Acordul semnat de Snegur, Elţin şi Smirnov este o tragedie pentru Moldova. (Generalul Ion Costaş)                              

31.01.2015.

FlacăraTV.md

Dosarul transnistrean

acord

Ex-ministrul Afacerilor Interne, generalul Ion Costaş susţine că Acordul moldo-rus de încetare a conflictului armat de la Nistru din 1992 a fost întocmit cu multiple încălcări, iar urmările acestuia reprezintă o tragedie pentru Republica Moldova.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul panelului de discuții organizat de Asociația Promo-LEX cu tema „Rolul și misiunea forțelor rusești de pacificare în Republica Moldova, teorie și practică”. După cum transmite TRIBUNA, ex-ministrul Costaş spune că nu a fost categoric de acord cu acest documente, fapt pentru care şi-a prezentat şi demisia.„Eu nu am fost de acord cu acest acord semnat de Snegur, Elţin şi Smirnov. Au fost încălcate principiile legalităţii, logicii. În contractul care a fost semnat în 1992 erau impuse nişte momente tragice pentru noi. Contractul a fost incorect întocmit. Ceea ce s-a întîmplat după semnarea lui este o tragedie. Nici una din cele 15 ţări din fosta URSS care şi-au declarat independenţa, nu au acceptat ceea ce a făcut Moldova – păstrarea armatei ruse pe teritoriul său”, a declarat acesta. La rîndul său, directorul executiv al Asociaţiei „Promo-LEX”, Ion Manole a spus că formatul de menţinere a păcii din regiunea transnistreană nu respectă standardele ONU:

  1. lipsa unui mandat internaţional al acestei misiuni de pacificare;
  2. lipsa imparţialităţii părţilor;
  3. calitatea triplă a Rusiei în acest proces: pacificator, mediator şi stat garant.

„Rolul forţelor de menţinere a păcii nu este doar de a amplasa soldaţi înarmaţi pe un anumit teritoriu, dar să contribuie la securitatea acestei zone şi restabilirea relaţiilor dintre cele două maluri. Nu dorim să fie reluate aceste conflicte. Optăm pentru un dialog politic, dar care să fie bazat pe normele dreptului internaţional”, a afirmat Manole. Expertul în relaţii internaţionale Vitalie Gămurari a menţionat că şi formatul de negocieri 5+2 nu a fost acceptat de R. Moldova fără ca Federaţia Rusă să facă presiuni în acest sens. Totodată, acesta a spus că regiunea transnistreană nu poate fi numită teritoriu aflat sub ocupaţie.„Sînt doar elemente de teritoriu aflat sub ocupaţie. Nu ştiu cît este de viabilă structura 5+2 a negocierilor cînd două state participante sînt în stare de război”, a conchis Vitalie Gămurari.

– See more at: http://flacaratv.md/generalul-ion-costas-acordul-semnat-de-snegur-eltin-si-smirnov-este-o-tragedie-pentru-moldova.html#sthash.NomP1Wi7.dpuf

Generalul moldovean Ion Costaș a lansat la Bruxelles cartea sa despre războiul Rusiei vs. R. Moldova din 1992.

FlacăraTV.mdDosarul transnistrean războiul Rusiei vs. Moldova 1992

acord1

06.11.2014.La Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice a avut loc lansarea cărţii ”Transnistria 1990–1992. Cronica unui război ”nedeclarat”, cu participarea autorului, generalul Ion Costaş, fost ministru al Afacerilor Interne şi ministru al Apărării al Republicii Moldova în anii 1990-1992.

În cadrul lansării, autorul lucrării, împreună cu analistul politic Vladimir Socor, invitat special al evenimentului, au făcut o radiografie a conflictului din Transnistria și implicațiile acestuia pentru securitatea regională, au vorbit despre similititudinile și deosebirile dintre evenimentele din Transnistria de la începutul anilor 90 ai secolului trecut și cele de astăzi din Estul Ucrainei.O prezentare a lucrării menționate a avut loc și la Centrul de Politici Europene (European Policy Centre) din Bruxelles, precum și în incinta Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei, evenimente la care au participat membri ai corpului diplomatic acreditat la Bruxelles, reprezentanți ai cercurilor academice și ai comunității moldovenești din Belgia.

Sursa material: știri Teleradio-Moldova

Sursa foto/video: www.trm.md

– See more at: http://flacaratv.md/generalul-moldovean-ion-costas-a-lansat-la-bruxelles-cartea-sa-despre-razboiul-rusiei-contra-r-moldova-din-1992.html#sthash.rHjkXtm2.dpuf