Franța instaurează o dictatură a poliției?

Marți, guvernul președintelui Emmanuel Macron a prezentat Adunării Naționale proiectul de lege privind „securitatea globală”. În urma anunțului planurilor pentru o lege împotriva „separatismului” care se presupune că vizează grupuri islamiste, legea face parte dintr-o campanie de creare a unui stat de urgență permanent, acordând poliției puteri draconice.

Prevederile sunt fără precedent. Oricine publică fotografii ale unui eveniment public, inclusiv ofițeri de poliție, într-un mod care „ar putea afecta bunăstarea fizică sau psihologică a agentului” se confruntă cu o pedeapsă de un an de închisoare și cu o amendă de 45.000 de euro. Acest criteriu pur subiectiv, care permite poliției să aresteze pe oricine îi filmează, declarând pur și simplu că se simte incomod, filmându-i, subminează libertatea presei și orice încercare de a responsabiliza agenții de securitate pentru brutalitatea poliției.

De asemenea, legea conferă poliției noi puteri enorme de a monitoriza prin video populația. Accesul la camerele de supraveghere din magazine sau facilități publice, precum și la complexele de apartamente, este acordat nu numai poliției naționale, ci și poliției locale. Proiectul de lege împuternicește, de asemenea, poliția să folosească drone de recunoaștere a feței pentru a survola și a monitoriza marșurile de protest publice.

De asemenea, vine după ce s-a descoperit că guvernul a inclus în mod tacit o dispoziție în legea sa care permite finanțarea investigării universitare pentru a interzice în mod eficient protestele universitare. Spune: „Intrarea sau șederea într-o universitate fără autorizație prin acte legislative, reglementare sau de către autoritățile competente pentru a perturba calmul sau buna ordine a unității poate fi sancționată cu pedepse.” Aceasta include trei ani de închisoare și o amendă de 45.000 de euro.