. Text primit de la dl Vitalie Pastuh

*

*

(DOC) Suma URIAȘĂ gestionată de nașul lui

Vlad Filat, Ion Rusu, în interese personale și

în favoarea PLDM

17 Octombrie 2015, 06:40 // Actualitate

 266  0 Odnoklassniki0 Vkontakte0

Procurorii anticorupţie şi ofițerii Centrului Național Anticorupție au depistat și ridicat ieri în dosarul coruperii pasive şi traficului de influenţă, în care este bănuit deputatul Vladimir Filat, probe concludente care confirmă o parte din depoziţiile date de denunţător (n.r. Ilan Shor). O parte dintre acestea au fost publicate de redacția Deschide.MD. 

Astfel, documentele arată evidența unor intrări şi ieşiri de fluxuri financiare administrate de nașul de cununie a lui Vlad Filat, Ion Rusu, atât în interes propriu, cât și în favoarea fostului premier. Printre acestea sunt servicii de consultanţă şi PR pentru PLDM, întreţinerea presei afiliate, onorarii pentru analişti, dar și organizarea evenimentelor culturale sub patronajul lui Vlad Filat etc.

Potrivit documentelor, în perioada anilor 2011 – 2012, ”dl Vlad” a încasat792.000 de euro. În total, între anii 2012 – 2014, pentru ”întreținerea familiei Rusu”, s-ar fi încasat plăți în sumă de 160.000 de euro; pentru implementarea proiectului ”hemodializa” (câștigat de firma germană înființată de Ion Rusu și gestionată de avocatul lui Filat, Igor Popa) s-ar fi plătit o sumă de peste 400.000 de euro.

Mai mult, pentru consultanță externă și unele ”servicii” în favoarea companiei ”Caravita” (administrată de rudele apropiate ale lui Filat), dar și implementarea unui proiect agricol, s-ar fi achitat o sumă de peste 23 de milioane de dolari. 

Documentele mai arată și unele cheltuieli privind întreținerea unor surse media, pentru care între 2013 – 2014 s-ar fi plătit circa 630 de mii de euro.Alte 462 de mii reprezintă investițiile în ”Vocea Basarabiei”.

Totodată, Veaceslav Țâbuleac, cel despre care anterior Valeriu Saharneanu spunea că i-a furat postul de radio printr-un atac raider, figurează ca ar fi primit 200.000 de euro.

În listele de ”servicii” se mai regăsesc cheltuieli pentru întreținerea lui Andrievschi – 21.400 de euro, organizarea festivalului Gustar – 88.460 de euro, iar pentru organizarea festivalului ”Doua inimi gemene” – 44.000 de euro. 

Realitatea.md amintește că fostul premier Vlad Filat a fost reținut de CNA pe un termen de 72 de ore, fiind bănuit de corupere pasivă și trafic de influență. Asta după ce la ședința de joi a Parlamentului, procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut ridicarea imunității parlamentare deputatului Vlad Filat, care ar fi implicat în frauda bancară de la BEM. Mai târziu, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au descins la domiciliul lui Vlad Filat, dar și la sediul PLDM. În urma perchezițiilor, procurorii au găsit și ridicat probe concludente în dosarul coruperii pasive şi traficului de influenţă, în care este bănuit Filat. Mai mult, procurorii deţin probe că banii oferiţi de la Ilan Shor drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

Dacă va fi găsit vinovat, Filat riscă până la 15 ani de închisoare şi o amendă în mărime de la 160.000 la 200.000 de lei cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Totodată, menționăm că firma ”Caravita”, administrată de rudele apropiate ale liderului PLDM, Vlad Filat, este implicată în mai multe scheme de asimilare ilicită a banilor publici. În vara acestui an, Vladimir Rusu, fondatorul ”Caravita Co”, alături de tatăl său Ion Rusu, cumnatul și nașul lui Vlad Filat, precum și Igor Cijov – administratorul Caravita și Tatiana Roșioru – directorul financiar al Caravita, au fost arestați pentru fraude la BEM.