surena
157 aprobate
surena_surena@outlook.com
86.126.112.73
.
.
Ucraina teritoriu de margine….
de la Repunlica Naționalistă Ucraineană și Republica Populară Ucraineană la Ucraina Verde din Extremul Orient

Imediat după Pacea de la Best-Litovsk, sub influența germano-austto-ungară vor apărea, în spațiul revenit după cedările lui Lenin, 2 republici ucrainiene: Republica Naționalistă Ucraineană și Republica Populară Ucraineană. După căderea Puterilor Centrale cele 2 republici vor purta între 1928-1922 un război civil, dar și războaie cu Polonia (apărută în 1918) și Rusia Roșie și Albă, concomitent cu războiul Rusiei bolșevice împotriva Poloniei. Războiul celor 5 armate colorate: Armata Neagră, Armata Verde (ale celor 2 republici ucrainiene), Armata Albastră poloneză (purtau uniforme franceze), Armata Roșie a bolșevicilor și Armata Albă a gardiștilor se va încheia cu împărțirea celor 2 republici ucrainiene între Polonia și Rusia bolșevică, după înfrângerea lui Lenin în fața Varșoviei. Efemer în conflicte de scurtă durată ucrainienii au trebuit să cedeze și în fața Cehoslovaciei, Ungariei porțiuni din Transcarpatia și Bucovina în fața armatei române. Ulterior, în urma Revoluției bolșevice maghiare și a Războiului împotriva României și Cehoslovaciei, Ungaria pierdea în favoarea Cehoslovaciei Transcarpatia maghiară.
Dacă cele 2 republici ucrainiene efemere de pe teritoriul actual al Ucrainei sunt cunoscute, Ucraina Verde din Extremul Orient Rus este mai puțin cunoscută.
Pe fondul Războiului civil rusesc intre Armata Roșie și Armata Albă a Amiralului Kolceak ( magistral redat in filmul rusesc Amiralul) și a intervenției Japoniei și SUA în Războiul civil rus, trupe ucrainiene alături de buriați proclamă un stat independent intre 1918-1922 cunoscut sub denumirea de Ucraina Verde în…..Manciuria rusească sau Manciuria Exterioară. Manciuria Inerioară, ca și Mongolia Interioară, fiind în China. Sub conducerea harmanului Grigori Semionov acest stat va deveni un simplu protectorat al Japoniei între 1920-1922 ce va fi ocupat de Rusia bolșevică. Semionov se va retrage cu japonezii și le va da bătăi de cap sovieticilor până ce va fi capturat în timpul invaziei sovietice în Manciuria. În urma unui proces va fi executat la Moscova.
Ce au în comun cele 3 state ucrainiene apărute în 1918-1922, 2 în Europa și 1 în Asia? Teroarea împotriva civililor polonezi, români, maghiari, slovaci, români, ruși și în special împotriva evreilor și dorința de a crea un stat ucrainien fără minorități etnice chiar dacă erau minoritari apoi și conflictele interne.
Orice asemănare cu ce se întâmplă astăzi nu este deloc întâmplătoare asta și pentru că geografia și firea umană, în special a ucrainenilor, nu se schimbă.