3

UN ALT MOD DE ACȚIUNE POLITICĂ, REALĂ, CURAJOASĂ

Articol din The Epoch Times de Nanette Holt, 19 decembrie 2021 

Guvernatorul Floridei
Ron DeSantis
este intervievat de The Epoch Times după ce a semnat legea Senatului 7072 la Universitatea Internațională Florida din Miami, pe 24 mai 2021. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

SUA
DeSantis a luptat cu Washingtonul în 2021

În timp ce o mare parte din țară / SUA se adună în preajma sărbătorilor, floridienii se bucură lăudându-se cu „vremea cu tricouri”.
Nu este neobișnuit ca temperaturile din decembrie să atingă anii 80 în Sunshine State. 
Dar ceea ce iese în evidență ca fiind ciudat este numărul de nativi care poartă cămăși cu mâneci scurte împodobite cu imagini ale guvernatorului lor, Ron DeSantis.
DeSantis, un republican, și-a asumat atât statutul de star rock, cât și de răufăcător în statul său, în funcție de cine este întrebat, în mare parte din cauza modului în care a respins politicile Washingtonului și ale administrației Biden.
Comentariile din timpul transmisiunilor live ale lui DeSantis și pe paginile sale de socializare arată că interesul pentru ceea ce face se întinde cu mult dincolo de granițele Floridei . 
Postările de la utilizatori din alte state ale SUA și chiar din alte țări îl numesc adesea „Guvernatorul Americii” și îl imploră să candideze la președinție. 
Alții îl batjocoresc drept „moRon”, „Death-Santis” sau „DeSatan”.
Ca niciodată înainte, floridienii își poartă cu mândrie sentimentele față de conducătorul lor superior pe mâneci. 
Când DeSantis apare în orașele mici și marile orașe din jurul statului pentru aparițiile sale publice aproape zilnice, cei prezenți poartă adesea tricouri cu un logo îndrăzneț, dar neoficial, al DeSantis 2024. 
Asta în ciuda faptului că guvernatorul în vârstă de 43 de ani a spus în repetate rânduri că nu candidează pentru funcția de președinte. 
El a optat în noiembrie să candideze pentru realegerea pentru guvernator în 2022.
Alți fani poartă tricouri într-o gamă largă de modele, mulți având o asemănare cu el râzând, purtând haine de supererou, ținând o Constituție în mâini sau apărând într-o pălărie roșie căzută ca „DeSantis Claus”. 
Stilurile Pro-DeSantis prezintă adesea sloganul „Make America Florida”.
Oponenții lui își transformă piepturile în panouri publicitare, insistând că „ucide floridenii cu prostia lui”.
Iubește-l sau urăște-l, – DeSantis a devenit unul dintre cei mai recunoscuți guvernatori ai Americii în 2021, mergând în contra cu putere, într-o luptă cu președintele Joe Biden pentru ceea ce DeSantis numește „depășire a guvernului”. 
Casa Albă nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Sub conducerea lui DeSantis, Florida a căpătat un nou nume: The Freedom State.

Oamenii vizitează Clearwater Beach după ce guvernatorul Ron DeSantis a deschis plajele la ora 7 dimineața în Clearwater, Florida, pe 4 mai 2020. (Mike Ehrmann/Getty Images)

Când Biden făcea eforturi pentru revenirea la blocaj, DeSantis a promis că va menține afacerile, plajele, casele de cult și școlile din Florida pe deplin deschise, așa cum fuseseră de când a ridicat restricțiile rămase în septembrie 2020.
Locuitorii din alte state s-au adunat în Florida – unii doar pentru a putea lua cina afară. 
Alții au condus camionete în mișcare încărcate cu bunuri și speranțe pentru un viitor mai puțin restrâns.
Statul Florida a crescut cu aproximativ 329.717 noi rezidenți între aprilie 2020 și aprilie 2021, potrivit Biroului de Cercetare Economică și Demografică din Florida. 
Și Move.org a raportat că Florida a fost destinația numărul 1 pentru relocarea americanilor în 2020.
Prețurile locuințelor au crescut vertiginos, iar cererea a depășit oferta de case.
Conservatorii din Florida s-au îngrijorat în mod deschis că un aflux de noi rezidenți care fug de statele conduse de democrați le-ar putea aduce cu ei obiceiurile de vot de stânga și ar putea transforma statul swing în albastru.
Nicio șansă, a liniștit Christian Ziegler, vicepreședintele Partidului Republican din Florida, la o strângere de fonduri în octombrie la Centrul Ecvestru Mondial din Ocala. 
El a promis că înregistrarea alegătorilor republicani îi va depăși pe democrați pentru prima dată de Ziua Recunoștinței. Și a făcut-o.
Oamenii se mutau în Florida din cauza vremii și a plajelor, a spus Ziegler mulțimii, dar „acum este din cauza libertății și cine este guvernatorul tău”.

Guvernatorul Floridei Ron DeSantis se amestecă cu publicul după ce a semnat legea Senatului 7072 la Universitatea Internațională Florida din Miami, pe 24 mai 2021. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Jeff Wiita, care s-a mutat împreună cu soția sa, Sandy, din Minnesota într-o comunitate de pensionari din Florida în mai, a simțit că acele cuvinte îl descriu perfect.
Soții Wiita au fost frustrați de faptul că, pentru a avea o seară la un restaurant, au fost nevoiți să conducă 45 de minute până în vecinul Wisconsin. 
Au fost întristați că au putut vedea fumul de la revoltele din Minneapolis ridicându-se din orașul din apropiere. 
Au fost supărați când un semn/ panou publicitar cu Trump de pe proprietatea lor a fost dărâmat.
S-au gândit să se mute în Texas, dar au simțit că guvernatorul Greg Abbott nu a luat o poziție suficient de puternică pentru libertate. 
Politicile lui DeSantis i-au atras în Florida.

Politicile din Florida întorc privirile de interes la nivel național în SUA

În toată țara/ SUA, proprietarii de afaceri se uită și ei la Florida, deoarece se îngrijorează de deranjarea lanțului de aprovizionare cu șlepuri încărcate, grele, care stau blocate, așteaptă să acosteze, în porturile de pe Coasta de Vest. 
DeSantis a îndemnat expeditorii să plece spre Florida pentru a le descărca. 
Porturile din Florida sunt agitate 24 de ore din 24, a spus el, și pot face treaba pe care alții nu o pot face. Și mulți expeditori s-au relocat.

Nava cu containere CMA CGM Argentina sosește la Port Miami din Miami pe 6 aprilie 2021. (Joe Raedle/Getty Images)

Biden și mulți din presă l-au numit pe DeSantis nesăbuit pentru că a rezistat reintroducerii blocajelor în această vară, când infecțiile cu COVID-19 au crescut în stat/ SUA. 
DeSantis a insistat că blocajele nu au funcționat înainte și au fost o greșeală care a rănit oamenii din punct de vedere financiar, mental și emoțional.
Închiderile au însemnat că bătrânii și bolnavii au murit singuri în casele de bătrâni și spitale, a spus el. 
Blocările au împiedicat oamenii să fie împreună în cele mai prețioase momente ale vieții, cum ar fi nunțile și nașterile. Au închis visele/ aspirațiile sportivilor de liceu. Ei au ținut copiii departe de școli, întârziind învățarea și dezvoltarea. Ei au paralizat afacerile și au cauzat pierderi de locuri de muncă, generând efecte în cascadă a depresiei, abuzului asupra copiilor, dependenței și sinuciderii.
Așa că, când Biden i-a certat pe DeSantis și pe Abbot pentru că nu au cooperat cu eforturile sale de răspuns la COVID-19, DeSantis s-a înfuriat.
El a spus că Biden ignora știința și a fost responsabil pentrua permite ca imigranții infectați cu COVID-19 să treacă peste granița de sud. 
El l-a avertizat pe Biden să nu mai încerce să împovăreze floridenii cu blocaje vreodată.
„Dacă încerci să le distrugi locurile de muncă și mijloacele de trai și micile lor afaceri, dacă încerci să închizi oamenii, eu îți stau în cale deoarece sunt pentru oamenii din Florida”, a spus el în timpul unei conferinta de presa. 
„De ce nu-ți faci treaba? De ce nu securizați această graniță? Și până nu faci asta, nu vreau să aud nimic despre COVID de la tine.”
DeSantis a răspuns la creșterea bolii prin lansarea de site-uri în statul său Florida, unde floridienii puteau primi tratamente cu anticorpi monoclonali gratuit fără prescripție medicală. 
Când administrația Biden a redus proviziile de tratament, DeSantis a găsit o modalitate de a obține mai mult.

Pacienții își așteaptă tratamentul în cadrul Clinicii Regeneron la un loc de tratament cu anticorpi monoclonali din Pembroke Pines, Florida, pe 19 august 2021. (CHANDAN KHANNA/AFP prin Getty Images)

Recuperarea din Florida depășește alte state

Până în septembrie, la un an după redeschiderea Floridei, națiunea (SUA) a afișat o creștere cu 194.000 de locuri de muncă, iar Florida a reprezentat 84.500 dintre acestea.
Turismul, cea mai importantă industrie a statului, a revenit la nivelurile pre-pandemie până în octombrie. 
Și în noiembrie, Florida a rămas constantă ca stat cu cea mai scăzută rată de cazuri de COVID-19 la nivel național.
„A avut dreptate la fiecare pas”, a spus Carol Dover, care reprezintă cea mai mare industrie din stat și cel mai mare angajator, ospitalitatea. 
„De fiecare dată când lansa decizii îndrăznețe, realiste înainte, oamenii ridicau o sprânceană și erau îngrijorați, dar eu le spuneam mereu: „Așteaptă și vezi ce se întâmplă”.
În calitate de președinte și CEO al Asociației pentru restaurante și cazare din Florida, Dover reprezintă peste 10.000 de restaurante, hoteluri, parcuri tematice și alte afaceri. 
Blocările prelungite au amenințat să distrugă definitiv industria ospitalității de 111,7 miliarde de dolari a statului – ceea ce ea numește motorul economic al statului.
Blocajele au cauzat pierderi de locuri de muncă pentru mulți dintre cei 1,5 milioane de oameni angajați în ospitalitate.
Dar DeSantis a rezistat politicilor de la Washington și a pus capăt blocajelor care amenințau să facă imposibilă redresarea industriei. Multe afaceri au fost salvate de acțiunile lui la timp.

Oamenii urmăresc un spectacol la un restaurant din Ocean Drive, în Miami Beach, Florida, pe 10 ianuarie 2021. (EVA MARIE UZCATEGUI/AFP via Getty Images)

„Clienții mei cred că a făcut o treabă excelentă”, spune ea. Și chiar dacă ea reprezintă oameni din toate punctele de pe spectrul politic, „nu au fost niciodată împărțiți în asta”.
Unii proprietari de afaceri au fost îngrijorați după ce DeSantis a semnat o nouă lege de stat prin care angajații nu pot fi concediați sau sancționați pentru că nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, boala cauzată de virusul Partidului Comunist Chinez (PCC). 
Asta pentru că normele federale încă impuneau companiilor cu peste 100 de angajați să solicite vaccinurile. 
Dar apoi instanțele au decis împotriva impunerilor/ mandatului federal de la Casa Albă.
„La fiecare pas, ne ajuta să rămânem liberi și nu ne-a pus niciodată în pericol”, a spus ea despre DeSantis. „Vom fi mereu recunoscători pentru asta.”
Acum, cea mai mare provocare a membrilor industriei ospitaliere este lipsa de oameni dornici să muncească.
„Știam de la început că a fost din cauza tuturor ajutoarelor guvernamentale”, a spus Dover. „Oamenii s-au obișnuit cu luxul de a fi acasă și de a nu trebui să meargă la muncă. Și cred că schimbarea culturală va fi cu noi pentru mult timp.”
Dar oamenii care doresc să muncească culeg recompense. 
Dover cunoaște lucrători de la restaurante care, lucrând schimburi suplimentare, acum câștigă mai mult de 100.000 USD pe an.
DeSantis a continuat să-l provoace pe Biden la fiecare pas, în beneficiul floridenilor.
„Am început cu 15 zile pentru a încetini răspândirea, iar acum ești lovit sau îți pierzi locul de muncă. Mai scutește-mă!” DeSantis a spus la o conferință de presă, respingând mandatele/ impunerile de vaccinare ale lui Biden.
DeSantis a contracarat apoi mandatele/ impunerile federale de vaccinare în Florida, chemând parlamentarii de stat la Tallahassee (plaja celebră) cu o săptămână înainte de Ziua Recunoștinței pentru o sesiune legislativă specială. 
Patru zile mai târziu, i-au înmânat notificări pentru a semna că, printre alte prevederi, cereau întreprinderilor care impun obligația de vaccinare să ofere scutiri din motive medicale și religioase, precum și pentru femeile însărcinate. 
De asemenea, proiectele de lege le-au dat părinților dreptul de a renunța la copiii lor la purtarea măștilor la școală și au limitat puterile de urgență ale ofițerului superior de sănătate al statului.
Guvernatorul a promis, de asemenea, că copiii din Florida nu vor fi niciodată supuși unui mandat de vaccin COVID-19.
Într-o lovitură adresată președintelui Biden, DeSantis a semnat cu reglementările de excepții la o ceremonie în orașul Brandon, situat în mijlocul statului. 
A fost menit să trimită un mesaj, a spus purtătorul de cuvânt al lui. 
„Hai să mergem, Brandon!” a devenit un eufemism viral anti-Biden scandat de mulțimile din întreaga țară.

Guvernatorul Ron DeSantis semnează proiecte de lege pentru contracararea mandatelor/ obligațiilor privind vaccinurile și măștile în Brandon, Florida, pe 18 noiembrie 2021. (Jannis Falkenstern/The Epoch Times)

Acele reglementări ale noastre „ne-au salvat locurile de muncă”, a spus paramedicul Michael Junge, un locotenent și membru de 18 ani al Orange County Fire Rescue. 
El și mulți dintre colegii săi care au primit primul răspuns refuzaseră să primească vaccinul din diferite motive. 
În primul rând: își revenise deja după boală și credea că are imunitate naturală. 
Dar, de asemenea, ca paramedic, a văzut urgențe terifiante și neașteptate la tineri altfel sănătoși – convulsii, probleme cardiace, accidente vasculare cerebrale – și „numitorul comun a fost întotdeauna că li s-au făcut vaccinul recent”, a spus el.
„Acum, statul Florida/ județul nu ne poate desființa.”
DeSantis i-a ajutat pe primii respondenți – lucrători pe care îi numește în mod obișnuit eroi pentru acțiunile lor pe tot parcursul pandemiei – oferindu-le bonusuri de 1.000 de dolari și promițând bonusuri de semnare de 5.000 de dolari pentru agenții de aplicare a legii care se mută din alte state „unde nu au fost apreciați” și luând locuri de muncă.
El a distribuit și profesorilor bonusuri de 1.000 de dolari și le-a oferit bonusuri de 3.000 de dolari pentru obținerea certificării care arată că sunt gata să predea educația civică cu excelență. 
Civicul, spune el, este un antidot la învățăturile teoriei rasei critice (CRT), pe care le-a interzis în școlile din Florida. CRT, a spus el, îi învață pe copii „să ne urască țara”.
CRT a evoluat din învățăturile marxiste ale teoriei critice și descrie cea mai mare parte a ceea ce se întâmplă în societate ca o luptă pentru putere între rasa opresorului și cea a oprimaților. 
Este teoria care propulsează Black Lives Matter și îi demonizează pe Părinții Fondatori ai țării.
Asta nu își are loc în Florida, a spus DeSantis. 
Din nou, asta l-a pus în dezacord cu Biden, care a restabilit capacitatea agențiilor federale de a avea sesiuni de antrenament CRT, care au fost practic interzise de președintele Donald Trump.

Președintele Joe Biden în timpul unei întâlniri virtuale cu DeSantis la Casa Albă pe 1 martie 2021. (Anna Moneymaker-Pool/Getty Images)

Însă în 2021, DeSantis a preluat altfel de administrația Biden aspecte pe probleme de interes național și uneori internațional: El a semnat o lege care interzice pașapoartele pentru vaccin în statul său, cu amenzi de 5.000 de dolari pentru fiecare încălcare.
El i-a cerut lui Biden să deporteze imigranții ilegali care au comis infracțiuni. 
Apoi a călătorit în Texas pentru a asista singur, direct, la criza frontierei, după ce i-a trimis în ajutor pe oamenii legii.
Când scurgerile de informații de la lucrătorii federali l-au alertat despre zboruri secrete, la mijlocul nopții, ale imigranților în Florida pentru relocare, DeSantis a acuzat administrația Biden că „desfășoară propria operațiune masivă de contrabandă de persoane” și a cerut informații despre afluxurile ilegale de imigranți în statul său.
El a promis că va redirecționa imigranții, trimițându-i în statul natal al lui Biden, Delaware. Asta nu a fost o hiperbolă, iar un plan va fi anunțat în curând, a declarat purtătorul de cuvânt Christina Pushaw la începutul lunii decembrie.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, semnează două proiecte de lege pentru combaterea influenței străine și a spionajului corporativ în Florida din partea unor guverne precum China, înconjurate de reprezentanți de stat, locali și taiwanezi la Garda Națională din Florida Robert A. Ballard Armory din Miami, pe 7 iunie 2021. ( Joe Raedle/Getty Images)

Apelarea la comunism și la cenzură

În mișcări care semănau mai mult cu cele ale unui lider național decât ale unui executiv de stat, DeSantis, un auto-descris anticomunist, a vizat în acest an Partidul Comunist Chinez (PCC). 
El a spus că PCC ar trebui să fie tras la răspundere pentru daunele cauzate de pandemie, deoarece liderii săi au permis ca virusul să se scurgă dintr-un laborator din Wuhan, au ignorat avertismentul lumii și apoi au încercat să-l acopere.
El a semnat legi în Florida care făceau mai dificil pentru PCC să exercite influență asupra campusurilor universitare și a făcut ca furtul și vânzarea secretelor comerciale să fie pedepsite cu până la 5 ani de închisoare pentru infracțiuni de gradul trei.
Când regimul comunist care controla Cuba a închis accesul la internet în timpul protestelor antiguvernamentale din iulie, DeSantis l-a presat pe Biden să ia atitudine și să folosească activele SUA pentru a restabili comunicarea online. 
DeSantis a cerut, de asemenea, armatei cubaneze să se alăture demonstranților și să răstoarne liderii comuniști. Națiunea insulară se află la doar 90 de mile de vârful sudic al Floridei.
DeSantis i-a luat la întrebări și pe cei de lași Big Tech, acuzând Facebook și pe alții că manipulează alegerile din statul său, limitând accesul la unii candidați, sporind în același timp acoperirea altora. 
El a semnat un proiect de lege – primul de acest fel din țară/ SUA – care permite floridenilor să dea în judecată platformele de socializare pentru cenzură. 
Dar aplicarea este în așteptare, deoarece proiectul de lege se confruntă cu provocări în instanță.
De asemenea, el a acuzat parlamentarii din Florida că nu respectă sarcina de a adopta noi legi pentru a garanta integritatea alegerilor în stat. 
Legiuitorii urmează să preia propunerile lui în martie, când se vor întoarce în sesiunea lor ordinară.
A susține oamenii din Florida și oamenii din toată țara — așa arată conducerea adevărată, spune Heather Quarles, soție, mamă și angajată a bisericii din orașul universitar Gainesville, din centrul nordului Floridei. Ea, la fel ca mulți din stat, este sfâșiată dacă speră că DeSantis va candida la președinție.
„Nu vreau să-l pierd aici. Asta mă preocupă. Dar a-l avea la Casa Albă ar putea fi un câștig pe termen lung.”
Ceea ce îi place cel mai mult la fostul ofițer naval este că „a servit țara noastră – a făcut sacrificiul, așa că îl înțelege”. Orice candidat care nu a servit în armată probabil nu este calificat pentru a servi ca comandant șef, spune ea.
Este important ca femeilor să le placă de DeSantis dacă vrea să-și păstreze postul de guvernator al Floridei și este esențial dacă vrea să fie președinte.
Un cunoscut analist politic, vorbind sub condiția anonimatului, a spus că comentariile uneori grosolane sau arogante ale lui DeSantis s-ar putea întoarce împotriva lui, așa cum au făcut-o pentru Trump.
„Soția lui trebuie să-l frâneze”, a spus analistul. 
Casey DeSantis, în vârstă de 41 de ani, a fost diagnosticată cu cancer de sân în octombrie și este mama celor trei copii ai lor sub 6 ani.
Este o fostă prezentatoare TV care își asumă un rol activ în promovarea propriilor inițiative și ale soțului în tot statul.

Guvernatorul Ron DeSantis și soția sa, Casey, sosesc pentru a vizita un memorial pentru cei dispăruți în afara clădirii de apartamente de 12 etaje Champlain Towers South, care s-a prăbușit parțial în Surfside, Florida, pe 3 iulie 2021. (Michael Reaves/Getty Images)

Multe femei din suburbii, republicane – alegătorii de care Trump avea nevoie – s-au întors împotriva lui din cauza fluxului său constant de tweeturi răutăcioase și a tiradelor pline de insulte, a spus analistul.
 Sună ca și cum Trump ar putea lucra împotriva lui DeSantis, dacă nu ia un ton mai umil, matur și mai profesionist.
Deși DeSantis spune că nu se uită la Casa Albă, pumnul lui continuu îndreptat către Biden și călătoriile sale în alte state fac să pară că se poziționează pentru a candida, spun experții.
Din punct de vedere istoric, partidele politice privesc grupul lor de guvernatori ca pe un fel de „teren favorabil” pentru viitoarele alegeri prezidențiale, a spus analistul politic Susan MacManus. Iar partidul „în afara” – cel care nu deține controlul Casei Albe – întotdeauna „căută pe cineva care să le fie purtător de stindard data viitoare”.
MacManus a studiat – și a fost căutat pentru opinii despre – politica din Florida de aproximativ 40 de ani. Ea este istoric, autoare și profesor emerit de științe politice la Universitatea din Florida de Sud.
DeSantis, spune ea, a fost un guvernator neobișnuit de activ „cu un element de surpriză” care îi oferă un atuu mai atractiv, mai larg decât de obicei. 
De exemplu, el a renunțat recent la testarea anuală a competenței în standardele din Florida. 
Testul, foarte nepopular, a contribuit la notele cu litere A–F atribuite școlilor și a fost învinuit pentru predarea pentru test în sălile de clasă. 
A fost o mișcare pe placul multor profesori, iar profesorii se înclină adesea spre stânga, din punct de vedere politic, din cauza sindicatelor lor, a remarcat MacManus. 
DeSantis își lărgește și mai mult atractivitatea prin promovarea activă a problemelor de mediu, cum ar fi recenta sa investiție în Everglades.
„Este obișnuit ca guvernantorii să vrea să candideze pentru președinte”, a spus MacManus. 
Și acesta, a adăugat ea, este probabil motivul pentru care fostul guvernator al New Jersey Chris Cristie tocmai a scris „Republican Rescue” și face apariții pentru a promova cartea, în efortul de a se oferi ca un candidat alternativ la președinție.
Trump a spus că nu poate dezvălui dacă intenționează să candideze din nou, din cauza legilor privind finanțarea campaniei. 
El a mai indicat că va aștepta să vadă rezultatele alegerilor intermediare din 2022 înainte de a decide. 
În interviuri, el (Trump) a spus că l-ar considera pe DeSantis drept partener de candidat într-o încercare în 2024 de a revendica Casa Albă.
Susținerea lui Trump i-a oferit lui DeSantis un impuls atât de necesar în alegerile sale pentru prima dată împotriva popularului primar democrat din Tallahassee, a spus MacManus. 
DeSantis a câștigat cu aproximativ 50 la sută. Și, în ciuda zvonurilor că acum există o fricțiune între Trump și DeSantis, MacManus este sceptic.

Guvernatorul ales al Floridei Ron DeSantis (r) stă lângă președintele Donald Trump în timpul unei întâlniri cu guvernatorii aleși în Sala Cabinetului de la Casa Albă, pe 13 decembrie 2018. (Mark Wilson/Getty Images)

Dacă decide să candideze la președinte, „face lucrul inteligent, construind rețele în toată țara”, făcând apariții în alte state, a spus ea. 
Un stat important în alegerile naționale, Florida este al treilea ca mărime și cel mai egal împărțit de cele două partide majore, a remarcat ea.
Până acum, 11 democrați îl provoacă pe DeSantis în încercarea sa de a-și păstra locul de muncă. 
De asemenea, sunt înscriși pentru cursă un republican, unul independent și trei candidați care nu au nicio afiliere de partid, potrivit Diviziei Electorale din Florida.
MacManus spune că cele mai mari amenințări ale sale provin de la doi politicieni democrați actuali: comisarul de stat pentru agricultură, Nikki Fried, care spune că este „un avocat de multă vreme pentru reforma justiției penale și legalizarea marijuanei”, și Charlie Crist, în prezent un congresman care anterior a fost guvernator al Floridei, un republican, înainte de a schimba partid.
Crist a fost cunoscut în stat ca „Chain Gang Charlie” pentru poziția sa dură față de criminalii condamnați, dar acum se alătură lui Fried în campanie în mare parte pentru legalizarea buruienilor. 
Nici Crist, nici Fried nu au răspuns solicitărilor de comentarii.