EVREII UCRAINENI SE PREGĂTESC PENTRU LUPTĂ ACERBĂ ÎMPOTRIVA RUSIEI, ALĂTURI DE „NEONAZIŞTII” CARE SPUN CĂ PUTIN MINTE ASUPRA LOR

Konstantyn Batozsky, dreapta, stă alături de ceilalți ucraineni la Donețk. (Cu amabilitatea lui Batozsky)

Konstantyn Batozsky crede că se află pe o listă de așa-numiți „neonaziști” care urmează să fie adunați „în stil Gestapo” și „exterminați” de forțele ruse care încearcă să intre la Kiev.

Luând armele pentru a-și apăra casele alături de compatrioții lor, mulți voluntari evrei resping afirmația că Ucraina este un focar de antisemitism.

Batozsky, un evreu din estul Ucrainei, a spus că a fost informat despre „recompensa pentru capul său” de surse de informații ucrainene. Dar, în calitate de naționalist ucrainean de lungă durată și declarat, care a colaborat cu un grup paramilitar care are reputația de a include extremiști, el știe că despre oameni ca el vorbea președintele rus Vladimir Putin când a citat ca pretext necesitatea „denazificării”. pentru invadarea ţării sale.

Am stat în subteran, departe de apartamentul meu, unde rușii vor încerca să mă găsească”, a spus Batozsky dintr-un buncăr improvizat care se pregătea pentru ceea ce pare a fi o invazie iminentă, în timp ce bombele plouă în afara centrului orașului.

„Sunt fericit că sunt în viață”, a reflectat el, în timp ce și-a coordonat eforturile pentru a obține proviziile atât de necesare pentru armata ucraineană. „Acum pare că fiecare zi ar putea fi ultima.”

Inițial vesel în primele zile ale războiului, deoarece ucrainenii erau surprinzător de rezistenți împotriva armatei ruse mult mai mari, Batozsky părea acum mai îngrijorat. Și furios.

Rușii avansează, iar Occidentul nu ajută. Doar vorbele nu sunt suficiente”, s-a plâns el. Batozky a pledat ca țările occidentale să intervină militar.

Printre cei care au luat armele pentru prima dată ca voluntari pentru armata civilă se numără evrei precum Batozsky, care a fost devotat cu pasiune cauzei naționale ucrainene în Donețk-ul natal, cu ani înainte ca Rusia să decidă să ducă război întregii țări. A fost un fost consilier al guvernatorului Donețk, Serghei Taruta, acum membru al parlamentului ucrainean.

Donețk este una dintre cele două regiuni estice în care separatiștii pro-ruși, susținuți de armata rusă, s-au ciocnit cu forțele ucrainene din 2014 până în 2015. Conflictul latent a fost precursorul actualei invazii ruse, deoarece Donețk și Lugansk și-au declarat independența, ceea ce nu este recunoscut de Ucraina.

Ar putea părea derutant pentru observatorii din Statele Unite și mai departe, faptul că evreii ar îmbrățișa naționalismul ucrainean, despre care unii dintre oponenții săi, inclusiv Putin, spun că este vopsit de antisemitism.

Cu siguranță a existat o amintire evreiască a pogroamelor anti-evreiești desfășurate de ucraineni”, a spus Sergiy Petukhov, fostul ministru adjunct al Integrării Europene a cărui mamă și bunic locuiesc în Israel. De asemenea, originar din Donețk, Petukhov se descrie ca un ucrainean cu ascendență evreiască, „precum actualul nostru președinte”, a spus el, referindu-se la Volodymyr Zelensky.

Istoria antisemitismului Ucrainei depășește cu mult pogromurile. În eforturile lor de a extermina evreii, naziștii au fost ajutați în mod semnificativ de ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit mai multor istorici.

Mai recent, unii dintre luptătorii paramilitari inițial împotriva preluării puterii sprijinită de Rusia în estul Ucrainei, cum ar fi batalionul Azov, au fost extremiști și ultranaționaliști care au afișat simboluri naziste.

Konstantyn Batozsky zâmbește în fața unui vehicul militar în Donețk, Ucraina, în 2014. (Prin amabilitatea lui Batozsky)

„Știu că e greu de înțeles pentru evreii din străinătate, dar aceste acțiuni au fost concepute ca fiind anti-ruse, nu anti-evreiești”, a spus Petukov. „Și când vine vorba de cei care susțin suveranitatea și cultura ucraineană, acesta este într-adevăr un element minuscul.”

Acum parte a gărzii naționale, batalionul format din 900 până la 1.500 de membri pretinde public că se ferește de orice ideologie nazistă.

Batozsky a spus că a lucrat îndeaproape cu Batalionul Azov în timpul conflictului din 2014-15 în culise, în calitate de consultant politic la Donețk. Această lucrare și apărarea sa deschisă a eforturilor ucrainene de a învinge separatiștii este ceea ce, spune el, l-a pus pe lista rusă de succes – și, de asemenea, îl face încrezător că acuzațiile rusești împotriva neonaziştilor în Ucraina sunt inexacte.

„Erau huligani de fotbal și doreau atenție, așa că da, am fost șocat când am văzut tipi cu tatuaje cu svastică”, a spus el despre membrii Azov pe care i-a cunoscut. „Dar am vorbit cu ei tot timpul despre a fi evreu și nu au avut nimic negativ de spus. Nu aveau o ideologie anti-evreiască”.

El insistă că imaginea Ucrainei ca focar de antisemitism este absurdă.

„Nu practic, dar totuși toată lumea știe că sunt evreu – am o față atât de evreiască! Și nu am experimentat niciodată antisemitismul de la ucraineni”, a insistat el. „Militarilor cu care lucrez acum chiar nu le pasă că sunt evreu.”

El nu are sentimente similare față de vecinii săi ruși. „Am avut un profesor rus în clasa întâi care urăște evreii, care mi-a spus în batjocură payos cu părul lung”, și-a amintit Batozky, folosind termenul ebraic pentru buclele lungi pe laterale ținute de mulți bărbați hasidici. Și a spus că a auzit mai multe insulte împotriva evreilor de la Universitatea de Stat din Moscova, pe care a urmat-o în anii 1990, apoi a auzit uneori întors acasă.

Daniel Kovzhun, un evreu din Kiev care a condus logistica în timpul războiului din Donețk pentru unitățile paramilitare, a descris o experiență similară.

„Erau evrei ortodocși în Azov”, a spus el. „Știu pentru că am fost acolo pe liniile de luptă. Nimănui nu-i păsa cine este evreu, ne păsa să ne menținem țara unită.”

La fel ca Batozsky, Kovzhun, care a trăit și a studiat în Israel înainte de a se întoarce la Kiev, s-a alăturat armatei civile nou formate de la Kiev, Forțele de Apărare Teritorială – o forță de voluntariat peste noapte care a atras luptători evrei din întreaga țară și chiar din străinătate.

Director de reclame publicitare care spune că a trecut cu ușurință în regia „comunicațiilor de război”, Kovzhun crede că mulți dintre evreii din Ucraina susțin activ apărarea țării.

„Rușii comit atrocități aici, iar evreii ucraineni nu tac când se întâmplă nedreptate. Acesta este ceea ce înseamnă a fi evreu”, a spus el.

Un copil evacuează orașul Irpin, la nord-vest de Kiev, în timpul bombardamentelor și bombardamentelor grele din 5 martie 2022, la zece zile după ce Rusia a lansat o invazie militară asupra Ucrainei. (Aris Messinis / AFP)

Săptămâna trecută, guvernul ucrainean a oferit peste 20.000 de arme de diferite dimensiuni și forme civililor obișnuiți din capitală care nu au tras niciodată niciun foc.

Printre aceștia se numără și Batozsky, care a achiziționat un Kalashnikov, deși recunoaște că „nu are experiență în a trage, a asambla sau dezasambla o armă”.

În ultimele zile, pe măsură ce Kievul a fost asediat, Batozsky a lucrat non-stop. „Împreună cu prietenii am creat un depozit de voluntari într-un subsol unde colectăm tot ce au nevoie soldații și le distribuim”, a spus el.

La fel ca mulți alți ucraineni intervievați de JTA în orașe care așteaptă asediul, Batozsky a spus că moralul publicului este foarte ridicat.

„În ceea ce privește relațiile umane, este extraordinar. Oamenilor chiar le pasă unul față de celălalt. Cu toții împărtășim orice avem.”

El a spus că situația din magazine îi amintește de copilăria lui sovietică. „Magazinele sunt deschise, dar rafturile sunt în mare parte goale”, a spus el. Dar, ca și în epoca sovietică, ingeniozitatea locuitorilor oferă ajutor.

„Femeile amestecă cocktailuri Molotov și apoi coc piroshki, plăcinte mici care pot dura mult timp, și le aduc soldaților. Întreprinderile mici furnizează apă potabilă, companiile farmaceutice ne oferă medicamente”, a spus Batozsky. „Nimeni nu stă și nu face nimic. Cel mai înfricoșător loc din Kiev în acest moment este acasă cu [un] laptop.”

Traducerea Karen Smith din The Times of Israel