ANALIZE

Sa primesc un link scurt
2 0 0

”Dacă UE va fi o construcție de succes se vor șterge frontierele dintre statele membre, diversele provincii vor deveni autonome”

BUCUREȘTI, 4 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Da, este vorba de publicația finanțată de Congresul SUA, ”partenerul strategic” al României. NU, nu este un interviu cu Sabin Gherman sau cu vreun iredentist maghiar, ci cu istoricul  Lucian Boia.

Un istoric și scriitor decorat de președintele Ungariei cu ”Crucea de cavaler a Ordinului de Merit”, medaliat în Germania, favorit al Humanitas-ului filosofului Liiceanu, profesor universitar – ce să mai, un intelectual de top, conform standardelor pro-Occidentale!

Dintr-un motiv anume, poate ”strategic”, Sabina Fati, șefa ”Radio Europa libera” – România, i-a luat în ajunul centenarului Trianonului un interviu lui Lucian Boia, în care acesta face câteva considerații și… previziuni. Și, uluitor, dar nu Boia este cel care insistă pe temele scandaloase, ci șefa publicației ”strategice”.

Interviul este amplu, poate fi citit integral aici – așa că vom reda doar câteva fragmente interesante. Interesante mai ales azi, la aniversarea centenarului Trianonului. Sau comemorare, cum spun maghiarii.

Maniu și-ar fi dorit… autonomia Transilvaniei!

O primă considerație, pe care Boia o introduce în ultima sa carte, ”Românii și Europa”, este că, după Trianon, ”ar fi fost de dorit o anume descentralizare”.

”Nu știu dacă se urmărea chiar o autonomie, dar liderii ardeleni și-ar fi dorit acest lucru: Iuliu Maniu și ceilalți”, spune Boia. ”Nu era neapărat nevoie să faci din România un stat federal, însă ar fi fost mai bine, dacă de la început provinciile care s-au unit pentru a forma România Mare să aibă un grad de autonomie”.

Sabina Fati face la rândul său o afirmație: ”În perioada interbelică, inclusiv românii ardeleni erau nemulțumiți de felul în care era tratată minoritatea maghiară” și întreabă dacă ”maghiarii din România au primit ceea ce li s-a promis la Alba Iulia în 1918?”.

”Nu au primit chiar tot ceea ce li s-a promis, tocmai din cauza principiului centralizator pe care s-a bazat noua construcție a României Mari și a absenței autonomiei, cu toate că diferențele erau destul de mari, pornind chiar de la încărcătura minoritară”, răspunde Boia.

De remarcat că ideea federalizării este urmărită cu insistență de Sabina Fati – ”Vă feriți să reveniți la ideea federalizării, deși în ultima dvs. carte apare că în vechiul Imperiu Austro-Ungar au existat mai multe proiecte de federalizare. Ar mai fi fost românii ardeleni nemulțumiți de situația lor, dacă federalizarea era făcută înainte de Primul Război Mondial?

Lucian Boia: „În condițiile existente înainte de Primul Război Mondial, când nu era deloc clar că Transilvania și celelalte regiuni s-ar fi unit cândva cu România, românii transilvăneni ar fi fost chiar foarte mulțumiți dacă s-ar fi federalizat Imperiul Austro-Ungar, mai ales dacă românii ar fi avut o provincie a lor unde să se autoguverneze”.

Sabina Fati insistă: „Credeți că Transilvania ar fi putut rămâne în interiorul Ungariei în 1918, dacă la negocieri reprezentanții Budapestei cedau mai repede în fața cererilor liderilor românilor ardeleni?”

Lucian Boia nu cedează:  „Nu cred că în 1918 ar mai fi fost posibil, fiindcă forțele de eliberare ale diferitelor etnii erau atât de puternice încât au dus la distrugerea imperiului. Nu cred că în 1918 mai era posibilă rămânerea Transilvaniei în cadrul Ungariei. Ar fi fost, însă, posibil un sistem, să nu-i zic federal, dar clar mai descentralizat”.

”Dacă UE va fi o construcție de succes diversele provincii vor deveni autonome”

Sabina Fati reia tema sub altă formă: ”Ar fi fost posibile după 1918 autonomii ale provinciilor istorice?”

Lucian Boia: „Sigur că ar fi fost posibile. Din păcate, Vechiul Regat era deja creat pe principiul centralizator, iar acest model a fost propagat ulterior.”

În schimb, spune Boia, pe viitor, ”dacă UE va fi o construcție de succes se vor șterge frontierele dintre statele membre, diversele provincii vor deveni autonome, dar evident lucrurile nu se vor întoarce la monarhia austro-ungară”.

Ciudat, nu? Și nu e totul. ”Ce e posibil în viitor, într-o Europă a regiunilor, s-ar putea ca Transilvania să capete o anumită autonomie, poate chiar și Oltenia sau Moldova”, spune Boia, explicând ”Vor fi autonomii, dar nu pe criterii etnice”.

Pe de altă parte, Lucian Boia consideră că ”e o prostie să se mai creadă că vin ungurii și confiscă Transilvania. Chiar dacă cineva le-ar oferi pe tavă Transilvania, cred că Ungaria ar refuza-o, că n-ar avea ce face cu un teritoriu predominant românesc”.

”Nu e nicio nenorocire să avem două state românești, atât cât e Republica Moldova”

Iată și teoria lui Boia cu privire la Moldova – caz în care șefa Europei Libere nu mai e atît de interesată de autonomie, federalizare… ci de unire!

Europa Liberă: ”Credeți că în viitor va fi posibilă unirea României cu Republica Moldova?”

Lucian Boia: ”Sunt oarecum sceptic. Republica Moldova e destul de diferită de România și chiar și românii din Basarabia nu sunt neapărat partizani ai unirii. Mă îndoiesc că într-un viitor previzibil se va ajunge la alipirea Republicii Moldova la România”.

Europa Liberă: ”Principalul impediment ar fi opoziția Rusiei sau este vorba despre faptul că cele două state s-au dezvoltat diferit, se bazează pe culturi diferite, pe reflexe diferite, au avut istorii diferite în ultimii aproape 200 de ani?”

Lucian Boia: „A doua variantă mi se pare mai elocventă: România și Republica Moldova au componențe diferite ale populației. E, totuși, altă țară. Nu e nicio nenorocire să avem două state românești, atât cât e Republica Moldova”.

”S-ar putea ca, într-un viitor, România să se spargă”

Și ajungem la punctul culminant – ”spargerea României”! Sabina Fati citează tot din cartea menționată că ”dacă lucrurile merg tot așa, s-ar putea ca într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, România să se spargă, nu prin vreo agresiune externă, nici din pricina ungurilor, ci din motive strict interne, cât se poate de românești”. Care ar fi aceste posibile cauze? – întreabă jurnalista.

”România nu mai are cum să se spargă din pricina ungurilor, fiindcă ei nu mai pot revendica întregul Ardeal”, spune Boia, care vede periculos ”modul cum se dezvoltă destul de diferit și anarhic diversele provincii ale României”. Boia crede că ”PIB pe cap de locuitor cred că Transilvania și Banatul reprezintă cel puțin dublu față de Moldova, care a rămas mult în urmă”. Ideea este falsă – pentru că, da, există un decalaj, dar nu la nivelul ” cel puțin dublu”.

De aceea și afirmația ”Moldova riscă să se cufunde în sărăcie și subdezvoltare, în vreme ce Transilvania, deschisă spre Europa Centrală, s-a dezvoltat foarte repede” iar nu se susține, ci face parte dintr-un fel de strategie des întâlnită în promotorii ”autonomiei”.

Sabina Fati insistă din nou: ”Există și tradiție istorică a acestei dezvoltări”.

Lucian Boia: ”Da, pentru că Transilvania a fost parte a Europei Centrale. În același timp există legături strânse în prezent cu Europa Centrală, care continuă să se dezvolte. S-ar putea ca regiunile României să devină foarte diferite unele de altele. Acesta va fi un argument economic, nu etnic”.

Și, atenție, la comparație: ”La fel ca în Catalonia, unde mulți dintre locuitorii acestei regiuni vor să se separe de Spania în primul rând din motive economice, deși au și argumente etnice și culturale. La fel și Scoția de Marea Britanie. E posibil să se petreacă așa ceva și la noi”.

”E posibilă în viitor desprinderea Transilvaniei?”

”Europa Liberă” pune întrebarea cheie: ”Adică e posibilă în viitor desprinderea Transilvaniei?” și primește răspunsul urmărit încă de la început: ”Da, dar în viitor, multe sunt posibile. În orice caz, toate scenariile trebuie luate în considerare”.

Repet nedumerirea de la început – care este sensul acestui interviu acum, la aniversarea centenarului Trianonului? Și care este sensul insistenței șefei ”Europei libere” pe tezele autonomiei Transilvaniei, federalizării sau chiar… spargerii României?!

Răspunsul cred că e unul singur: amenințarea. ”Marele frate”, ale cărui interese sunt reprezentate de ”Europa liberă”, vrea să ne simțim amenințați, ca el să aibă motiv să ne spună că ne protejează, că avem nevoie de el. Exact ca în cazul gogoșilor frecvente cu ”avioanele rusești interceptate”, sau cu ”amenințarea rusă”.

”Marele frate” ne spune că ne afundăm în corupție, că nedreptățim minoritățile – când uite ce este la ei! Recunosc fățiș că e rasism, poliția omoară pe străzi și scapă nepedepsită (vezi site-ul ”Presa curată”, pentru date), o întreagă elită politico-militară pun la cale compromiterea unui general pentru a lovi în președinte – pe care vor să-l înlocuiască cu ins corupt și abulic, care și-a băgat fără rușine bocancii intereselor personale în mai multe țări din est! Despre asta vorbim, ăștia ne dau lecții – și finanțează publicații gen ”Europa liberă” să arunce cu noroiul spargerii României chiar de Ziua Trianonului. Strategic, nu?

Read more: https://ro.sputnik.md/analytics/20200604/30477881/Europa-Liber-articol-scandalos-Transilvania-ar-putea-cpta-o-form-de-autonomie.html

*

Nota redacției – Sabina Fati nu este la primul derapaj anti-românesc. Nu pășește pe urmele tatălui său, Vasile Petre Fati, un scriitor constănțean onorabil, prematur plecat de pe malul mării! Nu i-ar fi stricat fiică-sii să mai beneficieze de modelul patern câțiva ani. A rămas orfană prea de timpuriu… Compasiune sinceră.