Ucraina: Falsurile propagandei anti-ruse

Regiunea:  ,  , 
Raport aprofundat: 

 44

 16 42

Toate articolele Global Research pot fi citite în 51 de limbi prin activarea meniului derulant „Traduceți site-ul web” din bannerul de sus al paginii noastre de pornire (versiunea pentru desktop).

Pentru a primi Newsletter-ul zilnic al Global Research (articole selectate),  faceți clic aici .

Vizitați și urmăriți-ne pe Instagram ,  Twitter și Facebook . Simțiți-vă liber să repostați și să distribuiți pe scară largă articolele Global Research.

***

The New York Times a publicat pe 4 aprilie o fotografie din satelit, datată 19 martie, care arată o stradă din orașul ucrainean Bucha presărată cu cadavre. Fotografia, diseminată de mainstream la scară globală, a fost prezentată ca dovadă a unei „crime de război comise de trupele ruse în Ucraina”.

O examinare tehnică arată că fotografia din satelit nu a fost făcută pe 19 martie, când trupele ruse se aflau la Bucha, ci pe 1 aprilie, la două zile după ce au părăsit orașul.

Captură de ecran a imaginii 

Data și ora exactă a imaginii au fost calculate de programul SunCalc, pe baza unghiului de înclinare al Soarelui deasupra orizontului și, prin urmare, a direcției umbrelor. În imaginea din satelit publicată de NYT, unghiul Soarelui este de 42 de grade. Aceasta înseamnă că fotografia din satelit a fost făcută la 11:57 GMT pe 1 aprilie.

Examinarea fotografiilor cadavrelor de către un expert criminalist descoperă mai multe indicii ale unui eveniment organizat.

Alte îndoieli întemeiate cu privire la narațiunea oficială a „masacrului de la Bucha” reies din aceeași cronologie a evenimentelor: la 30 martie soldații ruși părăsesc Bucha, la 31 martie primarul Bucha confirmă acest lucru și nu menționează niciun cadavre, pe 31 martie. 31 martie neonaziștii din Batalionul Azov intră în Bucha, pe 4 aprilie este publicată fotografia prin satelit cu cadavrele în stradă. Mai mult, în loc să păstreze cadavrele pentru a le examina și a stabili cauzele morții, acestea sunt îngropate în grabă într-o groapă comună unde rămân zile întregi. Ei sunt apoi exhumați pentru a deschide o „anchetă” și pentru a acuza Rusia de o „crimă de război”.

Alte dovezi tehnice demonstrează falsitatea narațiunii oficiale a masacrului de la Kramatorsk, atribuită trupelor ruse. Numărul de serie al rachetei Tochka-U care a lovit gara Kramatorsk la 8 aprilie 2022 este Ш91579 (în rusă). Acest număr de serie marchează stocul de rachete Tochka-U aflate în posesia armatei ucrainene. Doar forțele armate ucrainene au rachete Tochka-U. Rusia nu le mai are din 2019: toate au fost dezactivate. Republicile Populare Donețk și Lugansk nu au și nu au avut niciodată Tochka-U.

Direcția conului și a secțiunii de coadă a rachetei care a aterizat pe sol în apropierea gării Kramatorsk arată clar că aceasta a fost trasă de la Brigada 19 de rachete ucraineană, desfășurată lângă Dobropolie, la 45 km de Kramatorsk. Anterior, Forțele Armate ucrainene au folosit rachete Tochka-U din aceeași serie — Ш915611 Ш915516 — care au fost lansate pe Berdyansk și Melitopol. Aceleași rachete au fost folosite împotriva lui Donețk și Lugansk. Pe 10 aprilie, la două zile după masacrul de la Kramatorsk, armata ucraineană a lansat două rachete cluster de același tip Tochka-U: una împotriva Donețkului și una împotriva Novoaydar (Republica Populară Lugansk).

*

Notă pentru cititori: dați clic pe butoanele de partajare de mai sus sau de mai jos. Urmărește-ne pe Instagram, Twitter și Facebook. Simțiți-vă liber să repostați și să distribuiți pe scară largă articolele Global Research.

Acest articol a fost publicat inițial în italiană pe byoblu .

Manlio Dinucci , autor premiat, analist geopolitic și geograf, Pisa, Italia. Este cercetător asociat al Centrului de Cercetare a Globalizării (CRG).

*
Nota redacției – Propaganda este sinonimă cu minciuna, indiferent cine o face. Este o întrecere, cine minte mai mult și mai credibil. Lumea noastră este atât de mult urîțită de minciună. Trăim în minciună! A demasca minciuna este o virtute aleasă, este o îndeletnicire câteodată extrem de primejdioasă. Eram elev când am aflat despre George Washington că nu mințise niciodată! N-aș fi crezut că e posibil! Am verificat apoi și am văzut că nu este greu să te lepezi de minciună, să trăiești numai în adevăr! E mai comod și mai ușor, la urma urmelor!
i.c.