CD
1.214 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
.
FIRMELE DE CONSULTANTĂ DIN CHINA AU INCEPUT SA SUFERE
– Restricționarea serviciilor de consultanță se accelerează pe măsură ce noua lege întărită în domeniul contraspionajului extinde definiția informațiilor sensibile
De Jeff Pao 11 mai 2023
.
Autoritățile chineze de securitate națională au acuzat o firmă locală de consultanță că le permite clienților din străinătate să acceseze informații percepute ca fiind sensibile de la angajații guvernamentali și ai întreprinderilor de stat.
Biroul din Suzhou al Capvision Partners din Shanghai a fost percheziţionat de ofiţerii de securitate naţională într-o operaţiune recentă, potrivit China Central Television (CCTV) şi postul de stat chinez Jiangsu Television.

Capvision a fost înființată în 2008 de foști consultanți Baiin și bancherii Morgan Stanley, potrivit știrilor. Oferă servicii de consultanță pentru peste 2.000 de clienți cu sedii în Shanghai și New York, potrivit site-ului companiei.
Într-un caz, un analist senior pe nume Han, care lucra pentru o mare SOE, a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru că ar fi vândut 5.000 de documente confidențiale unui client de peste mări prin Capvision.

CICC Capital, o unitate a băncii chineze de investiții CICC, a încetat să mai folosească serviciile Capvision în urma represiunii, a informat miercuri Reuters, citând trei surse anonime.
Mișcarea împotriva Capvision urmează unei anchete recente asupra biroului companiei americane de consultanță Bain & Company din China și detenției în martie a personalului chinez de la firma americană Mintz Group.

Investitorii occidentali angajează adesea experți sau consultanți din industrie pentru a ajuta la “analiza” afacerilor în care intenționează să investească. O astfel de diligență asigură adesea informații suplimentare pentru potențialii investitori pentru a face previziuni mai precise privind creșterea, randamentele și riscurile.

În China, însă, sectorul de consultanță este încă relativ nou și insuficient reglementat. Odată cu restricția Capvision, se pare că Beijingul dorește acum ca firmele de consultanță să servească mai mult ca gardieni pentru monitorizare, mai degrabă decât să-și informeze clienții și experții, și să ajute la prevenirea scurgerii informațiilor percepute ca fiind sensibile ale SOE și guvernamentale.

Cazul Capvision a fost anunțat după ce, pe 26 aprilie, comitetul permanent al Congresului Național al Poporului a adoptat un proiect de lege pentru a consolida legea contraspionaj a Chinei, care acoperă acum nu numai furtul „secretelor de stat și informațiilor”, ci și „alte documente, date, materiale și elemente legate de securitatea și interesele naționale.”

Definiția infractorilor va fi extinsă de la persoanele care „se alătură sau acceptă sarcini de la” o organizație de spionaj la cei care „se aliază cu o astfel de organizație”. Legea modificată, care conferă autorităților chineze mai multe competențe de a căuta forțat bunurile sau de a solicita date ale persoanelor suspectate de spionaj, va intra în vigoare la 1 iulie.

„În ultimii ani, unele țări occidentale au devenit din ce în ce mai rampante în furtul activităților de informații și informații în domenii cheie, cum ar fi industria militară, economia și finanțele din țara noastră”, a declarat prezentatorul de știri CCTV Hou Feng într-un raport.

„Multe instituții de peste mări cu medii complexe și-au ascuns identitatea și au folosit companii de consultanță naționale pentru a fura secrete de stat și informații în industrii cheie sensibile, în încercarea de a ocoli legile și reglementările noastre”, a spus reporterul TV Hou.
„Unele firme de consultanță naționale au o conștientizare slabă a securității naționale și încearcă să câștige bani trecând frecvent peste marginea legii”, a adăugat jurnalistul.

Capvision are peste 1.000 de clienți și 300.000 de experți și generează 80% din venituri prin conectarea lor prin telefon, potrivit unui agent de securitate națională citat în rapoarte.
Acești experți provin din diferite sectoare, inclusiv apărare națională, militar, finanțe, tehnologie, energie, farmaceutică și sănătate. Experții ar trebui să semneze declarații de declinare a răspunderii pentru a confirma că vor accepta toată responsabilitatea legală pentru furnizarea informațiilor solicitate de clienți.

Han, angajatul SOE care a fost condamnat pentru furtul secretelor de stat, a declarat în raportul CCTV că inițial a refuzat să spună unui client despre costul, marja și profitul unui produs, dar apoi i s-a oferit dublul tarifelor convenite inițial pentru a dezvălui cifrele.

Han spune că i-a spus lui Capvision că va vorbi doar cu clienții locali, dar apoi a descoperit că 60% dintre întrebările pe care le-a gestionat erau de la clienți din străinătate. El spune că mai târziu a descărcat și vândut 5.000 de documente, inclusiv ceea ce raportul spunea că sunt trei secrete de stat, 13 documente de informații și 18 documente comerciale confidențiale.

Un bărbat pe nume Lei, care lucra pentru o firmă din industria militară chineză, a declarat în raportul CCTV că în iulie 2020 nu a primit niciun avertisment de la Capvision când a fost întrebat de un client în 2015 despre dimensiunea flotei unui avion de război chinez. El spune că apoi a dezvăluit clientului o cantitate mare de informații sensibile.
Raportul CCTV spune că Capvision a primit un total de 70 de milioane de dolari de la peste 100 de firme de peste mări între 2017 și 2020. Rețeaua de televiziune spune că departamentul de securitate națională al Chinei a început recent să analizeze alte cazuri.

Pe 10 mai, Beijing Business Today a publicat un articol intitulat „Capvision și-a blocat propriul plan de listare”.
Xu Rujie, fondatorul Capvision, deține direct o participație de 28,65% în companie. Se spunea că, înainte de a înființa firma în 2008, Xu a avut poziții de conducere la China Resources (Holdings), Siemens (China) și General Motors (China) Investment Co Ltd.

Raportul Beijing Business Today spunea că Capvision nu a reușit să iasă la bursă pe piața de acțiuni “A” în 2020 și pe piața din Hong Kong în 2021 și 2022 și probabil că nu va putea promova o ofertă publică inițială pe termen scurt din cauza anchetei în curs. .

Potrivit prospectului său de listare, Capvision a primit 597 de milioane de yuani (86 de milioane de dolari) de la clienții săi și a plătit experților chinezi un total de 195 de milioane de yuani în primele nouă luni ale anului 2021. În medie, un expert primește o taxă de 1.456 de yuani pe oră.
Liu Shengyu, partener al Gaohe Investment Management, spune că ancheta Capvision a stârnit alarme în întregul sector de consultanță.

Cu toate acestea, Eric Zheng, președintele Camerei de Comerț Americane, a declarat pe 9 mai că multe companii străine sunt îngrijorate de înăsprirea regulilor din sectorul de consultanță, deoarece multe dintre ele trebuie să angajeze firme de due diligence pentru a obține date pentru a face afaceri în China.
Zheng a spus că autoritățile chineze ar trebui să delimiteze mai clar domeniile în care companiile pot sau nu pot efectua o astfel de diligență.

Jorge Toledo Albinana, ambasadorul Uniunii Europene în China, a declarat că cele mai recente știri privind represiunile asupra consultanței nu sunt o veste bună” pentru cei care se așteptau ca economia chineză să se deschidă în continuare după ce guvernul și-a încheiat abordarea „zero Covid” în decembrie anul trecut.

Investigația Capvision este în concordanță cu legile chineze care urmăresc să promoveze o creștere sănătoasă și bine reglementată a sectorului de consultanță și să salveze securitatea națională și interesele de dezvoltare, a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe, pe 9 mai 2023.

Sursa: https://asiatimes.com/2023/05/chinas-consulting-firms-in-anti-spy-law-crosshairs

AVIZ:
ASIA TIMES apare si tiparita si se pot face abonamente la 29$ pe luna:
Printed by:
Asia Times Digital Limited
1085-8888 Odlin Cres. Richmond, B.C. Canada V6X 3Z8

Traducerea: CD