caroline gunderode
31 aprobate
google.bex

81.247.234.205

Absolut toate operele domniei voastre sunt opere de marca intrucat trateaza situatii extreme si suprem graitoare ale epocii ce o traim . Ele nu au cum sa nu ramana in tezaurul nostru contemporan . Ca nu au fost inca puse in scena piesele de teatru nu ne spune nimic : urmeaza si vremuri mai bune decat cele de azi , cand lumea alearga dupa amuzament, nu dupa lucruri serioase .

Stimate domnule profesor,

m-ati intrigat foarte tare cu tema Vaclav Havel despre care eu nu stiam mare lucru decat ca nu era un disident autentic(si ca s-a insurat cu masseusa lui mult mai tinerica) : cautand ceva documentatie , un prim pas mi-a scos in cale un raport RFE care va da pe deplin dreptate sa nu aveti incredere in Havel.
Dece , repet un prim pas : Havel s-a opus la desecretizarea dosarelor politiei secrete cehe sustinand ca aflarea adevarului ar provoca o revolta prea serioasa . Pana dau si peste alte informatii, aici aveti confirmarea faptului ca Havel avea ce ascunde :

https://www.rferl.org/a/1084871.html

„President Vaclav Havel had said shortly before the law was passed that granting victims access to the secret police files was likely to cause greater social turmoil than that occurring after the passage of the „lustrace” or screening law in 1991 and the publication the following year of incomplete lists of people who collaborated as agents and informers of the StB.”

traducere mecanica a fragmentului:

„Președintele Vaclav Havel a spus cu puțin timp înainte de adoptarea legii că acordarea victimelor accesului la dosarele poliției secrete ar putea provoca tulburări sociale mai mari decât cea care a avut loc după trecerea „legii lustrace” sau a screeningului în 1991 și publicarea anului următor al liste incomplete de persoane care au colaborat ca agenți și informatori ai STB”.

Titlu:

Archive
titlul articolului in engleza : este vorba de un raport al Europei Libere = RFE:

Czech Republic: Secret Police Files Unlocked This Weekend

Traducerea mecanica a intregului articol care-l expune pe Havel prin interdictia accesului la documente pentru cei persecutati:

Republica Cehă: Dosarele poliției secrete deblocate în acest weekend
09 mai 1997 00:00 GMT
De Jolyon Naegele
Acțiune
4
Imprimare

Praga, 30 mai 1997 (RFE / RL) – Începând cu această duminică, cetățenii cehi care au fost victime ale fostei Securități de Stat (STB) conduse de comuniști vor putea citi propriile fișiere.

Deschiderea arhivelor pentru vizualizarea publică vine la doar un an după ce parlamentul ceh a adoptat o lege care impunea Ministerului de Interne să acorde acces la dosarele StB.

Poliția secretă, acționând după ordinele comandantului său, prim-viceministrul de Interne, Alojz Lorenc, le-a distrus majoritatea dosarelor la sfârșitul anului 1989 și începutul anului 1990. Însă există încă 60.000 de dosare, în principal cu microfișă. Aceasta este doar o fracțiune din aproximativ 900.000 de dosare personale pe care StB le-a păstrat între 1954 și dizolvarea sa în 1990.

Controlul asupra dosarului slovac al StB a fost transferat în Slovacia ca urmare a destrămării federației cehoslovace în urmă cu patru ani și jumătate.

Președintele Vaclav Havel a spus cu puțin timp înainte de adoptarea legii că acordarea victimelor accesului la dosarele poliției secrete ar putea provoca tulburări sociale mai mari decât cea care a avut loc după trecerea „legii lustrace” sau a screeningului în 1991 și publicarea anului următor al liste incomplete de persoane care au colaborat ca agenți și informatori ai STB.

Stanislav Devaty, care a condus poliția secretă cehă post-comunistă din 1993 până la sfârșitul anului trecut, a spus că lipsesc câteva mii de nume din listele publicate.

Cei care și-au văzut deja dosarele spun că au tendința de a acoperi aspectele ilegale din mare parte din activitățile StB și de a prezenta agenția în lumină pozitivă. Mulți au fost surprinși la fel de mult de faptul că o rudă, un prieten, un coleg sau o cunoaștere a colaborat în funcție de amploarea sau profunzimea acestei colaborări.

Motivația de a colabora cu StB a apărut frecvent ca urmare a presiunii sau a amenințărilor. Dar unii oameni păreau să fi colaborat din convingerea politică, crezând că servesc o cauză justă. Cei mai mulți au făcut-o pentru bani sau alte beneficii.

La șapte ani și jumătate de la revoluția Velvet, doar puțini cehi au recunoscut colaborarea. Atunci când sunt contestate, acestea tind să se ascundă în spatele unei legi cehe, care acceptă doar documente originale ca dovadă legală, nu fotocopii sau microfișe ca probe. Și nu există multe dintre aceste documente originale.

StB avea o rețea extinsă de agenți, dar nu era cu toții puternici și adesea suferea de secretul său excesiv. Uneori, agenții se spionau unul pe celălalt și își trădau identitățile altora din dosare.

StB era o birocrație. Rivalitățile sale interdepartamentale au dus frecvent la o reticență izbitoare de a coopera, de exemplu, un departament care se ocupă de dizidenți care încetinesc să ajute la rezolvarea contraspionajului. Aceste rivalități și structura organizatorică complicată au avut tendința de a împiedica eficiența operațiunilor.

Majoritatea agenților par să fie preocupați în primul rând de protejarea lor înșiși, a familiilor, prietenilor, locurilor de muncă și privilegiilor. Drept urmare, o mare parte din ceea ce le-au spus ofițerilor de control păreau autoservitori, iar unele dintre acestea erau aproape sigur false. Este posibil să fi inclus nume, locuri și date raportate.

Se pare că ofițerii de control nu au reușit să stabilească dacă un agent raporta adevărul, un jumătate de adevăr sau o minciună. Micuța casetă de pe formularele de evidență care indică încrederea sursei se spune că a fost bifată de rutină, indiferent de prostiile pe care un agent le-ar putea raporta, deși StB-ul a efectuat verificări ocazionale și chiar a încetat să folosească agenți care au reținut informații.

StB-ul a colaborat formal cu KGB-ul Rusiei, SB-ul Poloniei, Stasi-ul Germaniei de Est și alte agenții de informații din blocul sovietic. Aceste agenții și-au furnizat reciproc date de informații la cerere. KGB-ul este menționat în fișierele StB ca „prietenii noștri”, iar ofițerii specifici KGB sunt identificați drept „tovarășul P” sau alte inițiale. Comunicările KGB cu StB, spre deosebire de documentele StB, erau scrise pe hârtie simplă fără antet și fără excepție erau în limba rusă.

În cele din urmă, STB a fost controlat de lideri și funcționari comuniști. În ultimii ani ai puterii comuniste, departamentele Comitetului Central al Partidului și chiar guvernul federal cehoslovac au anulat în mod regulat deciziile StB, pentru că s-ar fi putut ciuda cu politicile interne sau externe ale partidului.

Rapoartele individuale din fișiere tind să aibă una sau două pagini, deși rapoartele furnizate de birourile regionale ale StB sunt în multe cazuri mult mai lungi. Rapoartele indică numele codului sursei, data și ora la care a avut loc o întâlnire conspirativă și dacă au fost folosite dispozitive de înregistrare ascunse.

Deși casele și telefoanele a numeroși dizidenți erau supuse supravegherii audio, conversațiile înregistrate erau adesea neinteligibile sau altfel lipseau de context. Utilizarea agenților ca surse în loc să se bazeze pe dispozitive de ascultare pare să fi fost considerabil mai ieftină și mai utilă în interpretarea.

StB nu a fost singura agenție de informații care a întreținut o rețea de agenți. Informațiile militare din Cehoslovacia, administrația închisorilor (SNV) și KGB-ul sovietic aveau rețele proprii în Cehoslovacia. Fișierele lor rămân secrete, neafectate de legislația de anul trecut.

Legea care intră în vigoare în această duminică permite accesul la dosare către cetățeni cehi sau cei care au deținut cetățenia cehoslovacă între 1948 și 1990 și au fost victime ale represiunii StB. Emigranților li se va permite să-și vizualizeze fișierele doar din perioada în care încă erau cetățeni cehoslovaci. Alți străini nu sunt reglementați de această lege, dar ministrul de interne, Jan Ruml, a declarat că străinilor li se permite să își vizualizeze dosarele de la caz la caz, luând în considerare aspectele de securitate și de politică externă.

Ministerul de Interne trebuie să răspundă unei solicitări de acces la dosarul unei persoane în termen de 90 de zile. Numele și detaliile personale ale terților care figurează în dosare vor fi anulate, dar nu și numele investigatorilor STB. La cerere, Ministerul de Interne va descifra numele de cod ale agenților StB, informatori sau colaboratori conținute în dosar.

Spre deosebire de Republica Democrată Germană, unde listele principale ale agenților poliției secrete comuniste Stasi au fost distruse la ordinul unui comitet civic la începutul anilor 1990, când dosarele au fost puse la dispoziția victimelor, Cehoslovacia și, ulterior, Republica Cehă s-au bazat până acum listele agenților StB și ale colaboratorilor întocmite de StB în loc de conținutul fișierelor lor pentru a stabili dacă o persoană a colaborat. Dar această metodă nu a fost pe deplin eficientă. Cei enumerați au refuzat de rutină colaborarea anterioară cu StB.