Radu
393 aprobate
radu.g@yahoo.com
192.200.150.36
O carte “destinata unui public cititor (cel din România), care în mod firesc, era deloc sau foarte puţin familiarizat cu specificul acestui adevărat subcontinent.”
Observatia depaseste usor anul 1955, caci s astazi avem multi necunoscatori ai culturii chineze, dar in pofida acestei acute necunoasteri ei au opinii puternice privind societatea si cultura chineza, ei reusesc paradoxal sa critice fara sa cunoasca.

Iata insa o cale usoara de a face cunostinta cu China de la unul care a vizitato si care s-a pregatit serios sa o cunoasca, George Calinescu.
Mai jos este o parte a prezentarii acestei carti a lui Calinescu, care sper sa va incite la lectura.

PE URMELE LUI NICOLAE MILESCU SPĂTARUL :
“AM FOST ÎN CHINA NOUĂ”
De Cristian Sandache – https://ro.wikipedia.org/wiki/Cristian_Sandache

George.Călinescu a publicat în anul 1955, un volum intitulat “Am fost în China Nouă”, rodul unei călătorii pe care o făcuse în uriaşa ţară asiatică, în cadrul unei delegaţii de intelectuali români. După cum ne precizează chiar Călinescu, grupul a decolat din România, în ziua de 26 septembrie 1953.

În această carte care însumează 180 de pagini, criticul încearcă să-şi ia foarte în serios rolul de ghid cultural, dorind să sintetizeze o serie de informaţii (considerate
de el reprezentative), referitoare la cultura şi civilizaţia chineză, destinate unui public cititor (cel din România), care în mod firesc, era deloc sau foarte puţin familiarizat cu specificul acestui adevărat subcontinent.

În pofida faptului că aspectele ideologice reprezintă explicaţia acestei apropieri dintre două ţări total diferite sub toate aspectele, G.Călinescu nu cade în capcana jubilaţiilor cu iz propagandistic şi admite că pentru a vizita China (dar mai cu seamă, pentru a-i putea sesiza particularităţile), este nevoie de o pregătire prealabilă foarte serioasă.
Din această perspectivă, Călinescu se comportă aidoma unui cercetător serios, care
nu face rabat de la documentarea cea mai pertinentă, tocmai pentru că el nu este un
sinolog şi se adresează eventualilor cititori, cu formulele unui istoric perspicace.

În capitolul dedicat felului de a fi al poporului chinez (“Poporul muncitor”), prima
impresie pe care acesta i-o lasă lui G.Călinescu este extraordinara sa hărnicie, aproape neverosimilă pentru psihologia unui european. De la copii şi până la oamenii maturi, chinezii dau senzaţia că ar fi ocupaţi tot timpul, munca fizică jucând un rol extrem de important în vieţile lor. Munca nu ar reprezenta doar sursa fundamentală pentru subzistenţă, ci un fel de morală superioară, o dimensiune etică, modelatoare a poporului chinez, de generaţii întregi.

Nu în ultimul rând (observă Călinescu), chinezii au reuşit să confere chiar şi celor mai aspre munci fizice, aerul graţios al unei arte atipice, ritmul mişcărilor devenind de-a dreptul muzical, astfel încât, senzaţia pe care un privitor din afara Chinei o are (atunci când urmăreşte un chinez la lucru), este aceea a oficierii unui adevărat ritual . Cei care poartă poveri (inclusiv foarte grele), reprezintă surse de inspiraţie pentru compoziţii muzicale pretenţioase, astfel încât, ritmul integrează şi act artistic şi plăcere estetică şi muncă fizică, într-o adevărată paradigmă reprezentativă pentru poporul trăitor în acest spaţiu uriaş.

Călinescu admiră şantierele chinezeşti, caracterizate (după el), printr-o excepţională organizare a muncii fizice şi o dozare inteligentă a eforturilor
umane. Spre deosebire de spaţii şi experienţe similare europene, chinezii lucrează
metodic şi mai curând păstrând o linişte demnă, decât vociferând şi bruscându-se,
îndemnându-se la efort sau încurajându-se strident, cum procedează în situaţii
asemănătoare, mulţi europeni.
*

Da, este o prezentare de carte, carte care este un studiu serios si informativ, cam vechi, e adevatrat, din 1953, dar care s-a dovedit a fi corect si care ar putea familiariza pe multi cu cultura chineza de la nivelul omului obisnuit si nu a unui specialist sinolog.

Dar iata ca in Romania Literara si Adrian Alui Gheorghe ne da o opinie de calator in China, la acest link: https://romanialiterara.com/2019/10/si-eu-am-fost-in-china-noua

Cartea lui Calinescu se poate gasi aici: https://www.casaliterelor.ro/am-fost-in-china-noua-g-calinescu
Sau aici: https://www.anticariat-unu.ro/am-fost-in-china-noua-de-george-calinescu-1955-p142685

Lectura placuta.