Falun Gong sau Falun Dafa este o noua ideologie chineza(cu sprijin din afara) care se vrea a fi o religie doar pentru ca implica cateva ritualuri Budiste. Cerand credinciosilor sa fie multumiti doar cu ceea ce au si sa-si creeze fericirea chiar din necazuri, asta fiind marea virtute a crediciosului. Doctrinele pacifist-impaciuitoriste nu sunt agregate de nici un guvern in lume, dar SUA subventioneaza aceasta miscare pentru a influenta negativ comportamentul chinezilor ce sunt agili, laboriosi si vivaci. Nici in Romania nu erau acceptate sectele religioase care creiau refuznici pentru apararea tarii.
Falun Gong a fost fondată de liderul său Li Hongzhi în China la începutul anilor 1990. Falun Gong are acum sediul global în Dragon Springs, un complex de 160 ha în Deerpark, New York, SUA, în apropiere de reședința actuală a lui Li Hongzhi.
La 20 iulie 1999, conducerea Partidului Comunist Chinez a inițiat o campanie cu multiple fațete îndreptată împotriva practicarii cultului.Guvernul a blocat accesul la Internet, la site-uri web care menționează Falun Gong, iar în octombrie 1999 a declarat Falun Gong o „organizație eretică” care amenința stabilitatea socială.

Cand auzi vesti de la criminalul Pompeo chiar ca iti vine sa le crezi; propaganda la greu contra Chinei.
Si vulpea spunea ca strugurii sunt prea acri…

Si pentru ca unii nu au posibilitatea sa auda si sa citeasca mai multe despre China, va propun o prezentare facuta recent de un american mai realist.
PRIVIND CHINA
de Fred Reed – iulie 20, 2021

Progresul tehnologic în China este rapid, larg în domeniul de aplicare și, s-ar putea presupune (aparent) incorect, de interes pentru americani. De asemenea, este ușor de descoperit. Abonamentele nu sunt atât de scumpe pentru Asia Times, NikkeiAsia, South China Morning Post și Aviation Week. Web-ul este plin de site-uri tehnologice care acoperă totul, de la sisteme de operare pentru smartphone-uri la calcul cuantic. Citind eforturile chineze, se simte un sentiment de mișcare, agilitate, vitalitate remarcabil într-o națiune care în 1976, când Mao a murit, a fost una din cele mai sărace națiuni de pe pământ. America menține un avans în multe lucruri, dar pare a fi aproape adormita pe lauri și lipsita de virtuozitate științifică.

Sper că fragmentele de mai jos va vor da o idee de acest lucru. În multe dintre domeniile implicate, cum ar fi calculul cuantic și cercetarea fuziunii, nu sunt nici pe departe competent să le judec meritele, dar atunci când apar în reviste de fizică respectate la nivel internațional, ele sunt în mod clar luate în serios de către cei care sunt competenți.

• China va construi primul mini-reactor modular din lume
„Linglong One este un reactor de apă presurizat cu o capacitate de 125 MW – primul mic reactor modular comercial onshore sau SMR care urmează să fie construit în lume. După lansare, SMR va putea genera suficientă energie pentru a satisface cerințele energetice a aproximativ 526.000 de gospodării anual.”

• China a menținut „soarele artificial” la 120 de milioane de grade Celsius timp de peste 100 de secunde, stabilind un nou record mondial
Încă un pas în căutarea puterii de fuziune. Alte țări, inclusiv America, lucrează la acest lucru, dar a existat o perioadă în care SUA a fost liderul clar. Vremurile se schimbă.

• BBC: Misiunea Chang-e Five din China returnează mostre lunare
Acesta a fost un efort sofisticat, automatizate care implică un orbiter lunar, un lander care a colectat probe, o unitate care a luat probele înapoi la orbiter, și un vehicul de întoarcere care parașutat în Mongolia. A fost inginerie nontrivială. Și: a mers. Rețineți cât de repede au venit acest lucruri și realizările menționate în cele ce urmează.

• Roverul chinezesc Mars începe să hoinărească pe Planeta Roșie
„Roverul chinez Mars a ieșit de pe platforma sa de aterizare și a început să exploreze suprafața sâmbătă, a declarat agenția de știri de stat Xinhua, făcând din țară doar a doua națiune care a aterizat și a operat un rover pe Planeta Roșie”.
Foarte impresionant, ar fi să învingi Legea lui Murphy în două seturi. În primul rând, a fost un orbiter, invatrtindu-se in jurul lui Marte. În al doilea rând, au facut un lander. În al treilea rând, un rover.
Americanii sunt înainte încă în unele respecte, dar nu multe. Insa uite cat de repede chinezii ii ajung din urmă si isi continua evolutia tehnologica.

• Astronauții chinezi intră pe Stația Spațială
„Astronauții chinezi au plutit joi pe noua stație spațială Tiangong a țării, devenind primii oameni care s-au îmbarcat pe avanpostul Chinei pe orbită după o lansare reușită de la o bază militară din deșertul Gobi pentru a începe o misiune de trei luni”.
Când Stația Spațială Internațională a fost deschisa, chinezii au vrut să participle, dar SUA i-au blocat. Așa că și-au construit-o pe a lor. ISS urmează să fie dezafectat în câțiva ani, lăsând probabil China ca având singura stație spațială funcțională. Este notabil faptul că toate aceste eforturi în jurul pământului, pentru a include si plasarea unui lander pe partea întunecată a Lunii, au funcționat.

• China începe construcția celui de-al cincilea loc de lansare a rachetelor- rechetodrom. Un oraș-port din estul Chinei a lansat un plan ambițios de a construi cel de-al cincilea loc de lansare a rachetelor din țară, în cadrul unui obiectiv pe termen mai lung de a consolida infrastructura spațială pentru a satisface cerințele unei cresteri imense așteptate în misiunile comerciale”.
De ce pot chinezii să facă toate aceste lucruri dintr-o dată?
Pentru că au bani și mulți ingineri deștepți. De ce au bani?
Pentru că fac lucruri și le vând. America nu are bani pentru că ii cheltuie pe toti pe portavioane, și nu fac lucruri pentru că și-a trimis fabricile la… China. De ce nu are America ingineri din ce în ce mai buni?
Deoarece are o bază mult mai mică de tineri capabili de STEM și pentru că își reduce școlile și universitățile pentru satisfacerea minorităților neproductive. A cui e vina?
A Chinei. Cine s-ar putea îndoi?

• „City Journal: „Politica identitară a cuprins științele umaniste și sociale din campusurile americane; acum preia științele dure. Domeniile STEM – știință, tehnologie, inginerie și matematică – sunt atacate pentru că sunt insuficient de „diverse”. Presiunea de a crește reprezentarea femeilor, negrilor și hispanicilor vine de la guvernul federal, administratorii universităților și societățile științifice în sine. Această presiune schimbă modul în care este predată știința și modul în care sunt evaluate calificările științifice. Rezultatele vor fi dezastruoase pentru inovarea științifică și pentru competitivitatea americană”

• Cibernetica: Chinezii ating o nouă bornă cu un computer de 56 de coți
„O echipă de cercetători afiliați mai multor instituții din China, care lucrează la Universitatea de Știință și Tehnologie din China, a atins o altă piatră de hotar în dezvoltarea unui computer cuantic utilizabil.”
Mai tineti minte ce spunea media Americana?
-“Nu-ți face griji, nu-ți face griji. Nu pot inova”.

• Prima platformă de producție și stocare a petrolului semi-submersibil de 100.000 de tone din lume, auto-dezvoltata stație energetică „Deep Sea No 1”, a finalizat cu succes instalarea tuturor echipamentelor și urmează să înceapă producția la sfârșitul lunii iunie, a declarat sâmbătă China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).

In schimb:
• California dezvăluie un nou program de matematică, încurajând profesorii să pedepsească elevii buni, ținându-i pe loc. „Un astfel de efort ar implica facultatea exploatație studenți bine performante înapoi, chiar și în timp ce împingându-colegii lor mai puțin intelectuale înainte (ca în cazul în care toate acestea au fost într-adevăr egale în abilități). Cand un grup de persoane talentate sunt într-o situație în care acestea sunt reținute de către un singur copil care pur și simplu nu poate rezolva o problemă și are nevoie de instrucțiuni speciale fără sfârșit, este greu ca să fii mândru de asa ceva ….”
Prostia dincolo de un anumit punct devine chiar distractivă.

• China lansează cea mai mare mașină de facut tunele cu scut auto-construit, cu o mascota adorabilă: „panda”.
Mașina are un diametru de 12,79 metri și cântărește 3.000 de tone. Acesta va fi utilizata în construcția tunelului Jinxiu, o componentă esențială a căii ferate de mare viteză de la Chengdu la Zigong în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, care este cunoscută ca fiind o casă pentru panda.”
Masina Panda este un mister și nu știu cum bestia se compară cu versiunile occidentale, dar sigur China nu a cumparat acest lucru din Occident.

Războiul tech
„Războiul tehnologic” nu este o competiție de pricepere tehnologică între China și America, ci o încercare a SUA de a sugruma avansul tehnologic al Chinei prin refuzul accesului la tehnologie. Este un dans complex in care America încearcă să blocheze unele tehnologii și China încearcă să dezvolte un substitut. Acțiunea este în mare parte ascunsa în tranșee, nu la vederea a publicului.
Fiindca eu sunt un scrib atât de leneș am sa adăug mai jos o scrisoare ce am scris-o recent la un prieten inginer:

“Stu,
Iti apreciez la cel mai inalt nivel creierul tau doxat, ca singurul tip educat tehnic pe care-l cunosc în Mexic cu cunoștințe de tehnologie chineză, despre o grămadă de telecomunicații și întrebări conexe. Presupun că esti familiarizat cu YMTC de 192 de straturi dublu placheta NAND design. Dacă primesc a doua linie fab în producția de volum, ce efect va avea asupra Samsung și Micron?
Au echipamentul fab? Mulți au subliniat faptul că nodul de 28 de nani este bun pentru autoturisme, IoT, și marginea de calcul, dar este adecvat pentru Cinci G? Goldman spune ca China este pe punctul de a-l produce la volum de 14nan, probabil cu SMIC, dar se potrivește acest lucru cu smee presupusa 28 nm DUV scaner pentru această toamnă?
De unde își ia China cipurile RF?. Acum toată lumea vorbește despre semiconductori de a treia generație, carbură de siliciu și nitrură de galiu. Avantajele nu sunt un secret, dar ce fel de linie fab este necesară pentru a produce în volum? Iar unele filiale Huawei spun că are un laser excimer potrivit ca sursă de lumină EUV. Celebrul cip RISC V de la Alibaba este în producție, dar poate un ISA open-source să concureze cu .x86 și ARM?
Pe site-uri tech am găsit lucruri de genul asta:
„5G este un alt factor de stimulare. Construcția de rețele 5G în plină desfășurare în China duce la creșterea explozivă a amplificatoarelor de putere RF (PA) ale stației de bază care conțin GaN adecvate pentru scenarii de înaltă frecvență și de mare putere. În 2019, numărul amplificatoarelor de putere utilizate de stațiile de bază 5G din China a ajuns la 18,432 milioane, iar numărul a sărit la 73,728 milioane în 2020, o creștere de la an la an de patru ori.
Ne vedem duminică.
Fred”

In timp ce cele de mai sus pot suna ca technologic banal, este de fapt important. China cumpără de aproximativ 350 miliarde de dolari semiconductori anual.
O mulțime de aceste lucruri sunt valabile pentru lucruri “neinteresante” cum ar fi memoria digitala. În cazul în care YMTC (Yangtze Memory Technology Company, în Wuhan) poate produce memorie flash(stickuri de memorie) în volum mare, firmele străine, incluzand cele americane, sunt in curs să-și piardă piața chineză. Apoi, chinezii fiind chinezi, vor inunda piața mondială cu stickuri de memorie ieftine, dar bune. Asta nu e doar o barfa de-a mea. Puteți găsi pe web o mulțime de executivi ai industriei IT îngrijorati de exact acest lucru. Pericolul constă în FORTAREA unei țări mari, plină de ingineri de primă calitate, să concureze cu tine. Industria știe asta. Washington pare insă sa nu o realizeze încă.
Sursa https://www.unz.com/freed/watching-china-anatomy-of-a-suicide

Traducerea CD