Fizica morții în Gaza
07.03.2025

De Qasem Waleed El-Farra *
1 mai 2024

Fizica se bazează pe întrebări.

Întrebarea originii universului.

Timp de întrebări.

A pune sub semnul întrebării natura materiei.

În calitate de fizician din Gaza, am fost învățat să pun întrebări care ne provoacă înțelegerea lumii.

Când m-am alăturat departamentului de fizică de la Universitatea Islamică din Gaza în 2017, tot ce voiam să fac a fost să îmi imaginez marele nostru univers și să mă adâncesc în realitatea care există sub suprafață, acele particule subatomice care formează viața.

Dar am primit o educație care depășește orice aș fi putut anticipa vreodată.

Fiind un fizician în Gaza, m-a făcut să realizez că acest domeniu explică mult mai mult decât misterele naturii. De asemenea, ridică întrebări despre viața mea de individ asediat care trăiește sub ocupație.

În primii doi ani la universitate, am învățat că a avea o întrebare bună este mai bine decât a avea un răspuns genial. Întrebările deschid porți; răspunsurile le închid.

Și pentru ca eu să rup blocada israeliană, ar trebui să am întrebări extraordinare.

Mergând sub lumina lunii

În al treilea an, am participat la o prelegere despre fizica cuantică susținută de profesorul Sofyan Taya. El a spus că nu trebuie întotdeauna să explorăm necunoscutul pentru a ne extinde înțelegerea universului.

Uneori, a spus el, trebuie să ne agățăm doar de cele mai simple lucruri pe care le avem sau le facem, cum ar fi mersul sub lumina lunii.

Ideea a fost să creăm o legătură între noi, oamenii, și fizica vieții.

Apoi, în decembrie anul trecut, Israelul a ucis-o pe Sofyan Taya și familia sa într-un atac aerian asupra Jabaliya, în nordul Gazei.

Când Israelul a ordonat evacuarea în masă a nordului Fâșiei Gaza, Taya a refuzat să fugă în sud. În schimb, și-a părăsit casa din orașul Gaza și s-a mutat și mai în nord, la casa familiei sale din Jabaliya.

Citeste si:
Forțele de ocupație israeliene buldozează pământul ortodox grec din Ierusalimul ocupat
Taya nu a fost doar un distins profesor de fizică , a fost și președintele universității noastre.

El a fost la fel de devotat cercetării sale științifice ca și studenților săi, împărtășind cu ei toate cunoștințele sale. A fost o pierdere semnificativă, deoarece influența sa s-a extins în alte domenii, precum inginerie și tehnologia informației.

Puterea vibrațiilor

Când am auzit din nou în decembrie că Israelul a ucis încă un alt profesor de fizică, Khitam Elwasife, am fost la fel de devastat.

Ea a fost ucisă împreună cu soțul ei, Mahmoud Abu Daf, fostul decan al facultății de educație a Universității Islamice din Gaza.

Alia Alshawwa, un coleg profesor la departamentul de fizică, mi-a spus cum Khitam Elwasife a deschis calea pentru multe femei fiziciene din Gaza.

Elwasife fusese șef al departamentului de fizică în timpul studiilor mele și am cunoscut-o printr-o tabără de vară pe care o ajutase să o organizeze pentru elevii de liceu. Am invitat studenții în departamentul nostru și am colaborat la experimente și proiecte.

Am numit tabăra Oameni de știință creativi, în ciuda asediului.

Îmi amintesc că mă pregăteam pentru prezentarea pe care plănuiam să o fac studenților și l-am văzut pe Elwasife privindu-mă la mine.

Întotdeauna am admirat-o legătura cu studenții ei la nivel personal. M-a întrebat dacă ascult muzică pentru a mă calma.

I-am spus că face parte din prezentarea despre vibrații, despre modul în care vibrațiile sunt o componentă importantă a vieții – cu cât tonul este mai mare, cu atât suntem mai aproape de străpungerea porților închise.

Ocupația este un tipar în spațiu

Israelul a ucis și mai mulți profesori de fizică din decembrie 2023, printre care Hatem al-Ghamri și Ibrahim Qadoura.

Citeste si:
Peste 200 de organizații ale societății civile cer suspendarea Acordului de Asociere UE-Israel
Se estimează că 95 de profesori universitari au fost uciși din octombrie, deși sunt sigur că cifra reală este mai mare.

Mă gândesc adesea la cuvintele lui Sofyan Taya despre scăderea decalajului dintre lumea înaltă a fizicii și experiențele umane zilnice.

Mi-a trecut prin minte că, în timp ce fizica explică legile mișcării în termeni de impuls, masă și gravitație, fizica din Gaza explică legile mișcării în termeni de ocupație, agresiune și colonialism.

Fizicienii spun că mișcarea este un model în spațiu, în timp ce un proces este un model în timp.

Ocupația este, în mod corespunzător, un tipar în spațiu. Se manifestă în aceleași forme în mod repetat, revendicând un anumit teritoriu și provocând violență pe acel teritoriu.

Îmi dau seama că fizica în Gaza este diferită.

Fizica m-a învățat cum să calculez cu precizie viteza unei rachete când lovește solul. Dar nu m-a învățat cum să calculez precipitațiile dacă acea rachetă mi-a vizat casa.

Fizica m-a învățat că atunci când densitatea unui obiect este mai mică decât cea a apei, acesta va pluti la suprafață, precum cutiile de ajutor aruncate din avioane. Nu m-a învățat că oamenii s-ar putea îneca încercând să ajungă la acel ajutor.

Se aplică legile clasice ale mișcării în Gaza, unde actualul război genocid israelian avansează pe o anumită cale, în timp și spațiu absolut?

Sau principiul incertitudinii a depășit problema palestiniană și a eradicat conceptul de traiectorie?

De ce simt că am îmbătrânit 20 de ani din octombrie 2023, când, pe pământ, dilatarea timpului nu poate fi atât de semnificativă?

Acum că am ridicat aceste întrebări, am deschis noi porți pe care nu le pot închide.

Viața este diferită acum, când Israelul mi-a ucis profesorii. Cunoașterea se simte prinsă în spatele unor porți care nu se pot deschide.

Citeste si:
New York Times îl îndeamnă pe Trump într-un nou război major în Siria
Profesorii mei m-au învățat fizica vieții. Israelul, pe de altă parte, mă forțează să învăț fizica morții.

* Qasem Waleed El-Farra este un fizician cu sediul în Gaza.

Reamintim cititorilor noștri că publicarea articolelor pe site-ul nostru nu înseamnă că suntem de acord cu ceea ce este scris. Politica noastră este de a publica orice considerăm de interes, astfel încât să ne ajutăm cititorii să-și formeze opiniile. Uneori chiar publicăm articole cu care nu suntem total de acord, deoarece credem că este important ca cititorii noștri să fie informați cu privire la un spectru cât mai larg de opinii.