Autor
Comentariu
Ca răspuns la
Trimis pe
Selectează comentariul
Dorel Bîrsan
40 aprobate

biransblogblog.wordpress.comx
biransderol@yahoo.com
193.106.126.220

Unic este Absolutul, Universul în nemărginirea lui, ontosul ubicuu şi veşnic şi într-un cuvânt Existenţa atotcuprinzătoare. Multiplul apare doar în zona limitatului. Aici Principiul unic se diversifică în Multiplu şi se face loc pentru doi, trei ş.a.m.d., dar ca repetare (uneori ciclică) a lui Unu.

În matematică, pentru că era nefiresc ca doi să fie primul element dintr-un şir, s-a inventat cifra zero. Orice măsurătoare începe dintr-un punct, care nu e Unu concret, e un reper, un început, un capăt al segmentului şi face posibilă delimitarea lui ca unul (întâiul, primul). Orice măsurătoare a lui Unu devine fracţie, în care numitorul reprezintă măsura etalonului.

Despre Unu, ca numitor comun al lumii se specifica în iniţierea hermetică, de unde a preluat-o Parmenide, iar în Tabula Smaragdina scrie; „Ceea ce e sus este la fel cu ceea ce e jos, şi ceea ce e jos este la fel cu ceea ce e sus, întru minunăţia Unului şi aceluiaşi”.
Iar sursa putea fi chiar mai veche, în Atlantida existând gruparea „Fiii legii lui Unu” în opoziţie cu „Fiii lui Belial”

Dar Unul, ca ţintă a gândirii şi cercetării, rămâne un ideal, deoarece noi percepem doar proiecţia lui reflectată în Multiplu.

*
NR – Matematica este în totalitatea ei o invenție! Matematica n-a descoperit niciun adevăr!