CD
46 aprobate

dnitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

Macaroana unipolaritatii este taiata inca odata cu eleganta tehnicitate.

FORUMUL ECONOMIC ESTIC ACCELEREAZĂ O MARE STRATEGIE DE COOPERARE RECIPROC AVANTAJOASĂ
Matei Ehret

Liniile de luptă pentru viitorul umanității au fost clarificate în mod explicit în cadrul Forumului Economic Estic din această săptămână, care a avut loc la Vladivostok sub tema „Oportunități pentru Orientul Îndepărtat într-o lume în curs de transformare”.
Președintele Putin a dat tonul evenimentului menționând:

„Vectorul strategic pentru dezvoltarea Orientului Îndepărtat este spre o nouă economie, acele domenii de dezvoltare economică, științifică și tehnologică care modelează viitorul, stabilesc tendințe pe termen lung în industrii, țări și regiuni întregi ale lumii. Aici se deschide o gamă largă de oportunități de cooperare internațională, precum și șansa de a analiza cu adevărat dezvoltarea sectoarelor și ramurilor tradiționale ale economiei.

Pe parcursul evenimentului de trei zile, au fost semnate 380 de acorduri în valoare totală de 3,5 trilioane de ruble, vectorizând o strategie de creștere pe termen lung pentru Nord-Estul subdezvoltat al Rusiei. Aceste acorduri reunesc zeci de națiuni și interese private într-un nou cadru strategic pe termen lung, care nu numai că deschide una dintre ultimele frontiere nedezvoltate de pe Pământ, dar care leagă și destinul Moscovei din ce în ce mai ferm în Pacificul Asiatic.

Acest lucru nu este o surpriză, deoarece modelul de creștere al Chinei a dat tonul unei ordini politico-economice alternative, iar relația Rusiei cu această nouă ordine este printre cele mai înalte priorități pentru oricine din Rusia angajat să supraviețuiască.
Spre deosebire de acele state occidentale blocate într-o navă unipolară care se scufundă, care au uitat cum să gândească pe termen lung sau chiar să desfășoare afaceri dintr-o perspectivă onestă de cooperare win-win/reciproca, Rusia a anunțat crearea accelerată a cinci orașe arctice moderne care vor găzdui între 300 de mii și 1,5 milioane de cetățeni în următorii ani. În plus, un decret a fost semnat de premierul Mihail Mishustin pentru 10 ani de finanțare în valoare de 500 de miliarde de ruble „pentru a construi noi autostrăzi, infrastructură comunitară, energie și instalații industriale”.

Strategia energetică a Rusiei pentru 2035 (prezentată pentru prima dată în 2015) a fost avansată în salturi și limite prin acorduri de creștere a sistemului de distribuție a gazelor de la 68,6% la 82,9% în 14 ani și de extindere considerabilă a dezvoltării energiei pe bază de hidrogen la 200.000 de tone până în 2024, înainte de a crește la 2.000.000 de tone până în 2035.

În timpul summitului, a fost stabilit un plan pentru trei clustere de producție de hidrogen care urmează să fie create cu:
1) un set nord-vest de clustere pentru a satisface nevoile în creștere ale Europei,
2) un set de clustere estice pentru exportul de hidrogen în Asia și, în cele din urmă,
3) un set de clustere arctice care vor fi un factor-cheie în deschiderea și modernizarea nordului Rusiei.

Deși există mai multe căi de a crea combustibil pe bază de hidrogen, cea mai utilizata opțiune pe care Rusia a selectat-o în modelul său actual utilizează tehnologia de captare a carbonului prin electroliză din gaze naturale.
Cu toate acestea, Rosatom a anunțat o abordare și mai robustă a dezvoltării hidrogenului sub formă de reactoare nucleare care nu numai că oferă energie electrica fiabilă și de înaltă calitate pentru a alimenta nevoile industriale și rezidențiale ale unei națiuni, dar generează, de asemenea, cantități masive de hidrogen ca produs secundar fără carbon.

La o inițiere din iunie 2020 a unui prototip de reactor conceput pentru a produce hidrogen la centrala nucleară Kola, un reprezentant al Rosatom a declarat:
„Scopul Centrului de Competență va fi validarea tehnologiei pentru producerea, stocarea și transportul hidrogenului electrolitic. Suntem acum la începutul unui drum lung.”

Necesitatea strategică pentru hidrogen și de asemenea, energia nucleară a lovit în cele din urmă multe națiuni care s-au trezit la realitatea că moara de vânt/ qijotiana si panoul solar anemic si inefectiv laudate si impuse pe piata de tehnocrații care gestionează Global Green New Deal au aratat frumos în modele de pe calculator, dar sunt complet disfunctionale atunci când sunt măsurate în raport cu nevoile reale productive ale umanității.

În cadrul summitului, președintele Putin a subliniat că Arctica găzduiește o serie de resurse minerale și energetice care nu numai că vor deservi deceniile următoare, ci și secolele următoare, cu zăcăminte arctice de petrol în valoare de 15 miliarde de tone și 100 de trilioane de metri cubi de gaz. Noi porturi vor continua să fie construite și modernizate, în timp ce linia feroviară transsiberiană a Rusiei (și calea ferată continentală Baikal-Amur asociată la 4300 km) va avea modernizari vaste pentru a permite o creștere a traficului de la 120 de milioane de tone/an la 180 de milioane de tone până în 2024.
Descriind ruta Mării Nordului, care se va reduce la 10 zile pe măsură ce navele mută mărfuri între China și Europa si decongestionează strâmtoarea Malacca și Canalul Suez, Putin a declarat:

„Aș dori să remarc faptul că, în ultimii 10 ani, volumul transportului de mărfuri pe această rută a crescut imens. Cândva în 1986 au fost livrate puțin peste 7 milioane de tone, anul trecut a fost de 33 de milioane de tone, iar până în 2024, această cifră ar trebui să fie de 80 de milioane de tone. Sunt convins că acestea nu sunt cifrele finale”.

Pentru a încuraja investițiile pe termen lung și construirea civilizațiilor (mai degrabă decât practicile de dezmembrare a resurselor dominante în cadrul Globalizării), Putin a anunțat o gamă largă de stimulente fiscale și prime de asigurare reduse pentru companiile care doresc să construiască infrastructură vitală și hub-uri industriale pentru programele auto, agricole și miniere din zonele arctice. Prezicând că numai companiile implicate în activități direct productive vor culege aceste beneficii.

Cu intenția de a inversa tendințele devastatoare de creștere negativă a populației pe care Rusia le-a suferit în anii întunecați ai Perestroikai și care nu și-au revenit niciodată în mod corespunzător, Rusia a prezentat o formă modernă de program de gospodărie care oferă terenuri, împrumuturi ușoare și alte stimulente financiare pentru familiile care doresc să migreze în aceste regiuni prioritare. În acest program sunt incluse oportunități ample pentru școlile comerciale cu locuri de muncă bine plătite pentru tineri și migranți, de asemenea.

Rusia a pus un accent mare pe dezvoltarea economică a Insulelor Kurile ca un accent principal pentru agenda de dezvoltare a Estului. În discursul său, Putin a avut grijă să sublinieze beneficiile pe care Japonia le-ar avea prin parteneriatul cu privire la aceste inițiative care se încadrează cu mult în afara doctrinei de securitate Quad asiatice pe care anumite personaje ciudate ar prefera să definească planificarea militară asiatică.

Atât în modernizarea căilor ferate, a noilor coridoare energetice, a fluxurilor migratorii, a noilor orașe și a transportului maritim arctic, relația Rusiei cu Inițiativa „Belt and Road” a Chinei este uriașă.
Fără ca această relație să atinga un nivel matur de armonizare ca un parteneriat inter-civilizațional puternic, este dificil să ne imaginăm ce zonă dezastruoasă fără speranță vor fi o mare parte din economiile din Europa Centrală, Asia și Orientul Mijlociu în acest moment.

Odată cu coridorul internațional de transport nord-sud început în 2002, care se întinde din Rusia până în India, cu rute maritime și terestre care ating zeci de țări care acum își asumă o nouă viață ca un proiect de reciprocitate în sinergie totală cu coridorul est-vest al Noului Drum al Mătăsii, importanța integrării Uniunii Economice Eurasiatice cu cadrul BRI nu poate fi subevaluată.
De exemplu, nu numai recentul acord de 400 de miliarde de dolari al Chinei cu Iranul a transformat Parteneriatul Eurasiatic Extins într-un nou format economic a acordurilor privind energia, transporturile și securitatea, iar Rusia și Iranul au avansat împreună si ele o armonizare a rețelelor lor electrice în jurul a două rute:
1) prin Azerbaidjan și
2) prin Armenia și Georgia.

În plus, în această vară, Rusia și Iranul au semnat un acord pe 20 de ani privind cooperarea politică, economică, de securitate, militară și de apărare.
Cu aceste noi programe pro-dezvoltare în vigoare, un nou mediu este rapid în curs de modelare în afara din ce în ce mai defunct „ordinea bazată pe reguli”. Acest sistem alternativ aduce speranță Afganistanului, Siriei și oricărei alte națiuni prinse în incendiile imperiului.

Reflectând această nouă speranță, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat:
„Asistența chineză va sta la baza dezvoltării afgane. O Centură, un Drum va reînvia vechiul Drum al Mătăsii. China va fi poarta noastră către piețele internaționale”.
Cu Summit-ul BRICS chiar după colț și Banca de Dezvoltare BRICS. alături de Banca Asiatică de Dezvoltare a Infrastructurii ce sunt gata să actioneze, sperăm că o viață nouă, ca o forță motrice de dezvoltare pe termen lung sa aiba inceputul in aceasta regiune.

Se poate spera doar că forțele mai înțelepte printre națiunile din occident ce inca mai încearcă să funcționeze prostește, unipolar, în termenii a două lumi opuse, vor recunoaște pana la urma in care viitor merita sa traiesti.

Traducerea CD