CD
1.152 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
ESECUȚIA HIPERSONICĂ A SUA DEZVLEVĂ O slăbiciune spectaculoasă
De Gabriel Honrada

US Air Force (USAF) și-a anulat proiectul Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW), cea mai recentă lovitură adusă programului de arme hipersonice al Americii, pe măsură ce China și Rusia dezvoltă un avantaj strategic crucial.

Revista Warzone https://www.thedrive.com/the-war-zone/air-force-pulls-plug-on-much-hyped-hypersonic-missile a raportat că USAF intenționează să elimine Lockheed Martin ARRW în favoarea Racheta de croazieră de atac hipersonic (HACM) Raytheon din cauza unui șir de eșecuri ale testului ARRW.

Raportul îl citează pe secretarul adjunct al USAF pentru achiziții, Andrew Hunter, care spune că USAF nu intenționează să urmărească achizițiile ARRW. El a spus că cele două prototipuri de rachete rămase vor fi folosite pentru a colecta date de zbor hipersonice, dar nu vor duce la achiziții suplimentare ARRW.
SCMP spune că eșecul legăturii de date a dus la pierderea de date care ar fi putut ajuta Pentagonul să înțeleagă caracteristicile zborului ARRW și că echipa de zbor din spatele testului lucrează pentru a determina dacă eșecul a fost cauzat de o legătură de date defectuoasă sau de o defecțiune în focosul ARRW.

Raportul mai spunea că testul ARRW eșuat a fost al doilea dintre cele patru teste planificate care au avut ca scop să arate că arma are capacitatea operațională timpurie și, prin urmare, merită să o pună în producție.
Air & Space Forces Magazine a raportat luna trecută că USAF este acum mai angajată să promoveze programul HACM din cauza eșecului ARRW. Raportul menționează, de asemenea, unele avantaje ale HACM față de ARRW, cum ar fi dimensiunea sa mai mică, care îi permite să fie compatibil cu mai multe tipuri de aeronave, inclusiv cu avioane de luptă precum F-15EX. ARRW, pe de altă parte, putea fi transportat doar de bombardieri.

SUA ar putea, de asemenea, să folosească AUKUS pentru a dezvolta HACM și a evita capcanele care au pus la pământ ARRW. Asia Times a remarcat luna trecută că împărtășirea unor tehnologii extrem de sensibile, cum ar fi propulsia nucleară, motoarele hipersonice și sateliții de apărare antirachetă, îl deosebește pe AUKUS de alte alianțe și blocuri de securitate, ca atare se întâmplă doar în cele mai strânse alianțe.

Australia poate deveni un partener cheie al SUA în dezvoltarea HACM. Luna trecută, Asia Times a raportat că Departamentul de Apărare al SUA (DOD) a ales Hypersonix, cu sediul în Australia, pentru a dezvolta o aeronavă hipersonică cu banc de testare de mare viteză.

Acest parteneriat își propune să abordeze deficiențele de testare din programul american de arme hipersonice, care par să fi dus la eșecul programului ARRW.

Aeronava de testare DART AE de la Hypersonix este alimentată de un scramjet cu hidrogen care poate atinge Mach 7 și este proiectată pentru a testa platforme de mare viteză, componente, senzori, sisteme de comunicații și control.

De asemenea, își propune să sprijine programul american Hypersonic and High-Cadence Airborne Testing Capabilities (HyCAT), care urmărește să obțină ajutorul sectorului privat și al utilizatorilor militari pentru a reduce presiunea asupra instalațiilor de testare hipersonică din SUA.

Mai mult, HACM poate dispune de tehnologia australiană a motorului hipersonic. Asia Times a raportat în aprilie 2022 că Hypersonix și-a prezentat motorul scramjet imprimat 3D înalților oficiali americani în luna precedentă, designul său părând să aibă mai multe avantaje față de sistemele din SUA.
De exemplu, Hypersonix susține că motorul său poate fi imprimat în trei săptămâni folosind aliaje speciale. Compania intenționează să folosească acoperiri mai exotice pentru suprafețele de control al zborului hipersonice, care suportă temperaturi extreme în timpul zborului.

Sursa: https://asiatimes.com/2023/04/us-hypersonic-failure-reveals-a-glaring-weakness

Traducerea: CD