CD
141 aprobate
dnitsoc@gmail.com
75.57.36.95
SISTEMUL ECONOMIC OCCIDENTAL SE APROPIE DE FINAL
de Thierry Meyssan

Deja din secolul al 18-lea, economiștii britanici ai capitalismului în curs de dezvoltare puneau sub semnul întrebării sustenabilitatea acestui sistem prin David Ricardo. Ceea ce a fost inițial foarte profitabil ar deveni în cele din urmă un lucru obișnuit și nu și-ar mai îmbogăți proprietarul. Consumul nu putea justifica etern producția de masă.[1] Mai târziu, socialiștii, din jurul lui Karl Marx, au prezis si ei sfârșitul inevitabil al sistemului capitalist.
Foametea s-a răspândit în Occident după criza din 1929. Toate instituțiile au fost amenințate. Ei au supraviețuit doar datorită celui de-al doilea război mondial.
Acest sistem ar fi trebuit să moară în 1929, dar spre surprinderea tuturor, a supraviețuit. [2]
Ne apropiem de un moment similar: producția nu mai producemulti bani, ci doar finanțele o fac. Peste tot în Occident, vedem nivelul de trai al masei de oameni care scade, în timp ce bogăția câtorva indivizi este în creștere. Sistemul amenință din nou să se prăbușească și să nu se mai ridice niciodată. Pot super-capitaliștii să-și mai salveze activele sau vor exista o redistribuire aleatorie a averii în urma unei ciocniri generalizate?

Criza din 1929 și supraviețuirea capitalismului
Când criza din 1929 a lovit Statele Unite, întreaga elită occidentală era convinsă că gâsca care a depus ouăle de aur era moartă; că un nou sistem trebuia găsit imediat, altfel omenirea va pieri de foame. Este deosebit de instructiv să citim presa americană și europeană a momentului pentru a înțelege angoasa care a cuprins Occidentul.
Averi uriașe dispăruseră într-o zi. Milioane de muncitori au fost în afara de muncă și se confruntă cu nu numai mizerie, dar de multe ori foame. Oamenii s-au revoltat. Poliția a tras muniție vie asupra mulțimilor furioase. Nimeni nu s-a gândit că capitalismul poate fi modificat și renăscut. Au fost propuse două noi modele: stalinismul și fascismul.[3]
Numai după expulzarea lui Leon Troțki și visul său de revoluție mondială, Iosif Stalin a putut construi URSS fără a fi nevoit să înfrunte armatele albe.
Contrar imaginii pe care o avem un secol mai târziu, la acea vreme toată lumea era conștientă de defectele acestor ideologii, dar cea mai importantă, problemă vitală a fost cine ar putea să-și hrănească cel mai bine populația. Nu mai era nici dreapta sau stânga, ci doar un „sauve-qui-peut” general.

Benito Mussolini, care a fost redactorul celui mai important ziar socialist italian înainte de Primul Război Mondial și apoi agent al MI5 britanic în timpul războiului, a devenit liderul fascismului, văzut atunci ca ideologia care avea să dea pâine muncitorilor. Iosif Stalin, care fusese bolșevic în timpul revoluției ruse, a lichidat aproape toți delegații partidului său și i-a inlocuit pentru a construi URSS, care era văzută atunci ca întruchiparea modernității.
Niciunul dintre lideri nu a reușit să-și aducă modelul la îndeplinire: în cele din urmă, economiștii trebuie să cedeze întotdeauna locul armatei. Armele au întotdeauna ultimul cuvânt.
Așa ca a fost al Doilea Război Mondial, victoria URSS și a anglo-saxonilor, pe de o parte, căderea fascismului, pe de altă parte. S-a întâmplat ca doar Statele Unite să nu fie devastate de război și că președintele Franklin Roosevelt, prin organizarea sectorului bancar, a dat capitalismului o a doua șansă. SUA au reconstruit Europa fără a zdrobi insa clasa muncitoare de teamă că aceastase va întoarce înspre URSS.

Criza de după dispariția URSS
Cu toate acestea, când URSS a dispărut la sfârșitul anului 1991, capitalismul, lipsit de un rival, și-a găsit vechii demoni. În câțiva ani, aceleași cauze au cauzat aceleași efecte, producția a început să scadă în SUA și locurile de muncă au fost mutate în China. Clasa de mijloc și-a început declinul lent. Proprietarii de capital din SUA s-au simțit amenințați. Au încercat mai multe abordări pentru a-și salva țara și a menține sistemul.

Primul a fost să transforme economia SUA într-un exportator de arme și să folosească forțele armate americane pentru a controla materiile prime și sursele de energie ale părții ne-globalizate a planetei utilizate de restul lumii. Acest proiect, adaptarea la „capitalismul financiar” (dacă acest oximoron are sens), doctrina Rumsfeld/Cebrowski, a fost cel care a determinat Statul Paralel al SUA să organizeze atacurile 9/11 și războiul nesfârșit din Orientul Mijlociu extins. Acest episod a dat capitalismului un răgaz de douăzeci de ani, dar consecințele interne au fost dezastruoase pentru clasele de mijloc.

A doua încercare a fost stoparea comerțului internațional de către Donald Trump și revenirea la producția americană. Dar el a declarat război organizatorilor de la 9/11 și nimeni nu l-ar lăsa să încerce să mai salveze SUA.

A fost luată în considerare o a treia evoluție. Ar fi implicat aruncarea populațiilor occidentale și mutarea celor câțiva multi-miliardari într-un stat robotizat de unde să-și poată direcționa fără teamă investițiile. Acesta este proiectul NEOM pe care prințul Mohamed bin Salmane a început să-l construiască în deșertul Saudit cu binecuvântarea NATO. După o perioadă de activitate intensă, munca a stagnat acum.

Fosta echipă a lui Donald Rumsfeld (inclusiv dr. Richard Hatchett și dr. Anthony Fauci) a decis să lanseze o a patra opțiune în timpul pandemiei de Covid-19.
Ideea este de a continua și generaliza în statele dezvoltate ceea ce a fost inițiat în 2001. Izolarea masivă a populațiilor sănătoase a împins statele în datorii. Utilizarea telemuncii a pregătit relocarea a zeci de milioane de locuri de muncă. Permisul de sănătate a legalizat o societate de supraveghere în masă.

Klaus Schwab și Marea Resetare
În acest context, președintele Forumului de la Davos, Klaus Schwab, a publicat „Covid-19: Marea Resetare”. Nu este un program, ci o analiză a situației și o prognoză a posibilelor evoluții. Această carte a fost scrisă pentru membrii Forumului și oferă o idee despre nivelul lor intelectual lamentabil.
Autorul folosește clișee, citând mari autori și figurile abracadrabrante ale lui Neil Ferguson (Imperial College).

Klaus Schwab organizează Forumul de la Davos, așa cum Ludovic al XIV-lea își organiza curtea de la Versailles: monitorizează toți multi-miliardarii în numele NED/CIA.
În anii 1970 și 1980, Klaus Schwab a fost unul dintre directorii Escher-Wyss (absorbit de Sulzer AG), care a jucat un rol important în Programul de Cercetare Atomică al Apartheidului in Africa de Sud, o contribuție care a avut loc încălcând Rezoluția 418 a Consiliului de Securitate al ONU. Deci nu are morală și nu se teme de nimic. Mai târziu, el a creat un cerc de lideri de afaceri, care a devenit Forumul Economic Mondial. Această schimbare de nume s-a făcut cu ajutorul Centrului pentru Întreprinderi Private Internaționale (CIPE); brațul de afaceri al National Endowment for Democracy (NED/CIA). Acesta este motivul pentru care a fost înregistrat în 2016 la Grupul Bilderberg (organismul de influență al NATO) ca funcționar public internațional, ceea ce nu a fost niciodată oficial.

În cartea sa, Klaus Schwab își pregătește publicul pentru o societate orwelliană. El are în vedere orice și totul până la moartea a 40% din populația lumii de la Covid-19. El nu propune nimic concret și nu pare să prefere nicio opțiune. Înțelegem doar că el și publicul său nu vor decide nimic, dar sunt dispuși să accepte orice pentru a-și păstra privilegiile.

Concluzie
Suntem în mod clar în pragul unei răsturnări uriașe care va mătura toate instituțiile occidentale. Acest cataclism ar putea fi evitat într-un mod simplu, prin schimbarea echilibrului remunerării între muncă și capital. Această soluție este puțin probabilă, totuși, pentru că ar însemna sfârșitul super averilor.
Având în vedere aceste fapte, rivalitatea Vest-Est este doar superficială. Nu numai pentru că asiaticii nu gândesc în termeni de concurență, ci mai ales pentru că văd Occidentul murind.
Acesta este motivul pentru care Rusia și China își construiesc încet lumea lor, fără nicio speranță de integrare a Occidentului, pe care au cautat-o in trecut cu proiectul EurAsia, Occidentul ramane doar ca un prădător rănit. Ei nu vor să-l înfrunte, ci să-l liniștească, să-i dea îngrijiri paliative și să-l însoțească pe ultimul drum, fără a-l forța să se sinucidă.[4]

Sursa: https://orientalreview.org/2021/10/19/the-western-economic-system-is-coming-to-an-end

Bio: Thierry Meyssan – născut: 18 mai 1957 (64 de ani), Talence, Franța este un jurnalist francez și activist politic. El este autorul unor investigații asupra extremei drepte, precum și asupra bisericii catolice. Consultant politic, președinte-fondator al Réseau Voltaire (Voltaire Network).
Cea mai recentă lucrare în limba engleză – “Before Our Very Eyes, Fake Wars and Big Lies: From 9/11 to Donald Trump”, “Chiar in fata ochilor vostri, razboaie false si mari minciuni: de la 9/11 la Donald Trump”; EdituraProgressive Press, 2019. Cartea lui Meyssan “9/11: Marea minciună” contestă relatarea oficială a evenimentelor din atacurile teroriste din 11 septembrie.

Note:
1. Asa cum mai tarziu, in zilele noastre a dovedit-o si Consumerismul, societatea de consum.
2. Capitalismul a scapat doar prin manevre financiare Kosher, pragul de imprumut la banka a fost ridicat de la 9 ori fondul depus in banca, in crescendo, la de 30 de ori. Dupa iesirea Dollarului de pe aur, 1973, s-a trecut la tiparirea de bancnote fara acoperire, ce continua si acum, creand posibilitatea unui imminent tsunami financiar.
3. Ambele siteme/ideologii au provenit din aceleasi surse Kosher si nu aveau nici un viitor, fapt ce a mai dat o sansa capitalismului hiperimperialist.
4. Sistemul hybrid, capitalist-socialist al Chinei si Rusiei care nu permite aventuri financiare de tip Cazino si nici piramide financiare care sa faca bilionari peste noapte si sa aduca pe cei saraci in faliment este o solutie temporara ce trebuie mai bine experimentata si bine definita legal, tocmai ca sa nu se mai faca aventuri financiare sub scuze progresiv, liberal-egotiste.
Spre deosebire de datile anterioare cand sistemul capitalist/hiperimperialist a reusit sa se reinventeze, acum sistemul si-a taiat toate puntile cu partenerii de afaceri, cu aliatii si supusii, inselandu-i, iar pe de alta parte acum sistemul are concurenta multa mai bine situata ce nu urmareste pozitia hegemonica, ci doar eliminarea relatiilor de tip Pax Americana din relatiile internationale. Noile relatii care déjà au inceput sa functioneze cu entuziasm si multa speranta sunt bazate pe vechile principii visate de toate tarile mici, de sincera colaborare si cooperare, avantaj reciproc si neamestec in treburile interne.

Traducerea, bio si note: CD