire de Seibert și Defonseca, Marie Sophie Hingst nu a comis frauda în sensul juridic al faptei. Dar toți acești autori au înșelat publicul cititor și au arătat o lipsă de respect față de memoria victimelor holocaustului.

                         Hingst a inventat și alte povești

Mai multe dezvăluiri despre minciunile lui Hingst au ieșit după primul articol din „Der Spiegel”. S-a constatat că ea nu numai că a mințit despre falșii ei strămoșii evrei, ci și despre înființarea unei clinici într-o mahala din New Delhi, India, pentru a oferi servicii de consiliere sexuală tinerilor. Ea a vorbit despre acest proiect într-un interviu acordat posturile publice de televiziune SWR și BR în anul 2017. De asemenea, a susținut că a lansat mai târziu un serviciu similar pentru refugiații din Germania.

Producătorii interviului au declarat că intervievata a fost „foarte convingătoare”, adăugând că acum regretă că au difuzat dialogul cu impostoarea fără să verifice declarațiile Mariei Sophie Hingst.

                                                                Traducere și adaptare Marius Albin MARINESCU

Surse:

Der Spiegel

Deutsche Welle

THE ETHNIC-EUROPEAN The Voice of Ethnic-Europeans Worldwide

Massachusetts – Publisher Wins Appeal In Fabricated Holocaust Memoir Case

IOL – South Africa