CD
46 aprobate

cdimulescu@att.net
75.57.36.95

 

Merkel, cancelarul Germaniei avertizeaza:
– “Europa ar trebui să se pregătească pentru o realitate în care SUA nu mai este o putere mondială”
https://www.veteranstoday.com/2020/06/27/europe-should-brace-for-a-reality-in-which-us-is-no-longer-a-world-power-merkel/
Veterans Today
[Nota editorului: Reputația SUA in lume nu a fost niciodată mai joasa decât este acum, și nu este totul din cauza lui Trump. Republicanii au fost pe deplin la bord tot drumul, cu democratii nu departe în urmă.
În mod surprinzător, Merkel recunoaște că juriul încă lucreaza cu privire la faptul dacă democrațiile economice liberale sunt sistemul superior. SUA a iubit alianta cu China în curs de dezvoltare, care ca și Japonia au de cumpărare datoria SUA an de an, ca a fost ca un colonizator care a colectat tribut.
Cine a luat cu adevărat deciziile proaste pentru a ne aduce unde sunt acum?
Rușii și China?
Greu de imaginat asta. China este la capătul unui proces lung de un deceniu in domeniul modernizarii militare suficient de mare pentru a-i asigura se apărarea … Jim W. Dean ] – 27 Iunie, 2020

“SUA ar putea renunța în mod voluntar la statutul său de putere mondială, iar europenii trebuie să se pregătească pentru o astfel de urgență, inclusiv prin stimularea cresterilor militare”, a avertizat cancelarul german.
Națiunile europene trebuie „să poarte mai multă povară decât în timpul războiului rece” în ceea ce privește cheltuielile de apărare, a afirmat Merkel, deoarece nu pot presupune că SUA vor fi acolo pentru a le proteja.

„Am crescut în anumite conditii cu convingerea că Statele Unite au vrut să fie o putere mondială. Dacă SUA ar dori acum să se retragă din acest rol din proprie voință, va trebui să reflectăm foarte profund asupra acestui fapt”, a afirmat Cancelarul Merkel, într-un interviu publicat în șase ziare europene.

Liderul german nu a mai pledat pentru o forță militară comună a UE, idee favorizată de președintele francez Emmanuel Macron. Ea a declarat că a văzut valoarea capabilităților NATO, inclusiv umbrela nucleară comună, într-o lume a puterilor asiatice în creștere, China și India.

Liderul francez are o atitudine mult mai sceptică față de blocul transatlantic de apărare. Anul trecut a spus că NATO este „în moarte cerebrală”.
Merkel a deplâns egoismul crescând al națiunilor de astăzi, care, a afirmat ea, contrastează cu răspunsul multilateral unificat la criza financiară din 2008.
„În aceste zile, trebuie să facem tot ce putem pentru a nu ne mai prăbuși în protecționism”, a afirmat ea.

Dacă Europa dorește să fie auzită, atunci trebuie să dea un exemplu bun.
Abordările protecționiste se află în centrul politicii externe a administrației Trump. Sub Trump, Washingtonul a insistat pentru renegocierea acordurilor comerciale pe care președintele american le-a considerat nefavorabile țării sale. El a formulat, de asemenea, până la 11 critici la adresa membrilor europeni ai NATO precum Germania, care nu își îndeplinesc obligațiile militare de cheltuieli, numindu-i pomanagii. Iar administrația sa a făcut din confruntarea cu China, pe toate fronturile, o prioritate, intensificând presiunea asupra națiunilor terțe pentru a le speria de cooperarea cu Beijingul.

Vorbind despre China, Merkel a declarat că ascensiunea sa „arată că chiar și un stat nedemocratic poate avea succes economic, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru democrațiile noastre liberale”.
Acest exemplu și alte evoluții post-război rece, de la apariția amenințării teroriste islamiste până la rezultatele dezamăgitoare ale Primăverii Arabe, sunt o problemă de mare îngrijorare pentru credincioșii ai cauzei liberale, ca si ea însăși.
Nu am fost încă în măsură să furnizez dovada absolută că sistemul liberal este pe cale să aibe ziua ce mare.
Dar Merkel pare reticentă să se alăture SUA și să meargă într-o confruntare majoră cu China, afirmând că noua putere a Beijingului este o realitate cu care alte națiuni trebuie să învețe să trăiască.
„China a devenit un jucător global. Acest lucru ne face parteneri în cooperarea economică și combaterea schimbărilor climatice, dar și concurenți cu sisteme politice foarte diferite”, a afirmat ea.

Să nu comunicam între noi ar fi o idee proastă.
Același lucru este valabil și pentru Rusia, țara pe care SUA o vede ca pe celălalt rival strategic. Berlinul trebuie să rămână angajat cu Moscova, în ciuda tuturor problemelor din relațiile lor bilaterale.
„În țări precum Siria și Libia, țări din vecinătatea imediată a Europei, influența strategică a Rusiei este mare”, a explicat Merkel.
„Prin urmare, voi continua să mă străduiesc pentru cooperare”.

Traducerea CD