surena
surena_surena@outlook.com
86.122.231.179
Nu mor caii când vor câinii și de ce China nu va depăși SUA
Dacă pe Sorin îl surprinde „înverșurnarea” mea asupra Chinei ( mai nou diferența de opinie se numește înverșunare), pe mine nu mă surprinde aplecarea spre marxism ori maioism a intelectualilor din Vest. Pur și simplu intelectualitatea din Vest a cochetat permanent cu comunismul și cu mirajul lumii acestuia. Nu mă surprinde la Sorin nici minimalizarea sistemului gulagului comunist, a genocidului împotriva minorităților etnice, religioase. În fond China comunistă își plătește mai mult decât corect marketingul de imagine preluat de mass media „onestă” din Vest, din care se informează și Sorin. Spun onestă pentru că după ce acceptă publicitatea plătită chineză nu devine „duplicitară” prezentând și ” fața nevăzută a Lunii”ori „șantajistă”, în sensul că dacă nu mai sunt plătiți pot scrie orice.
În fond vorbim de duplicitatea Occidentului ce doar a mormăit la derapajele Chinei ori Rusiei în cazul încălcării drepturilor omului,în schimbul avantajelor pecuniare . Aici fiind Marea diferență cu America. Paradoxal este că și America a tăcut când China a invadat Vietnamul,lucru înțeles pentru că abia își normalizaseră relațiile,dar atunci nu a tăcut Ceaușescu. Omul care normalizase relațiile chino-sovietice,chino-americane a condamnat,chiar dacă nu violent, agresiunea chineză. De atunci abia după 30 de ani au început și America să își dea seama că în China nu poți avea încredere inclusiv dacă ești prieten. Faptul că Kim Jong Un a preferat să ignore „sfatul” chinez privind o trilaterală chino-americano-nord coreeană în dauna unei discuții persoane cu președintele american, după jigniri reciproce și amenințări nucleare, dovedesc ce, Sorin și apologiștii chinezi nu înțeleg, că nord coreenii preferă mai bine dușmanul tradițional decât prietenul pervers chinez.
Nu mă surprinde nici faptul că Sorin nefiind de profesie economist ține morțiș să-mi predea lecții de economie mondială, adică să îi vândă castraveți grădinarului ce mai și exporta. Pentru că am ajuns la grădinărit,la agricultură să îi amintim amicului Sorin de îngrijorarea chinezilor cu privire la lipsa productivității în agricultură,unde, conform datelor oficiale, China stagnează sau regreseaza în anumite sectoare din 2015. Anul acesta China a adoptat două legi împotriva risipei alimentare și una de limitare a accesului țăranilor la oraș,ceva după modelul stalinist cu „pașaportul” țăranilor. Dar ” e foarte bine” cu risipa o să-mi spună Sorin, da, dar nu după modelul lui Stalin, acesta fiind primul care a combatut risipa și a internat în gulaguri și milioane de risipitori.
Aceste lucruri nu apar în sursele de informații ale lui Sorin iar de frunzărit presa chineză o faci numai dacă ești interesat de piața chineză,adică experți ceva. Lăsăm agricultura și aflăm că în China se vor menține și în primele luni ale anului următor restricțiile le energie,adică raționalizarea curentului. Sorin posibil să nu-și amintească de raționalizarea curentului pe vremea lui Ceaușescu,dar poate îi povestește prof.Coja.
Cât despre alte
Problema lui Sorin este faptul că nu înțelege că „omul providențial” rămâne providențial dacă știe să-și dozeze puterea. După 5-10-15 ani e timpul să te retragi pentru că puterea devine un drog, pierzi simțul realității, îmbătrânești și ești aplecat la bârfe, devi convins că ești chiar „omul providential” și uiți de cel care șoptea împăraților romani înțelepți: ” Nu uita că ești muritor!”
Despre Xi pot spune că recent a avut un moment de maximă luciditate…a spus la o întâlnire că „aparține unri generații ce își amintește de foametea care bântuia țară „. Interesant este că cu câteva luni înainte Kim Jon Un a avut aceeași revelație ” trebuie să luptăm pentru a evita marșul cel lung ( asiaticii e poet și așa a numit ultima mare foamete de la sfârșitul sec XX) și să facem sacrificii. Putin nu are probleme cu foametea,el are cu demografia și declinul permanent din 1945 încoace: ” nu mai putem accepta acest declin”,spunea el. E de înțeles…Rusia e imensă și nu ai cu ce o apăra, de cucerit nu se mai pune problema. Cele câteva conflicte deschise în Caucaz, Ucraina, Moldova sunt de dragul de a demonstra măreția Rusiei și statutul ei de superputere, neacceptat de americani, ignorat de chinezi și omis de israelieni.
Trei mesaje, trei probleme majore ale „oamenilor providențiali” din China,Coreea de Nord și Rusia.
Un alt aspect pe care nu-l înțelege Sorin este că „oamenii providențiali” nu își aleg succesori „providențiali”. De ce? Pentru că atunci nu ar mai fi ei providențiali,adică sunt egoiști. Acest lucru se vede de la Alexandru Macedon încoace…
Paradoxul roboților este că după un anumit procent ei devin ineficienți,adică încep să se calce pe „bătături”. Paradoxul chinezesc este faptul că niciodată în istorie o superputere terestră nu a învins o superputere maritimă. Roma a devenit superputere mondială în momentul în care a devenit superputere maritimă și a căzut în momentul în care și-a pierdut acest statut, la fel și Imperiul bizantin, Imperiul spaniol ori britanic. A fost China în istoria ei o superputere maritimă? Poate China să înfrângă o superputere maritimă? Acesta este paradoxul militar chinezesc, paradoxul economic este că „profitul” Chinei este alimentat de America în calitatea ei de superputere. Dacă aceasta se duce pe 2-5-7 ne aflăm în situația Imperiului roman. Atunci când inamicul tradițional part/ persan întra în colaps intra și economia romană în regres și stagnare. Actualul război economic americano-chinez este cu impact mult mai mare și mai dureros simțit în China și este normal datorită diferenței demografice.
În concluzie, așa cum am spus și în voluntarilor trecut, Sorin face o analiză pe bucățele și trage concluzii pripite,îi scapă ansamblul. Asta și pentru că,în loc să traducă un text preluat, îl preferă în engleză. O fi limba mundi și a economiei, dar e săracă și seacă,uneori, iar când faci o traducere ai șansa să vezi dincolo de cuvinte și cifre.
P.S Ii mulțumesc prof.Avram,profu meu de economie, acolo unde este el, pentru prețiosul sfat, de viață până la urmă, că atunci când ai neclarități să nu accepți „majoritatea”, să fac doi pași (să păstrez distanța) și să-mi rotesc ochii de la stânga la dreapta și să mă întorc, rotindu-mi ochii în sens invers. Așa am o imagine la 360 de grade,completă …și pot fi convins că decizia mea este cea corectă,chiar dacă contravine majorității. Până la urmă minoritarii cu ale lor vise sunt motorul ideilor, tehnicii și până la urmă istoriei.
P.S.S Partida de „șah” cu Sorin am incheiat-o cu acest comentariu…Chiar dacă nu-mi acceptă „remiza” eu știu cum a decurs partida și este suficient pentru mine. Cât despre restul, ce au stat pe margine și s-au uitat ori despre arbitrul moderator oleacă părtinitor…. Este evident că azi, intr-o lume, paradoxal, iconoclastă a fi ioconoclast înseamnă că ești „înverșunat”.

*
NR – Sfatul primit de la prof. Avram este la fel de confuz ca și textul în întregime. Poziția pe care o afirmă Surena – cea de „grădinar”, nu prea are acoperire. Din păcate. Desigur, personal țin cu America, cu America așa cum o știu din copilărie și care se pare că e pe cale să dispară. Caut argumente în favoarea Americii și nu prea le găsesc…