Ambasadorul SUA în Rusia a renunțat și l-a rugat pe Donald Trump să-l țină pe Vladimir Putin în vizor în scrisoarea sa de despărțire.

Demisia lui Jon Huntsman semnalează sfârșitul unui serviciu de doi ani în timpul unei perioade „dificilă din punct de vedere istoric” în relațiile dintre cele două țări.

 Jon Huntsman, ambasadorul SUA în Rusia, a renunțat

5

 Diplomatul l-a îndemnat pe Donald Trump să-l țină cont pe Vladimir Putin

5
Diplomatul i-a cerut lui Donald Trump să-l țină pe Vladimir Putin în vizor Credit: AP: Associated Press
 Trump și Putin au discutat despre nevoia unui nou ambasador american în Rusia în timp ce vorbeau la telefon săptămâna trecută.

În scrisoarea de demisie, Huntsman a cerut lui Trump să se ridice în fața președintelui rus și să lucreze pentru stabilizarea „anilor de acrimonie”.

„Mergând înainte, trebuie să continuăm să facem responsabilă Rusia atunci când comportamentul său ne amenință pe noi și aliații noștri”, a spus Huntsman pentru Trump.

El a recunoscut că există diferențe „ireconciliabile” între cele două țări, dar a spus că există și interese comune.

Huntsman i-a reamintit lui Trump că Rusia are o istorie de nerespectare a drepturilor omului și de încălcare a suveranității vecinilor săi.

„În timp ce vremurile sunt grele, este esențial să creștem schimburile de oameni și să menținem canale de dialog pe probleme de interes național”, a scris el.

Acestea includ combaterea terorismului și asigurarea „controlului armelor verificabile”.

El l-a avertizat pe Trump împotriva felului de „resetare” cu Rusia care a umilit administrația Obama.

„Nici o resetare sau repornire nu va ajuta … Eșecul nu este o opțiune.”