CD
1.663 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
ERA POST DEMOCRATIE
De CD

Într-o epocă dominată de progrese tehnologice rapide si spectaculoase, unde peisajele politice sunt într-o rapidă schimbare, a apărut o nouă paradigmă ideologică, care provoacă înseși bazele guvernării democratice.

Această paradigmă – cunoscută sub numele de Iluminismul Întunecat – Dark Iluminism și aliatul său filozofic, Acceleraționismul – pledează pentru un viitor în care tehnocrația condusă de corporații înlocuiește democrația, dând prioritate eficienței, ierarhiei și progresului tehnologic nereglementat în fața politicii participative și a stabilității sociale.

Este de fapt o spaimă nejustificată pentru că se stia incă de la Platon si Confucius că Democratia, cea mai involuată formă de organizare socială va devia usor in Tiranie. Tirania la randul ei poate fi exercitată de diverse entităti cu ideologii diferite ca si sopurile lor.
Cu cat mai afectate au fost unele state de Democratie cu atat mai dezastros va fi această trecere de la Democratie la Tiranie, depinzand si ce fel de Tiranie vor imbrătisa.

Oricum occidentul este deja avertizat si nevrozat cu posibilitatea aparitiei unei noi ideologii mai sophisticate si mai pragmatice.
Rădăcinile ideologice ale acestor mișcări și ale susținătorilor lor cheie arată că fuziunea puterii corporative și a tehnologiei nu este doar o viziune futuristă, ci o forță politică activă, erodând responsabilitatea democratică în favoarea unui feudalism digital autoritar, necrutător.

În centrul atât al Iluminismului Întunecat, cât și al Acceleraționismului se află o respingere fundamentală a valorilor iluminismului – democrație, egalitate și umanism. Si chiar valorile romantismului nationalist propulsate candva de masonerie sunt aruncate in flacari acum, masoneria renuntand la valorile de conjuctură cu care s-a făcut apropiată de mase la acea vreme si acum se relevă ca o entitate incă mascată ce promotează feudalismul tehnologic.

Masoneria a lucrat temeinic să aducă sistemele democratice liberale, incepand incă din anii ’70 să esueze ca sisteme care favorizează mediocritatea, ineficiența și decăderea socială asa cum arată filozoful britanic Nick Land care a articulat primul Iluminismul Întunecat.

Land alaturi de Curtis Yarvin, și adepții lor pledează pentru o revenire la guvernarea strict ierarhică, unde puterea este concentrată în mâinile unei elite tehnologice, mai degrabă decât dispersată prin instituțile democratice.
Elitele corporatiste, sectariene prin excelentă si-au asigurat loja conducerii incontestabile la vedere, asa cum o prefigurau in tezele Globalismului Absolut.

În acest model, statul funcționează ca o corporație suverană – govern = corporatie, administrată de un CEO- rege responsabil doar față de acționari/elite – părți interesate bogate care conduc luarea deciziilor pe baza eficienței corporative, mai degrabă decât a legitimității electorale care oricum nu va mai exista.

Această viziune asupra guvernării se aliniază îndeaproape cu ambițiile elitelor financiare, care văd democrația ca pe un sistem învechit, ineficient, incapabil să țină pasul cu progresul tehnologic.
În mod similar, Acceleraționismul, care a apărut in mod curios ca o critică a capitalismului de pe pozitii marxiste, a evoluat într-o mișcare radicală de dreapta care pledează pentru destabilizarea rapidă a instituțiilor democratice existente si instalarea unei corporatii globale tehnocrate.

Acceleraționiștii susțin că colapsul societal nu este doar inevitabil, ci și de dorit, deoarece va deschide calea către o nouă ordine tehnocratică. Au această convingere bazati pe hiperstiție – profeția care se împlinește de sine conform căreia credința într-un anumit viitor este suficientă să il poată aduce la realitate.

Hiperstitia îi încurajează și mobilizează si mai mult pe acceleraționiști să facă eforturi pentru dereglementare și guvernare bazată pe inteligență artificială, chiar dacă aceasta duce la haos economic și social.
Paradoxul hiperstiției permite teoretic atât progresul hipertehnologic, cât și o renaștere a superstiției, creând o realitate în care progresul tehnologic este mistificat și mânuit ca o forță incontestabilă a autorității.

Creșterea acceleraționismului efectiv susține un viitor tehnologic nereglementat în care Inteligenta Artificiala – IA, automatizarea și criptomoneda înlocuiesc mecanismele tradiționale de guvernare.
Dezmembrarea birocrației federale americane este o caracteristică cheie a acestei transformări. Înființarea Departamentului pentru Eficiența Guvernului (DOGE), condus de Elon Musk, exemplifica controlul direct tot mai mare al elitelor tehnologice asupra guvernării.

Figuri precum Musk, Peter Thiel și Marc Andreessen s-ar putea să nu se identifice în mod explicit cu cele mai extreme ramuri ale gândirii neo-reacționare, tehnocrate, totusi acțiunile lor se aliniază, chiar si numai accidental, cu agenda acceleraționistă, care pledează pentru o schimbare către feudalismul corporativ tehnocrat, unde guvernarea este dictată de logica “pieței”, mai degrabă decât de necesitatile maselor si a mandatele democratice.

Schimbarea simbolică a dinamicii puterii este evidentă, Trump însuși este retrogradat într-o simplă figură de profil, jucând rolul unei marionete politice pentru elita tehnocrată.
Scopul final este de a dizolva puterea statului într-o rețea de enclave digitale controlate de corporații – așa-numitele „state de rețea” – unde cetățenia este redusă la o relație tranzacțională cu entități private, mai degrabă decât la un drept de participare.

Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale Iluminismului Întunecat și ale mișcărilor acceleraționiste este îmbrățișarea lor aInteligentei Artificial – IA si prin ea a supravegherii ca instrument de guvernare.
Guvernarea bazată pe inteligență artificială se materializează deja prin inițiative precum distribuția automată a bunăstării, controlul predictiv și luarea deciziilor algoritmice.

Aceste sisteme, controlate de corporații private mai degrabă decât de oficiali aleși, înlocuiesc responsabilitatea democratică cu o regulă opacă, bazată pe date.
Impulsul pentru Venitul Universal de Bază (UBI), adesea încadrat ca o măsură progresivă, este în realitate o strategie acceleraționistă de pacificare a populației, consolidând în același timp puterea în mâinile celor puțini.

Mai mult, viziunea neo-reacționară a unei lumi fragmentate de state corporative concurente amenință să creeze o nouă formă de feudalism digital, în care cetățenia este condiționată de valoarea economică a cuiva.
După cum sugerează cu cinism Curtis Yarvin în „A Formalist Manifesto” (2008), „Dacă nu-ți place guvernul tău, treci la altul”, reducând guvernarea la o piață de guvernanți mai degrabă decât la un contract social participativ: statele funcționează ca corporații suverane care concurează pentru clienți, mai degrabă decât ca instituții democratice care servesc cetățenii.

Transformarea guvernării sub iluminismul întunecat și acceleraționism nu se limitează la Statele Unite. La Conferința de Securitate de la München, vicepreședintele J.D. Vance a declarat că Europa în sine – nu Rusia sau China – sunt adevăratele probleme, marcând o abatere semnificativă de la politica externă tradițională a SUA. Această poziție subminează cooperarea transatlantică și semnalează o schimbare globală mai largă către capitalismul autoritar, unde democrația este considerată un obstacol în calea progresului.

De fapt prin practicare politicilor de diversitate, echitate și incluziune (DEI), alături de renașterea populismului de dreapta în Europa, reflectă au impins lumea spre ideologia Dark Enlightenment. Prin normalizarea autoritarismului corporativ, se urmăreste să se erodeze nu doar guvernarea democratică, ci însăși țesutul societăților pluraliste.

În ciuda creșterii alarmante a autoritarismului tehnocrat, rezistența rămâne nu atât necesară, cât posibilă. Cine isi mai doreste o Democratie strambă si invalidă, ce nu poate ajuta cu nimic situatia cetateanului de rand?
De secole se vorbeste de minunata Democratie dar nimeni nu i-a simtit incă gustul ei adevărat.

Iluminismul Întunecat și Acceleraționismul, deși s-au mascat drept abordări pragmatice ale guvernării, în realitate promovează ideologii hiper-neoliberale, eugenice și anti-umaniste.
Aceste mișcări nu pledează doar pentru eficiență, ci încearcă în mod activ să consolideze dominația elitelor, subminând participarea democratică și echitatea socială.

Roger Burrows, în “Urban Futures and The Dark Enlightenment: A Brief Guide for the Perplexed” – 2018, avertizează că Acceleraționismul nu este o cale către inovare, ci o strategie deliberată în mana unei elite tehnologice și financiare privilegiate, mai degrabă decât să servească progresului societal mai larg sau guvernării centrate pe om.

Unii visatori nostalgici susținătorii ai pro-democrației pentru a contracara aceste amenințări emergente, subliniază necesitatea unor reforme cuprinzătoare de reglementare și instituționale, cu legi antitrust mai stricte și cadre de etică a inteligenței artificiale pentru a reduce atingerea corporativă.
Din pacate legile si reglementriele desi există nu se pun in practică

Ascensiunea Iluminismului Întunecat și a Acceleraționismului reprezintă una dintre cele mai semnificative amenințări la adresa guvernanței sociale în secolul XXI.
Combinând progresul tehnologic cu eficiența autoritară, aceste ideologii ar risca să creeze o lume în care demnitatea umană este secundară controlului algoritmic.

Cu toate exagerările occidentale steua tehnologiei nu mai străluceste in occident, ci s-a muta in Sud Estul Asiei. Asta dovedeste că o societate elitistă ce imbratisează principii malthusiene, cu o finalizare de feudalism technocratic nu poate fi mai bună mai creativă sau mai eficintă fată de o societate bazată pe principii umanitare de respect reciproc, win-win si cooperare.

Există astfel o fericită ALTERNATIVĂ la societatea tehnocratică, una mai bună mai sigură si care poate asigura progresul civilizatii umane spre culmi mai glorioase decat eutanasierea si desfintarea nationalismului identitar.

Valorile nedemocratice ale tărilor din afara occidentului la care se adaugă si Rusia ce se visa partener cu occidentul sunt virtutea morală ce se manifestă prin respect reciproc al meritului si exersarea cooperării prin ierarhia orizontală.

Hiperstiția rămane doar să promită progresul hipertehnologic, cât și o renaștere a superstiției, creând o realitate în care progresul tehnologic este mistificat și mânuit ca o forță incontestabilă a autorității.

Instituțiile civice precum mass-media independentă, sindicatele și educația publică trebuie consolidate pentru a contesta narațiunile elitei financiar-tehnologice și pentru a promova participarea informată a cetătenilor.

Provocarea pentru factorii de decizie, activiști și cetățeni este aceea de a se asigura că inovația tehnologică rămâne un instrument de abilitare colectivă, mai degrabă decât dominația corporativă.
În cele din urmă, viitorul guvernării depinde de o alegere fundamentală: acordăm prioritate drepturilor omului și guvernarii umanitare sau ne predăm domniei elitei tehnologice?

Răspunsul la această întrebare va determina traiectoria societăților occidentale pentru generațiile viitoare.

Atlanta 03/12/2025