Invit pe onor vizitatorii acestui site să comenteze acest text, al unui autor atât de deosebit și de celebru în toată lumea. Eu, unul, citind azi acest text pe care nu-l știam, mi-am adus aminte de o replică din Harap Alb. La curtea lui Roșu împărat ne aflăm așadar, iar acesta îi avertizează pe „golanii” din ceata lui Harap Alb: „Îndată vi s-a aduce și demâncare și băutură, numai de-ați putea dovedi cât vă voi da eu; că, de nu-ți fi mâncători și băutori buni, v-ați găsit beleaua cu mine, nu vă pară lucru de șagă!” Și ce-i răspunde Setilă? Un răspuns cu totul memorabil: „Să ne dați cât se poate de multă mâncare și băuturică, zise Setilă, că din mâncare și băutură, las dacă ne-a întrece cineva; numai la treabă nu ne prea punem cu toți nebunii.”
Cred că lui Cioran i-ar fi plăcut această replică, atât de consonantă cu textul și considerațiile sale asupra muncii. De memorat așadar: „La mâncare și la băutură nu ne întrece nimeni. Numai la muncă nu ne punem cu toți nebunii!”
Să fie aceasta o posibilă definiție a românului, în ipostaza sa de chefliu? Îmi aduc astfel aminte de o vorbă din tinerețe, auzită într-o cârciumă din Obor: „Fraților, viața este scurtă, n-o putem lungi!… Măcar s-o facem lată!”
Nu-mi dau seama: în Țara asta lumea mai chefuiește?… Mie, în decembrie 1989, mi-a pierit tot cheful…

Ion Coja

Oamenii muncesc in general prea mult pentru a mai putea fi ei insisi. Munca este un blestem. Iar omul a facut din acest blestem o voluptate. A munci din toate fortele numai pentru munca, a gasi o bucurie intr-un efort care nu duce decit la realizari irelevante, a concepe ca te poti realiza numai printr-o munca obiectiva si neincetata, iata ceea ce este revoltator si neinteligibil. Munca sustinuta si neincetata tampeste, trivializeaza si impersonalizeaza. Ea deplaseaza centrul de preocupare si interes din zona subiectiva intr-o zona obiectiva a lucrurilor, intr- un plan fad de obiectivitate. Omul nu se intereseaza atunci de destinul sau personal, de educatia lui launtrica, de intensitatea unor fosforescente interne si de realizarea unei prezente iradiante, ci de fapte, de lucruri. Munca adevarata, care ar fi o activitate de continua transfigurare, a devenit o activitate de exteriorizare, de iesire din centrul fiintei.. Este caracteristic ca in lumea moderna munca indica o activitate exclusiv exterioara. De aceea, prin ea omul nu se realizeaza, ci realizeaza… Faptul ca fiecare om trebuie sa aiba o cariera, sa intre intr-o forma de viata care aproape niciodata nu-i convine, este expresia acestei tendinte de imbecilizare prin munca.
Sa muncesti pentru ca sa traiesti, iata o fatalitate care la om e mai dureroasa decit la animal. Caci la acesta activitatea este atat de organica, incat el n-o separa de existenta sa proprie, pe cind omul isi da seama de plusul considerabil pe care-l adauga fiintei sale complexul de forme al muncii. In frenezia muncii, la om se manifesta una din tendintele lui de a iubi raul, cind acesta este fatal si frecvent. Si in munca omul a uitat de el insusi. Dar n-a uitat ajungand la naivitatea simpla si dulce,ci la o exteriorizare vecina cu imbecilitatea. Prin munca a devenit din subiect obiect, adica un animal, cu defectul de a fi mai putin salbatic. In loc ca omul sa tinda la o prezenta stralucitoare in lume, la o existenta solara si sclipitoare, in loc sa traiasca pentru el insusi – nu in sens de egoism, ci de crestere interioara – a ajuns un rob pacatos si impotent al realitatii din afara.
Ideea din spatele citatului este ca munca in exces diminueaza personalitatea umana, cu cat muncesti mai mult, cu atat te transformi mai mult intr-un automat, robot. Ti se diminueaza sau chiar dispare timpul sa-ti pui intrebari, sa gandesti, timpul destinat
contemplatiei, artei, amicilor, persoanei iubite, adica exact ceea ce ne defineste ca oameni. Viata ti se petrece intr-o rutina obositoare (de la a da cu sapa, pana la a aduna cifrele intr-un cabinet de contabil si chiar pana la a preda aceeasi materie, ani de-a randul, elevilor de aceeasi varsta), pe care cand o termini, nu mai poti face altceva decat sa dormi, pt a o putea lua de la cap a doua zi… Munca in exces dezumanizeaza si de aceea e imperativ sa vedem munca cel
mult ca pe un rau necesar, ce trebuie evitat sau scurtat ori de cate ori avem ocazia, daca vrem sa ne pastram integritatea fizica si sanatatea mintala. In consecinta, repet ca cei care umbla dupa placeri scumpe, chiar daca au, uneori, un mic plus de satisfactie dintr-o mancare luata la un restaurant de lux, fata de cea luata la cantina, sunt per total in pierdere, daca au facut nesabuinta sa munceasca pentru a avea banii pt respectiva distractie.

Emil Cioran