Iohannis a călcat douăpagini de istorie

Cotidianul.ro 27 mai 2020, 06:40 Dumitru Constantin Dosar de presă 26

Iohannis a călcat cu cizmele două pagini glorioase de istorie
Președintele Klaus Iohannis a călcat cu cizmele două dintre cele mai glorioase pagini din istoria României – 9 M…

Klaus Iohannis a călcat cu cizmele două dintre cele maiglorioase pagini din istoria României – 9 Mai 1877 și 9 Mai 1945

Din motive medicale întemeiate, mai multe zile din juruldatei de 9 Mai nu am avut acces la internet, televizor, radio sau telemobil,așa că, atunci când totul a revenit la normal, am încercat să văd ce evenimentesau mari știri am scăpat, exceptând, firește, pandemia iscată de Covid -19. Am„greblat” de la Vest la Est, de la Nord la Sud, ziare, reviste sau agenții deștiri, constatând astfel că, așa cum era firesc, marile cancelarii europene șiSUA au marcat cum se cuvenea momentul de răscruce din istoria omeniriireprezentat de capitularea Germaniei fasciste de la 8-9 Mai 1945. Am scrisambele date întrucât, în Vest, acest eveniment este celebrat la 8 Mai, în timpce în Est – inclusiv în România – în ziua următoare.

Ca urmare, voi face o scurtă recapitulare, precizând căam folosit agențiile France Presse și Reuters, ziare ca Le Monde sau Le Figaro,BMFTV, revista L`Express, sputnik.ru și alte surse.

CINSTIREA ȘI OMAGIEREA TRECUTULUI GLORIOS

-MAREA BRITANIE. Într-o alocuțiune solemnă, rostită laBBC One, pe 8 Mai, la 20h00GMT (aceeași oră la care, în urmă cu 75 de ani,regele George al VI-lea s-a adresat concetățenilor săi, anunțându-lecapitularea Germaniei hitleriste), regina Elisabetha a II-a, fiica sa, le-acerut britanicilor „să nu-și piardă niciodată speranța”.„La început (la debutulrăzboiului- n.n.), perspectivele păreau sumbre, sfârșitul- îndepărtat,rezultatul incert. Dar am continuat să credem în justețea cauzei noastre, iaraceastă convingere (…) ne-a ajutat. Nu vă lăsați niciodată brațele jos, nu văpierdeți niciodată speranța, acesta este mesajul Zilei Victoriei în Europa”.„Războiul a fost unul total, în care toată lumea a pierdut. Nimeni nu a fostocolit, fie că a fost vorba de bărbați sau de femei care au slujit în armatăori familiile care au fost separate”. Suverana a ținut să adreseze astfel unmesaj personal concetățenilor, ea evocând și amintiri din tinerețe: „Îmiamintesc când sora mea și cu mine am privit mulțimea bucuroasă (la aflarea veștiicapitulării Germaniei -n.n.), alături de Winston Churchill ( premierul de laacea oră-n.n.)”.

La rândul său, într-un superb gest de respect și omagierea foștilor combatanți din ultima conflagrație mondială, premierul Boris Johnsonle-a adresat un mesaj special lor, arătând că „în acest moment aniversar suntemangajați într-o luptă nouă contra coronavirusul care cere același spirit șiefort național ca acum 75 de ani”.

La Londra, celebrele „Săgeți roșii” ale patruleloracrobatice ale Royal Air Force au survolat centrul orașului, în timp cecanalele TV au păstrat două minute de reculegere.

-SUA. Pe 8 mai, la 18h30 (OR), într-un cadru restrâns,președintele Donald Trump, având-o alături pe soția sa, Melania, a depus ojerbă în fața memorialului dedicat celui de Al Doilea Război Mondial situat lacâțiva pași de Casa Albă din Washington DC. În alocuțiunea rostită înainteaacestui eveniment, el și-a exprimat convingerea că, la fel ca în 1945, „Americava triumfa din nou”, de data aceasta în crâncena luptă cu coronavirusul, desprecare, cu o zi înainte, declarase că este „mai rău decât atacul de la PearlHarbor”, din 7 noiembrie 1941, când flota japoneză a atacat SUA, eveniment ce adeterminat întrarea în război a Americii.

-RUSIA.„Ziua Victoriei” de la 9 Mai nu a mai fostmarcată, așa cum se preconizase inițial, printr-o paradă militară din PiațaRoșie din Moscova, la care fuseseră invitați zeci de șefi de stat și dedemnitari străini, între care președintele Franței, Emmanuel Macron.A fostmenținută doar componenta aeriană a paradei. „Știm, și avem ferma convingere căsuntem invincibili atunci când suntem uniți”, a declarat președintele VladimirPutin în discursul prin care a marcat capitularea Germaniei naziste de la 9 mai1945, zi„sacră” pentru ruși.El a promis din nou, fără a evoca pandemia actuală,că țara sa va marca la o dată ulterioară, „într-o manieră adecvată”, victoriaasupra nazismului.Putin a adus un omagiu special celor 27 de milioane desovietici morți în război, cât și veteranilor.„Ei au salvat patria, viațagenerațiilor care au urmat, au eliberat Europa, au apărat lumea.Veteraniinoștri au luptat pentru viață, împotriva morții, solidaritatea și hotărârea lorvor dăinui pentru totdeauna!”Apoi a păstrat un minut de reculegere. Înainteadiscursului, a îngenuncheat în fața flăcării de la mormântul soldatuluinecunoscut din grădinile Aleksandru de la zidurile Kremlinului, unde depuseseun buchet de trandafiri roșii.

– FRANȚA. Președintele Emmanuel Macron a prezidat, pe 8Mai, o ceremonie în format restrâns, desfășurată în Place de l`Etoile din Parispractic goală. Apoi a depus o jerbă la statuia generalului Charles de Gaulle,din centrul celebrei artere Champs-Elysees. Au asistat principalii responsabilipolitici și militari din țară, plus foștii președinți Nikolas Sarkozy șiFrancois Hollande. În micul grup din fața statuii s-a aflat și nepotulgeneralului Charles de Gaulle, Yves de Gaulle, autor al unei cărți de maresucces despre bunicul său „Un autre regard sur mon grand-pere Charles deCaulle”.După ce a depus jerba de flori, Macron a aprins flacăra de la mormântulsoldatului necunoscut.La fel ca și la Londra, la ceremonie nu au fost prezențiveterani de război.

-GERMANIA. Marea surpriză a festivităților consacrate ceau avut loc în lume o reprezintă, cred eu, manifestările organizate la Berlinla cel mai înalt nivel pentru a doua oară după 1945.Mai întâi municipalitateadin Berlin a decis ca data de 8 Mai 2020 să fie zi de sărbătoare, inițiativălimitată la capitala germană și la acest an. Inițial, președintele țării, FrankWalter Steinmeier, a dorit să organizeze o mare ceremonie oficială, cu 1.600 deinvitați, dar a renunțat la proiect din cauza pandemiei. Celebrarea zilei de 8Mai a mai avut loc doar o dată, în 1995. Acum, împreună cu cancelara AngelaMerkel, el a despus o jerbă de flori în memoria victimelor războiului și aHolocaustului. Apoi, la prânz, a rostit un discurs.„Da, noi ceilalți germaniputem spune azi : ziua eliberării este o una a gratitudinii. Ne-autrebuit trei generații pentru ca s-o putem spune din toată inima”, a declaratpreședintele Steinmeier, făcând astfel referire la un alt discurs pronunțat deunul dintre predecesorii săi, Richard von Weizsacker, care a rămas în istorie.În 1985, la cea de a 40 aniversare a sfârșitului războiului, acesta a vorbitpentru prima oară de o „zi a eliberării”, folosind de data asta termenul de„gratitudine” și cerându-le compatrioților să nu considere ziua de 8 Mai dreptuna de amărăciune din cauza capitulării.„Nu trebuie să acceptăm ca pacea stabilitădupă 1945 să dispară sub ochii noștri”, a spus el.

-POLONIA. Și la Varșovia, din motive lesne de înțeles,festivitățile au fost restrânse. Ele au avut loc, ca de obicei, în celebraPiață Pilsudsky, la mormântul ostașului necunoscut, unde președintele țării,Andrzej Duda, a depus o coroană de flori. Ca întotdeauna când este vorba deatare momente din istoria Poloniei, s-a remarcat omagiul vibrant adus jertfelorde sânge și sacrificiilor uriașe făcute de acest popor brav, totul având un tondemn. S-au păstrat două minute de reculegere în memoria tuturor polonezilorcăzuți victime ale războiului. Ceremonii similare au avut loc și în fostelelagăre nazist aflate pe teritoriul acestei țări.

-CEHIA.Manifestările principale au avut loc la Praga, maiexact la mormântul soldatului necunoscut, unde conducătoriui țării în frunte cupreședintele Miloș Zeman au depus coroane de flori, unul câte unul, la intervalde zece minute.

Manifestărilor de mai sus li se adaugă și altele, decontacte directe între unii lideri politici consacrate aceluiași eveniment. Mărefer aici la convorbirea telefonică dintre Emmanuel Macron șiAngela Merkel. Așa cum preciza președinția franceză într-un comunicat oficialde pe 8 mai, „cu ocazia celei de a 75-a aniversări a sfârșitului celui de AlDoilea Război Mondial, cei doi au dorit să împărtășească un mesaj de amintireși prietenie, subliniind necesitatea, mai imperioasă ca oricând, a unuiangajament european”.

Joi, 7 mai, tot cu același prilej, o convorbiretelefonică au avut și președinții Vladimir Putin și Emmanuel Macron, ceidoi salutând „prietenia și relațiile” dintre ele două țări. Surse de presă dincele două capitale susțin că aceste convorbiri au depășit cadrul strictprotocolar.

Evident, manifestările la nivelul fiecărui stat evocatemai înainte au fost mult mai ample, aici am dorit să schițăm modul în carețările respective și conducătorii lor au evocat și omagiat cu deosebit respectși recunoștință aportul popoarelor lor la zdrobirea hidrei fasciste și lafăurirea unei lumi noi, a păcii și înțelegerii pe continent și în lume.

TĂCEREA IMPARDONABILĂ A COTROCENIULUI

Pornind de la datele concrete de mai sus am vrut să vedemcum au reacționat președintele Klaus Werner Iohannis, președinția, și, evident,Guvernul României. Am căutat minute în șir o știre, un comunicat oficial, oreacție sau o declarație despre felul cum au reacționat aceste înalteinstituții ale țării și cei din fruntea lor în fața unui eveniment cu dublăsemnificație în istoria noastră, dat fiind că, la 9 Mai 1877, la Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților seproclama independența de stat a României. Atunci, ministrul de Externe, MihailKogălniceanu, marele bărbat de stat, declara solemn: „Suntem independenți,suntem națiune de sine stătătoare… suntem o națiune liberă și independentă”,iar Guvernul „va face tot ce va fi cu putinţă ca starea noastră de statindependent să fie recunoscută de Europa”.

Este o piatră de hotar în istoria noastră pe care carenimeni nu-și poate permite s-o ignore, cu atât mai mult când este vorba deoameni politici cu cele mai înalte funcții în stat ! În cazul de mai sus, oriceinvestigație, cât de minuțioasă, arată că pentru președinția României și pentrucel ce deține acum postul de președinte al țări, 9 Mai 1877 nu există! Pe scurt,insul ne-a scos din Istorie!

LECȚIILE UNEI ISTORII FRĂMÂNTATE

Lucrurile devin foarte grave, iar realitatea deneimaginat și de neacceptat în momentul în care vorbim despre România, momentul9 Mai 1945 și felul iresponsabil, profund retrograd, în care președintele șiguvernul său de slugoi l-au tratat.

Constatarea este cu atât mai amară dacă ne gândim căromânii s-au aflat pe fronturile celui de Al Doilea Război Mondial de la 22iunie 1941, dată la care au primit ordin să elibereze Basarabia, și până înziua capitulării Germaniei hitleriste, 8-9 Mai 1945!

Nu voi face aici o radiografie a angajamentului românescTOTAL de pe fronturi – cu trupe, material militar, muniție, aprovizionare,jertfe umane, răniți și prizonieri, victime civile și pagube materiale imense,etc. – dat fiind că există studii istorice serioase, cu date și fapte concrete,incontestabile. Pe urmă, după ce, în primii ani ai războiului, România aalimentat economia de război a Germaniei cu petrol, cereale cât și cu produseindustriale, după 23 august 1944, când a întors armele și s-a alăturat forțeloraliate, ea a făcut la fel cu URSS.

Totodată, este de netăgăduit că România devenise o țintăa bombardamentelor coaliției aliaților, amintim că pe 1 august 1943 au fostatacate câmpurile petroliere și răfinăriile de la Ploiești.

Revenind la momentul 23 august 1944 și la tot ce aînsemnat el în evoluția războiului, amintesc aici că, așa cum susțin mai mulțicercetători, semnificaţia istorică a lui este dublată de faptul că decizia de aîntoarce armele împotriva Germaniei naziste ar fi scurtat războiul cu cel puţinşase luni şi ar fi salvat vieţile a sute de mii de persoane.

Încontext, trebuie reamintit în mod special că regele Mihai a fost recompensat laacea vreme cu Ordinul Victoria acordat de URSS. De asemenea, în 2005, laceremoniile organizate la Moscova pentru a marca Ziua Victoriei, regele Mihai afost decorat de preşedintele Vladimir Putin, cu medalia aniversară aevenimentului.

Nu intru în detalii privind prezența trupelor române pefrontul de Apus, dar trebuie spus că este de notorietate faptul că, practic,ele au eliberat Budapesta, și doar veleitățile de învingători ale comandanțilorArmatei Roșii au dus la mânării, astfel încât aceștia au revendicat anihilareainamicului din capitala ungară. Fapte glorioase de arme au consemnat trupeleromâne și în Cehoslovacia ( de atunci), ca și în unele zone din Austria.

PRADĂ DE RĂZBOI PENTRU URSS ȘI DUȘMAN ÎNVINS PENTRUALIAȚI

Cu toate astea, nenorocitele zone de influență stabilitede Stalin, Churchill și Roosevelt în februarie 1945, la Yalta, au funcționat,astfel încât, la finalul conflagrației militare, țara noastră a fost pradă derăzboi pentru URSS și stat dușman învins pentru coaliția aliată.

Ar mai trebui adăugat că, deși la tratativele de pace dela Paris, din 1947, delegația României a arătat că și în Franța guvernulmareșalului Petain – legal în intervalul iunie 1940-august 1944 – a fost unfidel aliat al Germaniei hitleriste, faptul respectiv nu a împiedicat Franța săse afle printre cobeligeranți.

În schimb, în cazul României, URSS și-a impus punctul devedere, astfel încât, la socoteala de pe urmă potrivit căreia, între altele,Armata Română a eliberat opt mari orașe din Vest, a consemnat sute de mii demorți sau răniți și uriașe pagube materiale, toate astea nu au mai contat, iarulterior țara noastră a trebuit să achite ani de zile despăgubiri de război, însemn de „eternă trecunoștință” față de „eliberatoarea URSS”. A fost o nouălovitură cruntă dată poporului român, cu mari privațiuni și cu lipsurimateriale, datorate eforturilor uriașe pentru a plăti despăgubirile delocneînsemnate. Sunt realități dureroase, se știe din Istorie că învingătorul iatotul, el stabilește legile păcii, tocmai de aceea învățămitele nu pot fiignorate.

CONTRA EUROPEI !

Din această perspectivă am judecat momentul 9 Mai 2020,considerând că poporul și țara nu sunt niște noțiuni abstracte, la cheremulcuiva, indiferent cum se numește și ce funcție acupă în stat. Ca urmare,ignorarea de către Iohannis a acestui moment jubiliar și implicit asemnificațiilor sale a mers și contra curentului european, a valoriloracestuia, fapt dovedit de inventarul manifestărilor oficiale de la începutularticolului de față.

Pe urmă, în cazul special al lui Klaus Werner Iohannisintervine un amănunt sensibil, care, la sfidarea cu care a tratat evenimentul 9Mai 2020, are circumstanțe agravante: fiind reprezentant al minoritățiisașilor, acest fapt are o conotație complexă, chiar gravă în anumite momente,pe care el trebuie să le evite. Dar nu i-a păsat. În atare împrejurări, nu arfi deloc exclus că cineva să facă o apropiere între această poziție negativistăa lui și cea adoptată de partidul de extremă dreaptă Alternativa pentruGermania (AfD) al cărui lider, Alexander Gauland, a făcut deja valuri șiscandal la Berlin, el creând o aprinsă controversă privind data de 8 Mai, dupăce a criticat celebrarea acesteia, întrucât ar reprezenta „o capitulareabsolută” pentru țară, caracterizată prin pierderea de către Germania aautonomiei de „a-și construi viitorul”. De prisos să adaug că este o pozițiecondamnată ca nocivă de toate forțele politice din țară.

Nu e prima oară când Iohannis ignoră total 9 Mai dinperspectivă românească, după ce, cum obeservam foarte critic în paginileCotidianului, exact acum cinci ani el dădea fuga la Varșovia și, într-un gestde solidaritate față de numeroasele victime poloneze din război, depunea ocoroană de flori la mormântul ostașului necunoscut, dar fără a face un gestsimbolc similar și la București sau în oricare parte a țării – la Oarba deMureș sau Carei, să zicem! Cred că nu e de prisos să adaug că, de ani de zile,tot mai apăsat, Iohannis dă impresia că nu-l interesează decât ce face el, dacăface!

Pe urmă, amintesc, în context, că, acum ceva timp, fostulsenator liberal Sorin Ilieșiu a publicat o listă a absențelor primaruluiSibiului Klaus Iohannis la sărbătorirea Zilei naționale a României – 1Decembrie- și, dacă ea este adevărată, totul e de-a dreptul șocant, ea bătândabsența liderilor maghiari în situații asemănătoare! Pornind de la cele de maisus, nu pot să nu remarc apoi că profesorul de fizică știe bine Legea lui Ohmîn varianta ei modernă, potrivit căreia „ești om cu mine – adică îmi apericasele, sunt om cu tine, adică te răsplătesc cu foncție în justiție!”

În ultimi ani de guvernare pesedistă, președintele ablocat bugetul anual zile în șir, fără a da socoteală nimănui, a jucatalba-neagra cu decretele de numire a unor miniștri, în pofida cererilor expreseale Curții Constituționale de a-i aproba imediat, s-a jucat de-a șoarecele cupisica în relațiile cu Israelul, a creat și un incident diplomatic prin acelevorbe nefericite la adresa inamicului său nr 1, Liviu Dragnea, cum că „cineștie ce afaceri face el cu evreii”, sub președinția lui, R. Moldova s-aîndepărtat la ani de lumină de România, nici în vremurile bolșevismului pur șidur nu s-a mai consemnat așa ceva, cu vecinii, exceptând Marea Neagră, stăm baprost, Ucraina sau Serbia, ba execrabil, Ungaria.Cât îl privește, episodul cu„vânzarea Ardealului ungurilor de către liderul PSD, Ciolacu”, mi-e jenă să-lconsemnez în Europa anului 2020! E o mostră de primitivism politic agresiv șibolnav!

IGNORAT DE IOHANNIS, DAR DECORAT DE PUTIN

Aș reveni la marcarea în străinătate a zilei de 8-9 Mai2020 și la omagiul firesc adus veteranilor de război, fie că a fost vorba deLondra ori Praga, Varșovia sau Paris, Washington ori Moscova. Din păcate, dinnefericie și cu toată nerușinarea, nu și la București, unde, pentru tandemulIohannis-Orban, veteranii, câți mai trăiesc, sunt un fel de balast fizic.Atitudine de inși iresponsabili din punct de vedere uman, de indivizi fărăelementară cultură generală, de persoane adepte ale dictaturii șitotalitarismului visceral, despre care credeam că, la 8-9 Mai 1945, a fostînvins definitiv.

Ca să afle Iohannis, președintele României, și premierul„său” L. Orban cum sunt tratați veteranii români le spun pe scurt povesteagen.rez. Marin Lungu, dar fără a spera că vor înțelege ceva. A fost copil detrupă în război, traiectoria lui fiind una fabuloasă, a ajuns până înCehoslovacia alături de trupele noastre, cărora le-a fost de mare ajutor dinmoment ce ministrul român de Război l-a decorat în patru rânduri, iar finalulconflagrației l-a găsit într-un lagăr nazist pe care l-a eliberat Armata Roșie.Povestea lui este depănată într-un film artistic de mare succes la public –„Prea mic pentru un război atât de mare”.

A fost decorat ulterior de Cehia, Slovacia, Polonia șiUngaria, al cărei emisar, aflând ( de unde ?) că autoritățile românepost-decembriste nu i-au găsit o amărâtă de grasonieră, el locuind pe unholișor, i-a oferit casă la Debrețin. „Am casă, în București”, și-a motivattrufia artificială veteranul român de război Marin Lungu…

Zilele trecute, mai exact, sâmbătă 9 Mai 2020,veteranului român gen. rez. Marin Lungu i-a fost înmânată oficial oprestigioasă medalie aniversară din Rusia al cărei brevet este semnat depreședintele Putin. Nu este vorba aici doar de însemne simbolice, ci și dedrepturi acordate veteranilor de război, indiferent de unde sunt, amănunte pecare amintitul tandem le află degeaba.

De o bună bucată de timp, văzând cum sfidează KlausIohhanis patriotismul identitar românesc, fără a fetișiza această sintagmă, darasociind diferitele sale gesturi, tot de sfidare a concetățenilor și a marilorevenimente cu conotații istorice de excepție, nu pot să reacționez decât pemăsură, gândindu-mă din ce în ce mai des la un individ care joacă fotbal cuharta Românei asemeni acelui personaj dintr-un film jucat de marele actorCharlie Chaplin, care, la fel, juca fotbal cu globul pământesc!

Honi soit qui mal y pense!

Doamne ocrotește-i pe români!