Gordon Brown, fost prim-ministru britanic, solicită formarea unui Guvern Mondial pentru depăşirea crizei coronavirusului

Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 27/03/2020 20:56
Actualizat: 27/03/2020 21:07

guvern mondial

Gordon Brown a cerut liderilor mondiali să creeze o formă de guvernare globală temporară pentru a aborda criza medicală și economică twin provocată de pandemia Covid-19, transmite cotidianul britanic The Guardian.

Fostul prim-ministru britanic, care a fost în centrul eforturilor internaționale de a combate impactul crizei economice din 2008, a declarat că este nevoie de o forță care să implice lideri mondiali, experți în sănătate și șefii organizațiilor internaționale care ar avea puteri executive pentru a coordona eforturile.

CITEȘTE ȘI: Care sunt bolile cronice care agravează severitatea infecției cu coronavirus

Joi a avut loc o întâlnire virtuală a grupului G20 din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, prezidată de Arabia Saudită, dar Brown a declarat că ar fi fost de preferat ca evenimentul să fi inclus și Consiliul de Securitate al ONU. „Acesta nu este un lucru care poate fi gestionat de o țară”, a spus el. „Trebuie să existe un răspuns global coordonat.”

Brown a spus că actuala criză este diferită de cea în care a fost implicat, în 2008. „Aceea a fost o problemă economică care avea cauze economice și avea o soluție economică. Aceasta este, în primul rând, o urgență medicală și trebuie să fie luate măsuri comune pentru a face față acestui lucru. Dar cu cât interveniți mai mult pentru a face față situațiilor de urgență medicală, cu atât puneți economii în pericol”, a mai declarat Brown.

În timpul crizei financiare, Brown a convins alți lideri mondiali de necesitatea salvării băncilor și apoi a găzduit o întâlnire a G20 la Londra, care a venit cu un pachet de salvare de 1,1 miliarde de dolari. În ciuda politicii „America First” a lui Donald Trump, Gordon Brown susţine că este încă posibil să obțină sprijin pentru un organism de urgență cu puteri executive.

Brown a spus că un guvern global ar putea lupta împotriva crizei pe două fronturi. Ar fi nevoie de un efort coordonat pentru a găsi un vaccin și pentru a organiza producția, achiziția.

Multe țări au anunțat pachete economice în ultimele două săptămâni, dar Brown a declarat că o forţă mondială comună ar putea: să se asigure că eforturile băncilor centrale sunt coordonate; să ia măsuri pentru a preveni retragerea record de capital din economiile de piață emergente; și să găsească o abordare comună a utilizării cheltuielilor guvernamentale pentru a stimula creșterea.

Brown a declarat că în 2008 a existat reticenţă la utilizarea G20 ca vehicul pentru combaterea crizei financiare, dar că ar trebui să fie clar pentru liderii mondiali că nu există posibilitatea unei abordări care să funcționeze singur.

CITEȘTE ȘI: Dezvăluirile unui medic chinez: Ce boală aveau în comun jumătate din pacienții morți de coronavirus

„Avem nevoie de un fel de director de lucru”, a spus Brown. „Dacă aș face-o din nou, aș face G20 o organizație mai largă, deoarece în circumstanțele actuale trebuie să ascultați țările cele mai afectate, țările care fac diferența și țările în care există potențialul unui masiv numărul de persoane care vor fi afectate – cum ar fi cele din Africa.”

Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au nevoie de o creștere a puterii lor financiare pentru a face față impactului crizei asupra țărilor cu venituri mici și mijlocii, a mai spus Gordon Brown.