Este noul coronavirus o armă biologică?
Written by Carol Florea on ianuarie 24, 2020

De fiecare dată când în lume apare o nouă epidemie, gândul mi se duce la o anume carte din bibliotecă.

Cartea se numește ”Biological espionage – Special operations of the Soviet and Russian foreign Intelligence services in the West”, publicată în 2005, și este scrisă de Alexander Kouzminov, fost ofițer KGB timp de zece ani (acum stabilit în Australia) în Departamentul 12 (Spionaj biologic internațional și operații speciale), Direcția S (Operații speciale în țările țintă) din cadrul Direcției I Principale a KGB (spionajul extern, în prezent SVR). Nu știu dacă a fost tradusă la noi, eu am cumpărat-o de pe Amazon.

Misiunile Departamentului 12 în care era încadrat autorul erau: spionaj biologic, planificarea și executarea actelor de terorism cu arme biologice și sabotaj în eventualitatea unui conflict dintre Rusia (URSS) și Occident; sprijinirea pregătirilor pentru un război biologic; precum și sprijinirea din punct de vedere informativ a programului sovietic/rus de arme biologice. Acest lucru era obținut prin recrutarea de informatori sau introducerea unor ofițeri de informații sovietici în țări cu programe sau centre de cercetări avansate în domeniul medicinei sau a armelor biologice (SUA, Marea Britanie, Germania, Israel sau Franța) – legendați, cu identități false, ca cetățeni dintr-o anumită țară (li se mai spune și ”Ilegali” sau ”fantome” pe la noi).

De ce este această carte așa de interesantă? Pentru că fostul ofițer (licență și master în biologie și două doctorate la activ, în Rusia și în Australia) povestește, cu destulă credibilitate, pe baza informațiilor pe care le deține și experiențelor de la fața locului, despre sursele și metodele spionajului sovietic de obținere a anumitor viruși (), precum și despre pregătirile și stadiul cercetărilor din mai multe țări (în primul rând SUA și Rusia) pentru un război biologic. Exemplele furnizate în această carte sunt, în opinia mea, elocvente și ne oferă o posibilă explicație despre cauzele și natura diferitelor epidemii/pandemii din ultimele decenii.

Redau mai jos cîteva pasaje relevante din cartea menționată:

” Fosta mea carieră de ofițer de informații, în cadrul KGB și, ulterior, SVR, pentru care am slujit timp de 10 ani din viața mea, m-a învățat să văd lucrurile altfel decât ceilați oameni. Infecțiile inexplicabile care au afectat animale sălbatice sau domestice, ca și oamenii, din China și Hong Kong în 1997, boala ”vacii nebune” (”foot-and-mouth”) din Anglia din 2001, Sindromul respirator acut sever (SARS) din China și Hong Kong, care s-a răspândit în aproape întreaga lume în 2003, cele două epidemii din Vestul Indiei din septembrie și octombrie 1994, epidemia de febra hemoragică Congo-Crimeea din satul Oblivskaya din regiunea Rostov din Rusia din iulie 1999, virusul Nilului de vest (West Nile) din regiunea Volgograd din Rusia, ca și epidemiile nespecificate din diferite țări și regiuni din ultimii ani: eu cred că majoritatea acestor incidente sunt cel mai probabil rezultatul unor experimente de cercetări biologice secrete sau eliberări accidentale de viruși (arme biologice), în mediu liber, împotriva unor specii de culturi agricole sau animale domestice. Ar putea fi aceste studii de caz – epidemii care au implicat utilizarea de agenți patogeni într-o formă mai puțin periculoasă – adevărate teste pentru o viitoare utilizare la scară mare a armelor biologice?

În 1999, cotidianul malaezian Sun relata că guvernul acestei țări suspecta anumite persoane străine că au răspândit, prin intermediul porcinelor, un nou virus mortal, pentru a sabota economia locală. Noul virus, necunoscut până atunci, este responsabil de epidemia care a afectat în 1998 Malaezia și Singapore, cauzând moartea a peste 120 de persoane. Ministerul sănătății malaezian a declarat că este destul de dificil să ignore diverși factori care arătau o implicare străină în cazul epidemiei și a suspectat că era vorba, foarte probabil, de o operație clandestină executată de servicii de informații străine pentru subminarea agriculturii locale prin mijloacele specifice războiului biologic. Printre alți factori care au trezit suspiciunea autorităților erau anumite caracteristici ale virusului. Această situație se va repeta, în mod aproape identic, în cazul apariției virusului SARS în 2003 și 2004.

Pe 2 august 2002, o epidemie ciudată de gripă s-a înregistrat în cinci din cele șase provincii ale Madagascarului. Numai în provincia Antseranana din partea de nord-est a țării, nu a fost nimeni infectat. S-au înregistrat 23.000 de cazuri de infecții, din care 671 au murit. Doctorii au povestit că persoanele infectate nu supraviețuiau mai mult de două zile, dar ceea ce a alarmat echipa de medici ONU de la fața locului a fost faptul că, în general, epidemia a lovit în special persoanele de o anumită etnie.

În 1993, în regiunea Four Corners din statul New Mexico, foarte aproape de poligonul de testare a armelor biologice Fort Wingate, a apărut o boală misterioasă, care inițial, părea că este doar o răceală sau infecție respiratorie severă. În mod surprinzător, se pare că a fost imposibil să se vindece persoanele infectate, care mureau în maxim două zile, și nici nu exista un vaccin care să-i trateze. Faptul cel mai curios era că boala afecta în special persoanele care aparțineau de o anumită etnie – indieni Navajo (de aici și denumirea), și numai bărbații de înălțime medie. S-a presupus că un astfel de virus era fabricat în laborator.

În 1988, în fosta URSS, o boală similară a răpus câteva sute de persoane într-un oraș din vestul Ucrainei. Aceasta a infectat numai copii, și părea că preferă fetele de până la 14 ani cu păr blond și ochi albaștri. Simptomele erau absolut identice cu cele ale sindromului Navajo și ale pneumoniei acute atipice severe din zilele noastre (de ex. SARS): creșterea temperaturii, toate semnele unei boli respiratorii acute, apoi halucinații, blocarea căilor respiratorii și moartea. Atât în URSS, cât și în SUA, aceste epidemii au apărut și au dispărut la fel de brusc. Niciodată nu au fost furnizate explicații medicale, sau logice, asupra acestor evenimente.

Desigur, este imposibil să se dovedească că aceste cazuri ar putea fi rezultatul unor eliberări accidentale, sau chiar planificate, de agenți biologici, capabili să ”aleagă” în mod selectiv victimele dintr-o anumită zonă și cu o anumită genă. Și deoarece toate cercetările legate de ”armele genetice” sunt interzise de convențiile internaționale, nimeni nu va admite vreodată că este implicat în dezvoltarea unor metode de îmbunătățire a acestora.

Către sfârșitul anilor 1980 și la începutul anilor 1990 a devenit aparent că Occidentul nu avea un program real de arme biologice ofensive. Nu dispunea de vectori purtători pentru armele biologice, nu existau planuri operaționale pentru utilizarea acestora, și nu existau mijloace eficiente de apărare împotriva programului sovietic (rusesc) de arme biologice. Am descoperit că, deși, în Occident se desfășurau experimente științifice cu agenți patogeni periculoși, scopul acestor activități era de a dezvolta mijloace de apărare împotriva unor tipuri cunoscute de agenți biologici. Am descoperit că, la vremea aceea, țările occidentale erau absolut nepregătite în fața armelor noastre biologice dacă URSS (și, ulterior, Rusia) ar fi declanșat un război biologic împotriva adversarului nostru principal, SUA și țările NATO.”

Atenți la informațiile despre coronavirusul din China, scăpăm din vedere noua epidemie de Ebola din Republica Congo! La data de 14 ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății – WHO (World Health Organization) a raportat că noua epidemie de Ebola din Estul Republicii Congo (aproape de frontiera cu Uganda) a afectat 3.406 persoane, din care 3.288 cazuri confirmate și 118 cazuri probabile. Dintre acestea 2.236 de persoane au decedat, adică o rată a mortalității de 66%. Din totalul cazurilor confirmate și probabile, 56% (1.910) au fost femei, 28% (960) copii cu vârste de până la 18 ani și 5%(169) personal medical.