Sunt sceptic. Care e treaba: sunt un pro american, pentru ca compar o serie de lucruri, fac bilantul si imi dau niste plusuri destul de clare. Prin asta vreau sa spun: compar vestul Europei si dezvalotarea sa de dupa al doilea razboi mondial, cu estul ei, din fostul lagar sovietic. Compar RFG cu RDG, compar Corea de Sud cu cea de Nord, compar Japonia, Singapore cu oricine am vrea. Ma gandesc la planul Marshal, plan care ar fi urmat sa fie acordat (chiar daca nu in aceeasi masura ca vestului Europei) si estului, dar a fost oprita initiativa de catre URSS. Si mai am o serie de aspecte, sa zicem, printre cele importante si mirajul american, aces binecunoscut si enigmatic totodata American Dream. Chiar si vest europenii si cei din tarile nordice sunt, sau cel putin au fost pina de curand, atrasi de perspectiva emigrarii si stabilirii in SUA.
Nu sunt insa un americanofil, care sa fie orb si la tampeniile pe care le-au facut ( mai fara voie sau mai cu toata voia), sau se le caut scuze ori justificari pentru ele. Nu sunt unul din cei care face contorsionari mentale si de logica, pentru a incerca sa justific cele 2 bombe atomice aruncate peste orasele japoneze. Sa zicem (daca putem) ca aia a fost cand a fost, ca valul razboiului i-ar fi putut face pe toti sa „scape boii” etc… Invazia Iraqului, soldata cu 500 de mii de civili iraqieni morti (dupa cele mai rezervate estimari) si declarata chiar si de ONU drept ilegala este insa de data mult mai recenta. O actiune efectuata pe fundatia unei propagande grotesti (existenta armelor chimice ale lui Saddam), cu efecte tratate in si mai mare batjocura ulterior. Aici este George Bush, hlizindu-se ca la comedy show, cand la ceva vreme dupa acele evenimente se punea problema „bine domne’, au fost sau n-au fost pina la urma arme din alea pe acolo?”

https://www.youtube.com/watch?v=wXnIrZrVhRY

„no weapons found…those weapons of mass destruction got to be somewhere…hehehe…nope…no weapons over there..hehehe” …rasete aplauze…o halucinanta adunatura de psihopati.
Mai pomenim de Libia, transformata in ruina si in tara cu piete la liber de sclavi, de razboiul fara sfarsit si fara scop din Afganistan, de cel din Siria („contra lui Assad, dictatorul”) purtat la doleanta bunilor prieteni, sauditii, din cauza conductei quatareze de gaz ce trebua sa mearga spre Europa si sa treaca pe sub Siria (chestie la care Assad a spus „nu!”). Oricum, pretinsele exporturi de democratie si pretinsele eforturi pentru apararea drepturilor omului se opresc la poarta Sauditilor, prieteni si parteneri de afaceri prin traditie a americanilor, sauditii, genocidarii din Yemen si o barbarie saudita care este foarte probabil principalul exportator mondial de terorism. Dar nimic nu merita stricarea bunei prietenii cu ei…petrodolarul inainte de toate. As mai continua cu inscenarile asa ziselor atacuri cu gaz sarin ale lui Assad (am pus pe un alt topic si un link cu un reporter de teren CNN care frizeaza penibilul, dar cred ca ajunge).
Ca si sinteza, sunt un pro american de compromis…dupa toate puse in balanta, prefer, dintr-o suma de considerenta, modelul american celui rusesc.
Am facut aceasta lunga paranteza ca sa subliniez ca sunt din ce in ce mai sceptic referitor la ce aud de pe la ei, din ce in ce mai satul de media si presa de acolo, in care nu mai am incredere nici daca spun ca laptele e alb. Daca e sa cautam niste realizari ale lui Trump, una din ele e reusita in a scoate cat mai tare la lumina si a evidentia mizeria acestei prese si mediii.

Este o chestiiune de (scurt) timp pina cand China va prelua suprematia mondiala in domeniu economic, financiar, tehnologic si la inca relativ scurta vreme si cea militara. Acum nu mai e vorba de „daca”, ci de „cand” ( „acel cand fiind chiar aproape). SUA s-a trezit foarte brusc din somn si are comportament de atac de panica (din pacate, pe alocuri si vestul european). Musk in avertismentul sau, incerca sa spuna ca, poate….poate….cu un efort colosal, cumva SUA ar putea face in asa fel incat suprematia Chinei sa fie temporara, sau macar in domeniul militar, suprematia SUA sa se mentina cat mai multa vreme de aici incolo. Dar asta e posibil printr-o accelerare radicala, iesita din comun, in domeniu inovatiilor si tehnologizarii. In loc de o astfel de abordare, de o lupta „head-on”, ca intre 2 sportivi de inalta performanta, candidati la titlul de campion, abordarea e doar propaganda, boicotul dement (ma rog, tentativa, ca nu cred ca-l doare basca pe chinez prea tare), fabricatii, povesti distorsionate sau inventate de-a dreptul samd. Timp de vreo 2 saptamani, o paranoia totala cu urlete si poale-n cap despre cum va sa cada racheta aia chineza reintrata in atmosfera fix peste Manhattan…era iminent dezastrul, ce mai…
Ziare.com preiau un articol CNN (CNN…cum altfel, mai au o problema cu un topic alaturat) cu titlu apocaliptic:

„Scurgere radioactiva masiva la o centrala nucleara din China. Autoritatile ar incerca sa musamalizeze accidentul extrem de grav ”
https://ziare.com/international/china/scurgere-radiocativa-centrala-nucleara-china-musamalizeaza-1684793

Oricum, pina si intre titlu si continut e o diferenta alarmanta :
„”Prezenta gazelor rare in circuitul primar este un fenomen cunoscut, studiat si prevazut in procedurile de exploatare a reactoarelor”, precizeaza EDF.” S-a dovedit ca a fost de fapt vorba de o banala defectiune (scurgere de combustibil) la o conducta de alimentare, nici o legatura cu deflagratii, radiatii, musamalizari. Mai exact:

https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Fuel-damage-confirmed-at-Taishan-1
cine are timp si rabdare sa se lamureasca.

Eh, de-aia sunt monitorizati jurnalistii din afara in China, nu pentru cenzura, ci pentru ca iacata, nesimtirea si foamea de rahat a presei nu cunoaste limite si iese ce iese.
Intre timp, recenta realizare in China: pe langa cei aproape 40.000 de km de linie ferata de mare viteza, trenuri care circula cu ca. 430km/h, inaugureaza tronsonul Maglev (magnetic levitation) in lungime de 1500km…trenul de 600km/h

http://www.xinhuanet.com/english/2021-07/20/c_1310072615.htm

Problema vestului, in speta SUA: in vremurile trecute ale razboiului rece (si mai apoi) SUA nu se ingrijora de vreo invazie sovietica a Americii…in orice caz, nu una de natura militara, ci de propaganda, de injectarea cu ideologie comunista dinspre URSS. Chestia e ca in afara de faptul ca era o putere militara considerabila si o putere economica superioara prin comparatie Rusiei de acum, nu prea erau sanse sa fie atragatoare pentru un vestic, in speta un american. Vest europenii vedeau si ei blocul sovietic est european, rfg-istii vedeau RDG-ul si nu aveau nci o strafulgerare, nu-i incerca nici o atractie. Cu China lucrurile stau un pic altfel. Exista pericolul ca, până si un vestic, un american, sa observe ritmul dezvoltarii, lumea de acolo care chiar incepe sa aduca cu viziunea din filmele SF ale anilor ”90, asa cum imaginau ele orasele si lumea viitorului, si sa isi zica „woow, that’s one of a kind….parca vreau si eu…de ce incep sa am senzatia ca noi ne-am oprit de tot in loc?”