Bogdan Țîrdea a numit cine sunt adevărații baroni ai ONG-urilor din Moldova
În Republica Moldova sunt 26 de baroni ai ONG-urilor, care fac parte din Rețeaua Soros și care au legături directe ori sunt membri ai PAS-ului condus de Maia Sandu. Informația a fost prezentată de deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, autorul lucrării ”Societatea civilă a Republicii Moldova: Sponsori. ONG-crație. Războaie culturale”.

Țîrdea a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că cercetarea sa nu a avut scopul de a ataca societatea civilă din Moldova, ci de arăta caracatița ONG-urilor, care a pus monopolul pe finanțarea externă. Autorul susține că aceste organizații sunt conduse de adevărați rechini, care se scaldă în milioane, majoritatea dintre ei refuzând să publice rapoartele financiare.

Astfel, din lista celor 26 de baroni ai ONG-urilor sunt președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea, finul deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, directorul IPP; Arcadie Barbăroșie, al cărui soție face parte din Biroul Politic PAS; directorul ADEPT, Igor Boțan, autorul unor emisiuni la TV8; deputatul PPDA, Igor Muntean, fost director la IDIS Viitorul; Iulian Groza membru al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, consultantul candidatului electoral Maia Sandu; Cornelia Cozonac, Centrul pentru Investigații Jurnalistice; directorul Promo LEX, Ion Manole. În listă mai sunt jurnalista Natalia Morari, Liliana Onofrei Nicolaescu, ministru în Guvernul Maia Sandu; membrul PAS, Olesea Stamate și deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

”Sunt cei care primesc milioanele din fondurile europene. Cei care trăiesc în lux și distrug orice partid, candidat, jurnalist, politolog care nu este de acord cu poziția lor și care nu este în limita mainstream-ului”, susține Țîrdea.

Autorul lucrării a prezentat și documentele financiare, potrivit cărora, bugetul mediu anual al acestor 26 de baroni ai ONG-urilor este de 21 de milioane de dolari.

NTV Moldova