CD
365 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
O satira:

FANTOMA LUI RICHELIEU APROAPE CĂ REZOLVĂ PROBLEMELE AMERICII
de Spengler

– Rusia și China, mon ami, fac Occidentului o favoare, a spus cardinalul Richelieu, sau, mai degrabă, un avatar al realității virtuale al lui Richelieu plutind la câțiva metri deasupra covorului meu din sufragerie.
– Dar Putin și Xi umilesc Occidentul. Putin amenință că va prelua Ucraina, iar Xi împinge Statele Unite din Marea Chinei de Sud, am mai zis eu
– Voi, americanii, nu înțelegeți nimic despre lume. Putin și Xi salvează Occidentul de propriile nebunii, m-a contrazis el.
– Asta nu are nici un sens! Am protestat.

– Voi, americanii, nu înțelegeți nimic din ceea ce se intampla in lume. Ce anume cere Putin?
Richelieu a mai adaugat: Doar ca Ucraina sa nu adere la NATO.
Și ce este NATO? Organizația Tratatului Atlanticului de Nord – o alianță defensivă împotriva Uniunii Sovietice. După căderea Uniunii Sovietice, voi, americanii, ați extins NATO pentru a include Albania, Croația, România, Slovacia și statele baltice, țările mici la o mie de mile de Oceanul Atlantic și prea dispersate pentru a fi apărate. Dacă nu poți să aperi pe toată lumea într-o alianță, nu poți apăra pe nimeni.
De ce credeți că germanii și-au dezmembrat armata?, a continuat Richelieu.
Pentru că voi, americanii, ați transformat NATO într-o mlaștină umflată, indefensibilă. Sunteți la fel de proști ca hapsburgii austrieci, care au achiziționat Spania, Flandra, Napoli și Sicilia cu căsătorii dinastice inteligente. Ei au avut de două ori populația Franței în timpul Războiului de Treizeci de Ani și tot argintul Indiilor, dar Franța i-a sângerat pe uscat și a șters Spania pentru totdeauna de pe lista marilor puteri.

– Dar, cu siguranță, NATO mai are o misiune, am protestat.
Mustața virtuală a lui Richelieu s-a întors in sus furioasa.
– O misiune! O misiune! Asta’I toata misiunea! Iată declarația oficială de misiune a NATO cu privire la ceea ce numește „securitate umană:
„Conceptul de securitate umană este un astfel de rezultat. Securitatea umană este o abordare multisectorială a securității care conferă întâietate oamenilor și include subiecte precum combaterea traficului de persoane; protecția copiilor aflați în conflicte armate; prevenirea și răspunsul la violența sexuală legată de conflicte; protecția civililor; și protecția bunurilor culturale.”

Acesta are sarcina de a proteja oamenii împotriva „amenințărilor cibernetice și a schimbărilor climatice”. Este un orfelinat, o poliție morală, un muzeograf, o mănăstire de călugărițe, un circ ambulant – dar nu este o organizație militară!
-Dar cu siguranță este încă o organizație militară, de asemenea, am insistat.

-Este o pantomimă fără gust, un spectacol de circ, a spus cardinalul. NATO nu are o singură unitate superioara puterii batalionului rusesc pentru a se opune celor 280.000 de soldați bine înarmați și bine pregătiți ai armatei ruse.
Ce amenințări poate direcționa Washingtonul către Rusia?
Sancțiuni economice, când germanii și-au închis centralele nucleare și vor îngheța fără gaz rusesc?
Sau când China va cumpăra toată energia pe care Rusia o poate transporta pe uscat, la adapost de Marina Americana?

-Ce se va întâmpla? Am șoptit.
-Întrebare idioată! Ceea ce se va întâmpla este tot ceea ce se potrivește cel mai bine intereselor Rusiei! Dacă bunul simț va prevala în Occident, Putin va obține ceea ce își dorește – ceea ce credea că Rusia merita deja din 1991 – și aceasta este o garanție că Ucraina va rămâne în afara NATO.
În caz contrar, Putin va obține ceea ce își dorește prin alte mijloace. Putin gandeste la fel cu ceea ce am făcut eu în timpul Războiului de Treizeci de Ani – să comită forțe terestre doar în ultimă instanță. I-am plătit pe danezi să lupte împotriva austriecilor, iar când au eșuat, l-am plătit pe Gustavus Adolphus să invadeze Imperiul German și numai când suedezii au fost insângerați am trimis trupe franceze.

-Dar de ce, Eminență, spuneți că Putin face Occidentului o favoare?
-De aia, voi prostilor de americani, el va împinge NATO înapoi la teritoriile sale de bază și misiunea sa inițială.
De ce a transformat Washingtonul NATO într-o agenție transnațională a tuturor și nu pentru tuti?
Pentru ca era obsedat de perfecțiunea universală, de Sfârșitul Istoriei, de mileniul imaginat de democrație liberală și piețe libere, de refacerea lumii Globaliste după chipul Americii.
Aceeași nebunie milenară distruge America din interior; dacă încercați să legiferați că nimeni nu va eșua, atunci nimeni nu va reuși. O palmă puternică a lui Putin ar putea ajuta America să se trezească din visul său utopic și să facă ceva în legătură cu propriile probleme.

-Eminență, nu încalcă China drepturile omului, ale minorității sale uigure?
Ai spus Xi ii face Americii o favoare, de asemenea. Cum poate fi adevărat acest lucru?
Avatarul lui Richelieu a ramas blocat de intrebarea mea.
– Permite-mi să număr căile, a spus el.
Pentru început, China menține economia Americii pe linia de plutire: Exporturile sale de bunuri de folosință îndelungată si de zi cu zi către Statele Unite depășesc acum comenzile pentru bunuri de folosință îndelungată la producătorii americani. Fără importuri inca ieftine din China, inflația Americii ar fi mult mai rea decât este deja.

În al doilea rând, China și Rusia curăță mizeria lăsată de amestecul Americii în lumea musulmană. Washingtonul este revoltat de modul în care China tratează uigurii săi. Dar separatismul uigurilor este un efect secundar al gafelor americane. În primul rând, ați distrus statul irakian, în marele beneficiu al Iranului, și i-ați forțat pe suniții irakieni să îmbrățișeze actori nestatali precum ISIS.

Apoi l-ați răsturnat pe Qaddafi și i-ați trimis armurile libiene rebelilor sunniți din Siria. V-ați răsturnat propriul aliat Mubarak în Egipt și ați sprijinit regimul Frăției Musulmane care apoi a fost înlocuit. Apoi ați fugit din Afganistan, lăsând 80 de miliarde de dolari din armele voastre în mâinile talibanilor”, a spus cardinalul.
Ați aprins o insurgenție sunnită de la Noshaq la Nabi Yunis și ați distrus echilibrul de putere care conținea Iranul. Vă imaginați că acest lucru a trecut neobservat în Xinjiang?

Așa-numita primăvară arabă a ridicat speranțele separatiștilor uiguri; mii dintre ei s-au luptat cu jihadul sunnit din Siria. Desigur, sensibilitatea voastră occidentală se revoltă la modul Chinei de a forța aparent asimilarea minorităților.
Dar amintiți-vă că chinezii care scriu cu aceleași caractere vorbesc încă sute de dialecte reciproc neinteligibile, ceea ce înseamnă că Yue, Hakka și Wu și zeci de alte minorități și-au păstrat identitatea etnică mai bine decât galezii, bretonii sau wendii.

Războaiele voastre pentru a aduce democrația în Irak, Afganistan Siria și Libia au ucis milioane de civili. SUA îi plange pe uiguri de sub mâna dură a Beijingului, dar nu îi plange și mai mult pe afganii care vor muri de foame în această iarnă cand conturile lor de zeci de bilioane in dolari sunt inca blocate in bancile americane.
Desigur, a adăugat Cardinalul, rușii și chinezii sunt îngeri ai milei pe langa criminalul tău stapan. Si eu am înfometat provincii întregi în canibalism; când războiul de treizeci de ani s-a încheiat, erau doar jumătate din numărul germanilor de când a început razboiul.

-Te rog, Eminența – spune-mi ce ar trebui să facă America acum! Am implorat.
– Voi, americani nesăbuiți – mereu în căutarea soluției simple! Richelieu a șuierat. De fapt, există un lucru simplu pe care îl puteți face astăzi, care vă va rezolva toate problemele …

Înainte ca Richelieu să termine propoziția, scânteile au zburat peste covor si fum s-a facut; cardinalul a dispărut și în locul său a apărut o imagine holografica de dimensiuni dirijabile a lui Donald Trump. Avatarul fostului președinte a strigat și a gesticulat, dar cuvintele sale au fost înecate de tema din filmul „Rocky”.
M-am trezit printre o grămadă de cutii goale de bere Bud Light.

Source: https://asiatimes.com/2022/02/richelieus-ghost-almost-solves-americas-problems

Traducerea: CD