Formuzal, scula Moscovei?

Expert: „Problemele de politică externă sunt prerogativa exclusivă a autorităţilor centrale ale RM”

Başcanul Găgăuziei a propus Adunării Populare a UTA Găgăuzia să voteze iniţiativa de a organiza un referendum consultativ pentru a afla poziţia găgăuzilor în ceea ce priveşte orientarea externă a Republicii Moldova. Comentatorii politici consideră că acest referendum este ilegal şi că este o comandă a Federaţiei Ruse. La rândul său, Mihail Formuzal a declarat pentru JURNAL că are dreptul de a se consulta cu populaţia UTA Găgăuziei şi că această iniţiativă vine să sprijine statalitatea RM.

Invocând articolul 14 din Legea privind statutul special al Găgăuziei în cadrul RM şi alte articole, Formuzal a dispus să iniţieze un referendum privind vectorul extern al Republicii Moldova. Locuitorii din UTA Găgăuzia sunt invitaţi să răspundă dacă sunt sau nu de acord ca RM să adere la UE; dacă sunt sau nu de acord ca RM să adere la Uniunea Vamală; dacă sunt de acord ca RM să rămână un stat neutru care să-şi consolideze relaţiile atât cu UE, cât şi cu membrii Uniunii Vamale.

Leancă şi Timofti critică başcanul

Prim-ministrul Iurie Lancă a avut o replică tranşantă la această iniţiativă: „Soluția găsită pentru Autonomia Găgăuzia este una fericită și apreciată atât de cetățenii noștri, de cei care locuiesc în regiune și de partenerii noștri. Politica externă este competenţa exclusivă a Chişinăului, iar dacă Mihail Formuzal nu cunoaşte acest lucru, să citească Legea Supremă”. Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a ţinut şi el să-l critice pe başcan pentru ideea sa şi a adăugat că acesta este exponentul unor forţe ostile parcursului european al RM. „Sunt reprezentanţi ai unor structuri ostile cursului nostru european. Unul dintre ei este Formuzal”

Formuzal ştie ce vorbeşte

Contactat de JURNAL, Mihail Formuzal a replicat atât prim-ministrului, cât şi preşedintelui. Başcanul i-a spus prim-ministrului că el ştie foarte bine Constituţia Republicii Moldova. „Eu nu sunt în stare să înaintez o iniţiativă ce contravine legii în vigoare. Dacă iniţiativa mea se va adeveri a fi ilegală, va fi anulată. Dar sunt absolut convins că am toate prerogativele să propun o iniţiativă de a realiza un referendum consultativ, iar Adunarea Populară a Găgăuziei are dreptul să adopte data unui asemenea referendum”. Mihail Formuzal nu ştie ce a spus Nicolae Timofti despre intenţia sa. Başcanul însă vrea să accentueze că el a lucrat întotdeauna în interesul Republicii Moldova. „Lucrez pentru consolidarea statalităţii RM de 18 ani. Niciodată n-am fost ostil intereselor RM, am adus numai beneficii. Pe mine să mă judece măria sa alegătorul!”, a spus Formuzal.

 

 

 

Un referendum neconstituţional

Expertul în Drept Constituţional, Nicolae Osmochescu, califică iniţiativa başcanului drept una ilegală şi anticonstituţională. Osmochescu declară că problemele de politică externă sunt prerogativa exclusivă a autorităţilor centrale ale RM. Totodată, başcanul are dreptul să iniţieze o consultare cu populaţia UTA Găgăuzia pe probleme privind competenţa autorităţilor autonome ale regiunii. „Politica externă ţine de competenţa exclusivă a organelor centrale de stat: Preşedintele, Parlamentul şi Guvernul. Toate referendumurile sunt consultative, cu excepţia referendumului legislativ. În cazul referendumurilor legislative se propune cetăţenilor să se pronunţe pe marginea unui proiect de lege sau unui proiect de constituţie. E clar că ceea ce propune başcanul este un referendum consultativ care va fi declarat ilegal din cauza obiectului acestuia”.

O uneltire moscovită

Potrivit comentatorilor politici, această iniţiativă reprezintă executarea unor indicaţii ce vin de la Moscova al căror scop este zădărnicirea planurilor de apropiere a RM de Uniunea Europeană. Comentatorul politic Vasile Croitoru consideră că manifestaţiile Partidului Comuniştilor, acţiunile regimului de la Tiraspol şi ieşirile administraţiei UTA Găgăuzia sunt regizate şi coordonate de la Moscova. „Din declaraţiile vicepremierului rus Rogozin trebuie să înţelegem că RM se va confrunta cu anumite confruntări. Până recent, cei mai activi provocatori din regiunea găgăuză erau Dobrov şi Burgudji, acum vedem că mai apare un actor, Mihail Formuzal, care este şi membru al Guvernului”. Potrivit comentatorului, în UTA Găgăuzia se realizează un scenariu similar celui din 2006, când Igor Smirnov a iniţiat un referendum privind unirea regiunii transnistrene cu Rusia. Administraţia autoproclamată de la Tiraspol, cu orice ocazie face trimiteri la rezultatele acelui referendum. Vasile Croitoru menţionează că Mihail Formuzal aparţine atât administraţiei publice centrale, cât şi celei locale. „Procuratura şi SIS-ul trebuie să se ocupe de acţiunile antistatale ale acestui înalt funcţionar de stat care este plătit din bani publici”, concluzionează expertul.

Formuzal, separatistul

În iulie curent, başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, vorbea despre faptul că găgăuzii vor pretinde un statut similar cu cel al regiunii transnistrene în cazul în care un asemenea statut va fi identificat pentru regiunea secesionistă. Başcanul a invocat atunci o promisiune pe care Vladimir Voronin ar fi făcut-o pe când era preşedinte. Voronin ar fi spus că în cazul în care regiunea separatistă va avea un statut special în cadrul Republicii Moldova, un statut similar îl va avea şi UTA Găgăuzia. Başcanul sublinia atunci că Chişinăul trebuie să fie recunoscător găgăuzilor că aceştia au rezolvat pe cale paşnică situaţiile conflictuale care au apărut la începutul anilor 90. Deocamdată, în procesul de negocieri în „formatul 5+2” nu a fost identificat un statut oficial pentru regiunea separatistă. Atunci comentatorul politic Oazu Nantoi a ţinut să-i reamintească lui Mihail Formuzal că UTA Găgăuzia poate să-şi piardă autonomia printr-o decizie de parlament, la fel cum a obţinut-o.

Vadim Vasiliu